Новото техническо взривяване в ралитата

  • Home
  • Новото техническо взривяване в ралитата

ОТБОРЪТ M-Спорт изпрати новата версия на своята Фиеста WRC до специализирания център на Уиндсхеър в Шарлот, щат Северна Каролина веднага след Рали Аржентина. Целта беше, за да може екипът „да влезе по-добре в разработването“ на фиеста WRC. Това предизвика видими промени в ездата на Себастиян Ожие в рамките на седмици. Резултатите от Несте Рали Финландия бяха добра възможност да разберете от техническия консултант на M-Спорт Масимо Кариеро повече за този нов подход към текущите разработки, които се правят в Довънби Хол.   „Както виждате, промените в аеродинамиката на автомобила на Себ показват първия резултат от сътрудничеството ни с Форд, но в момента работим и с тях по други части на автомобила. Ще настъпят още промени. „Имаме голям проект за симулация на автомобили, чиито резултати няма да бъдат видими отвън, такива, каквито са свързаните с аеродинамиката на автомобилите. Работим и върху двигателите, както и върху други системи като управление. Има още неща, които идват и сътрудничеството върви добре. Работата с Aero е първата от поредицата.  

– Тази работа се случва в центъра на Форд, който има опит в световен мащаб?

„Можете да усетите това в начина, по който те [американците] показват открит ум. Те предлагат неща, на които не сме свикнали, макар някои от идеите им просто няма да работят в състезанията. „Направихме тестове с няколко аеродинамични идеи за оформление, идващи от състезания в GT. Те имат много познания и могат да получат добри резултати от анализа си. Знаехме каква работа беше извършена по аеродинамиката, когато автомобилът беше хомологиран първоначално, и знаехме кои бяха областите, където смятахме, че може да се подобри и имаме много добро разбиране за регулациите. „Тези неща ни помогнаха да насочим момчетата във Форд към техническите области на автомобила, където мислим, че има място за подобрение, в области, в които би ни позволило да развиваме колата. След като предадохме тази информация, започнахме да развиваме идеите им.  

– Всичките четири отбора на WRC работят напълно независимо, всички имат свои собствени идеи. Мислейки за аерото в задната част на автомобила M-Спорт, подобно на дизайна, използван в Тойота, откриваш, че не само следваш идеите и не гледаш другите отбори?

„Важно е да разберете къде сте и къде са другите. Понякога можете да прилагате неща от други отбори, понякога не можете. Всеки автомобил е проектиран с различна основна концепция. Що се отнася до нашето айеро, знам, че задните жалузи изглеждат подобно на Тойота. „И в двата случая са предназначени за извличане на горещия въздух от арки на задните колела. Без тези жалузи въздухът би имал ефекта да се опитва да изтласка колата от земята и да намали натиска надолу.

снимка: мартин холмс/англия
СТОПРОЦЕНТОВО КОМПЕТЕНТЕН… Техническия консултант на M-Спорт Масимо Кариеро повдига завесата на аеродинамичните промени, направени в колата на световния шампион Себастиян Ожие.

„Ако си спомняте мъртво-роденото Фау-Ве WRC и новия ситроен, гърба им е много подобен, което предполага, че тези две коли са проектирани по много подобна концепция. „Когато започнахме проекта, екипите не си говореха помежду си, всички продължиха със собствените си идеи. Всъщност тези две коли завършиха със съвсем подобни решения. След това имате Хюндай, Тойота и M-Спорт, които се основават на подобни идеи. Решихме да отидем още по-далеч. Мисля, че от нашия дизайн има смисъл да завършим с това, което имаме сега. „Онова, което не би ме изненадало, е дали ще завършим със идеите на Ситроен. Така че аз мисля, че настоящата ситуация е нещо като нормална еволюция на това, което направихме в миналото.

снимка: мартин холмс/англия

ПРОМЕНЕНИ ОГЛЕДАЛА… След тестовете в аеродинамичната тръба на Уиндсхеър в Шарлот, в екипа са заложили и на нов вид ретровизиори.  

– Едно от предизвикателствата в състезанието трябва да бъде необходимостта от компромиси в дизайна, така че да е подходяща за всеки кръг от сериите, дори ако всяко рали изисква различен идеален подход?

„Има няколко състезания като Финландия, където аеро-то може да даде по-голяма разлика. Това е място, където всяко предимство в аеродинамиката може да бъде забелязано най-много за разлика от по-ниските скоростни надпревари. Цялата каросерия на автомобилите трябва да бъде хомологирана, така че нямаме възможност да правим специално аеро-настройки за аеро-баланс на дадено рали.  

– Има ли една област от тази дейност, която да е най-важната?

„Разбира се, най-ефективната област е пода и дифузиора, защото това е секция, където можете да произвеждате много натиск, като плащате много малко като „наказание“. Във всички други области, които са подвластни на вятъра, можете да направите чудесна работа, да „трупате надолу“ без загуби в плъзгане, но след това ще стигнете до точка, в която трябва да се балансират загубите за плъзгане срещу предимството на притискането.

снимка: мартин холмс/англия

ЕДНА ИДЕЯ ЗА ДИФУЗИОРА, ДРЕ РАЗЛИЧНИ ИЗПЪНЕНИЯ… Много натиск и малки загуби: двата различни варианта на задницата на Тойота Ярис WRC (горе) и Форд Фиеста WRC (долу).  

„Оценката на представянето на отбора във Финландия беше неубедителна, въпреки че предварителното изпитание на настройките за колата на Ожие, което включваше новата аеродинамика и амортисьорите на Закс, беше ограничено. Сега идва германското рали, където средната скорост е над 20 км/ч по-бавно, отколкото във Финландия.