Нювил води от старта, кой ще поведе колоната

  • Home
  • Нювил води от старта, кой ще поведе колоната

♦ Колкото по-напредва, толкова повече зрители. Това можеше ясно да се забележи в първия ден от Хърватска (на стоп-кадрите от WRC+), състезанието което също както и предишните две от сезона – Монте Карло и Арктик, а преди това и Монца Рали, бяха със забранен достъп на зрителите до трасетата. Но също както и в Турция през 2020, властите бяха заети с друго,  организаторите се гледаха състезанието, така че на феновете не им костваше нищо, за да попаднат край трасетата. При това в края на първия ден бройката на групите от запалянковци видимо „наедряваха“. Нещо повече, по време на етапа Печурково Бръдо микрофоните отчетливо улавяха виковете на публиката.

♦ Първият голям фаул. Най-младият лидер в световното първенство, 20-годишният Кале Рованпера, който в продължение на 8 седмици оглавяваше класирането на пилотите в световните серии, днес приключи участието си в Хърватска рали само 5 км след старта на първата скоростна отсечка (виж ТУК). Той излетя от пътя, за да пропадне дълбоко надолу от ската – на стоп-кадрите от WRC+. Двамата с навигатора Яне Халтунен се отърваха без никакви наранявания.

♦ В отбора до края на сезона. Много е вероятно в екипа на М-Спорт да се намери постоянно място за Теемо Сунинен, който беше на пълен работен ден в екипа на Ричард Милънър през миналата година. Поне такива са плановете, които декларират от М-Спорт. В третото от ралитата в сериите тази година, финландецът е в колоната, карайки Фиеста R5 (на снимката долу) и водейки епична битка с руснака Николай Грязин (Фолксваген Поло R5) в придружаващата категория от световните серии WRC2. „Целта е да имам Теемо във всяко събитие тази година. В момента работим по тази опция. Досега сме инвестирали много в него и искаме да го задържим при себе си“, категоричен е шефът на тима.

♦ Финландското рали – в нетипично време. Заради корона-епидемията, календара на WRC претърпя поредното разместване, като организаторите на финландската класика предпочетоха да преместят старта си за 30 септември/3 октомври, напълно необичайно за летния вариант на Несте Рали Финландия. Важната причина за промяната е, че основата на бюджета на това събитие се базира на туристическите пера: хотели, приходите от билетите, карти и пропуски, продажбата на сувенири.

♦ Фурмо „се харчи“, носен на крилата на Ред Бул. В дебюта на Адриен Фурмо с автомобил от пълна и поседна спецификация WRC на Форд М-Спорт, благодарение на контактите му с ръководството на енергийната напитка, неговият автомобил ще е с логотипа на „червения бик“ (на снимката). Подобна промяна се предполагаше още преди старта на Арктик Рали Финландия, когато той, и руския му колега Николай Грязин направиха бързи тестове с Форд Фиеста WRC. Мълвата дори гласеше, че руснакът също ще получи подобен логотип на колата си, но засега „бикът“ е единствено върху неговата каска. Най-обяснимата причина за отсъствието са санкциите, системно въвеждани срещу родината на Грязин, както и действалата само в предишното състезание забрана ан WADA за използването на националния флаг на Руската федерация. В документите на Хърватска обаче Грязин се състезава под родния си трицвет.