Новото законодателство развързва още ръцете

  • Home
  • Новото законодателство развързва още ръцете

РАЛИ-ФЕНОВЕТЕ във Великобритания   проявяват нарастващо вълнение, след като се разбра, че правителството на Уелс е следвало останалата част от законодателството на Великобритания и е позволило затваряне на пътища за моторни спортове, особено по отношение на маршрута за Уелс Рали 2018. Докато организаторите на WRC в днешно време неглижират някога популярните много дълги специални етапи, новото законодателство дава значителни възможности за затваряне на къси участъци от пътя и свързване им в близките горски трасета, за да се осигури по-голям избор на маршрути със средна дължина. Въпреки че това законодателство фокусира вниманието върху затварянето на обществените пътища (за това RallyXpress писа през декември – бел. ред.) и предоставя възможност за осигуряване на асфалтови трасета, организаторите на Уелс Рали Великобритания имат предвид, че насоките на Комисия Рали на ФИА за ограничават възможностите за включване на напълно асфалтови етапи в квалификационни кръгове, определени като състезания върху макадам.

Управителят на маршрути на WRGB Андрю Келлет (на снимката на Мартин Холмс) в момента се стреми да намери маршрут, който да се възползва максимално от новите възможности.

Преди 68 години имаше три състезания за асфалт със затворен път, по времето, когато британският кръг носеше името RAC Рали, първото от които бе през 1960 г. Всички те бяха на територията на Шотландия (на около двадесет мили южно от нос Роф), но втези години бяха подчинени на преобладаващите правила, които налагат тогавашните задължителни средни ограничения на скоростта в специалните етапи. На тези етапи, по-голямата част от най-добрите състезатели, не намираха особена полза, защото победите им бяха с много малки разлики във времето, но за затворено трасе, легендарната сцена на Монумънт Хил, все още се помни победата на само един пилот. Тя е записана срещу името на Ерик Карлсон направил голям авантаж пред най-добрите и показал, че СААБ може да спечели срещу далече по-силни автомобили.

снимка: интернет
ШЕМЕТЕН ШВЕДСКИ ТАНДЕМ… Още преди да спечели Монумънт Хил, Ерик Карлсон показва, че със СААБ той ще е костелив съперник дори и на най-бързите пилоти и рали коли.

♦ Без Лоренцо в снежния спийд-тест. 29-годишният Лоренцо Бертели (на снимката) се надяваше да се състезава в Швеция Рали, но е принуден да се оттегли поради „непредвидени и ангажименти“, въпреки че вече е изпитал колата, определена за него. Миналата година италианецът успя да се възползва от спецификацията на Форд Фиеста WRC в три кръга на световните серии.

♦ Четири автомобила за Хюндай Моторспорт в Португалия. От централата на тима обявиха, че планират във Водафон Рали Португалия, шести кръг от световния рали шампионат 2018, да създадат един по-справедлив баланс за пилотите си в шампионата тази година, добавяйки към основните състезатели още Дани Сордо и Хейдън Падън.

­♦ Стари муцуни искат да са обратно в голямата игра. Световният шампион за1994 г. Дидие Ориол (на снимката на Мартин Холмс), който от 11 години живее в Мадагаскар и тази година отбеляза 60-годишен юбилей, е бил цитиран от местни източници, надявайки се да се състезават в “една или две” ралита от световния шампионат. Това е резултат от започналата преди четири-пет години фен-треска, когато двукратният световен шампион Маркус Грьонхолм (50 години миналата седмица) е заявил, че може да „влезе в 2019 Несте Рали Финландия догодина. Такива участия „на учтивост“ са превили вече колегите им Хану Микола, Ари Ватанен, Юха Канкунен и Тимо Салонен.

♦ Хлапето Солберг – втори на финала. Вторият кръг на латвийското първенство, Рали Сармат, бе спечелен от руския пилот Николай Грязин, а негов първи подгласник е 16-годишният Оливър Солберг.

♦ Повреда спира Латвала от победата. Повреда в личната Тойота Селика ST165 става причина Яри-Мати Латвала и неговият съотборник в Тойота Газоо WRТ Юхо Ханинен (на снимката долу) да отпаднат от финландското Аутопиртити Класик Рали. В крайна сметка автомобилите BMW 325i E36 заеха първите три места в надпреварата, в която участват 17 (!) от тези автомобили.

♦ Разширяване на интересите. Преди дни от Фолксваген Моторспорт съобщиха подробности за това, че е бил произведен Поло GTi R5 във вариант N5, който е построен по разпоредбите на испанското първенство по рали.