Няма да има никаква отпуска за заралийския механик Стан

  • Home
  • Няма да има никаква отпуска за заралийския механик Стан

НИКАКВА ОТПУСКА не се очертава за работещият като механик за един от престижните картинг отбори във Великобритания, базираният в Пул ВКС Рейсинг старозагорец Станислав Каваримов (на снимката). За 26-годишният Стан, както вече е известен сред колегите си но Острова, този и следващият месец са най-напрегнатите през сезона. През уикенда Стан бе на трасето Трент Вали Карт Клъб, недалеч от Грантъм, работейки с Джош Торпи по време на КартМастърс Бритиш Карт GP. Следващият месец са световните финала ни CIK ФИА Академи в Швеция на пистата Кристенсен. 12-годишният Джош завършва състезанието общо 20 от 50 участника. И, което е по-важното за Стан, прави го с най-доброто време, което той е записвал на това трасе от година насам. „Падна под 1:03, направи 1:02.0“ – обяснява механикът, който също работи и за 16-годишният брат на Джош – Хари. Българинът, който рязко контрастира на останалите в питлейна, най-важното е, че Джош е единственият от всички 50 картингисти, който има най-малък опит не само на тази писта, но и въобще в състезанията.

снимка: личен архив на станислав каваримов
ДОВОЛЕН ОТ МАЛКИЯ ДЖОШ… Станислав Каваримов е прегърнал 12-годишния картингист, след като хлапето е направило своя личен рекорд на трасето Трент Вали Карт Клъб и е слязъл под 1:03 сек. за обиколка.

„А между това състезание и Швеция – на бързо едно отскачане за седмица в България… Заради стартовете на хасковската писта, където Криско [Кристиян Христов] е лидер в Ротакс Джуниър и трябва да спечелим победата на всяка цена… – обяснява за сайта с новините в българския автомобилен спорт Каваримов. – Пера дрехите – надявам се да изсъхнат – и летя обратно…“

снимка: личен архив на станислав каваримов

3 X „К“…  Купата, Криско и Каваримов позират за снимка след състезанието в Румъния. В момента има най-малко четирима наши пилоти, които работят в чужбина и във всеки удобен момент, когато финансите и времето позволяват, бързат да се приберат в България, само и само за да участват в състезания от националните шампионати. Но единствено младият Каваримов се е посветил изцяло на картинг-състезанията, последователно градейки през тези три години кариера и репутация на българското профи в бензиновите спортове. Помня залалийчето от времето, когато работеше като механик на Стефан Георгиев, поддържайки тогавашната негова Фиеста в пистовия шампионат. Стефан, за когото пистовите участия тогава бяха за екипа на Форд-България, говореше с толкова възхищение за осмокласника, че на моменти оправдано допусках, че го прави, за да създаде самочувствие на един тийнейджър, дошъл да му помага на трасето край Кюстендил. За него Стефко казваше, че „това е моето талисманче“, а по-късно бащински го наричаше „талибанчето“. Когато обаче видях с очите си, как талисманът-талибан за някакви си 15 мин сам смени полуоската на Форд-а, си дадох сметка, че в това няма нищо случайно. Дори си дадох сметка, че комплиментите на пилота са доста по-малко, отколкото заслужаваше хлапето, ходещото гордо с чисто новия си сервизен гащеризон на Кастрол.

графика: rallyxpress

ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО СТАН БЕ „ТАЛИСМАНЧЕ-ТАЛИБАНЧЕ“… 2003 година. Старозагорският осмокласник работи по Фиеста-та на шампиона Стефан Георгиев преди поредния старт. През същата година момчето за първи път попада в хрониката на годишника АС. Близо 10 дни потроших, докато открия снимката на работещият край колата на Стефан Георгиев Станиславчо. Когато най-после намерих файла от писта Кюстендил се оказа, че той е „счупен“ и на снимката с мъка можеше да се различи, че това е работещото – буквално като пощуряло – по колата „талибанче“ . Сега „талибанчето“ вече не е дори Станислав. Сред картинг средите порастналото заралийско хлапе вече е Stan The Man, както е прието на Острова да назовават всеки Стенли (или, ако предпочитате, Станислав). Но в английското име на Каваримов местните влагат не толкова стандартния прякор, колкото уважението в „човекът“ заради професионализма и коректността.

снимка: личен архив на станислав каваримов

КАТО В ОПЕРАЦИОННА…  За кратко време английският прякор на Станислав става Стан, допълнен с „човекът“ и това е резултат от професионалната работа на младежа. Изборът на Стан да работи като професионален механик е бил направен далече преди да се появи като помощник на шампиона Стефан Георгиев. Сервизът, в който работи баща му е недалеч от този на Стефан Георгиев, а част от дневните стотинки хлапето държи в резерв, за да може да стигне до базата на пилота. „Естествено, за да работя по бегачките“, допълва Стан. „Целта ми беше Англия, но си направих сметката, че там е скъпо и трябва да пристигна едва, когато имам събрани пари“ – обяснява Стан Каваримов. Така че вместо директно да прекоси Канала, заралийчето първо се оказва в Дания, в малкото градче Браминг.


Следващата половин година, точно както във всички романи и филми за „самонаправили“ се професионалисти, Стан работи в една пицария. И точно както във филмите и книгите, при напускането на пицарията, собственикът – иранецът Али – му казва, че когато и да се върне при него, винаги ще е добре дошъл.

Осем месеца след това, след като предварително си е уредил две интервюта, вече се е преместил от Европа в Англия и работи в сервиз на Ферари в продължение на година. Но колко и примамливо да звучи Ферари, колкото и лъскаво да изглежда италианското червено, за Станиславчо и това не е същинската цел. Първо успява да се пусне за участия в клубния шампионат на Англия по картинг („Карах с №19, с който караше и бате Стефко!“) като завършва 10-и в общото класиране, но пък годината – 2015, завършва като първи сред новобранците!

снимка: личен архив на станислав каваримов

НОВОБРАНЕЦ BG…  За кратко време и с любимия още от Стефан Георгиев №19, Станислав Каваримов става rookie в клубното първенство на Англия. Близките цели? „Разбира се – пистата в Хасково, защото за Криско ще донеса малко по-различни части за картинга, трябва на всяка цена да спечелим. После – Швеция, където с Джош трябва да се представим добре в Академията.“ За отпуската Стан пропуска да каже нещо. Дали ще я има изобщо? Въпросът не се обсъжда! Когато стане дума за по-далечни цели заралията уклончиво обяснява, че очаква „след края на сезона един приятел да говори с шефа си, за да започна работа в професионален тим.“ Въпросите кой тим, в каква дисциплина, къде – Каваримов деликатно подминава. Където и да е товамясто, който и да е тимът, Стан ще го постигне. Вижте само как е направил всичко до този момент…

Някакви съмнения, че ще постигне и това? Няма начин!