Новаци в MSA с най-добро време в шейкдауна на Злин Рали Чехия

  • Home
  • Новаци в MSA с най-добро време в шейкдауна на Злин Рали Чехия

ПЪРВОТО УЧАСТИЕ на Моторспорт Академията (MSA) от Твърдица в състезание от най-висок ранг на европейската сцена – Злин Рали Чехия, може да се каже, че започва повече от успешно. В този най-труден старт от европейските ралита, MSA е представена от два полски екипажа, единият от които е регулярният участник в националното ни първенство и в Трофея Хюндай Рейсинг, докато вторият – Пан Ярек/Михал Пораджиш, са за първи път стартират с Хюндай i20 Купе. Тъкмо те двамата, още с третото излизане на трасето за днешния шейкдаун, постигнаха и най-доброто време от трите коли на MSA. Вторият тандем, който главният мениджър на академията е решил да прекара през стъргата на чешкото рали е Себастиян Тетер/Томаш Борко. Поляците се допълват е Екатерина Стратиева/Георги Аврамов, като заедно с Ярек/Пораджиш за първи път се състезават с Хюндай. За най-изявената българска автомобилна състезателка това е 10-о поредно състезание в Злин и общо 98 участие в кариерата, които цифри Катето ознаменува със специално брандирания от нея i20.

снимка за rallyxpress: димитър спасов
ТРИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА MSA… (отляво надясно)  пановие Томаш Борко, Себастиян Тетер, Пан Ярек, Михал Пораджиш, Екатерина Стратиева и Георги Аврамов.

Изненадващото е, че без дори и най-кратък тест на новата за тях кола (Стратиева има тридневно опознаване с i20 Купе в Твърдица преди десетина дни – бел. ред), за днешния 4.8-киометров тест Пан Ярек сяда зад волана за първи път. „За мен е изненадващо, разбира се – каза след края на тестовете главният мениджър на академията Петър Гьошев. – Още повече, че Пан няма никакъв опит с този автомобил. Но както сподели, колата се държи добре на пътя и особено сега, когато започна да вали и лично той би предпочел времето да е дъждовно.“ Трябва да се отбележи и още нещо за новият полски екипаж Ярек/Пораджиш –постиженията им от шейкдауна са с 15 сек. по-слаби от тези на автомобилите от категория R2, което е доста впечатляващо.

снимка за rallyxpress: димитър спасов

БЕЗПРОБЛЕМНО ПРЕЗ ТЕХНИЧЕСКИЯ КОНТРОЛ Ако Петър Гьошев е имал и най-малките притеснения около подготвените в MSA, то те са отпаднали още при преминаването на трите Хюндай i20 Купе през безкомпромисния технически преглед на Злин Рали Барум. След 3 излизания на трасето Ярек/Пораджиш записаха 3:40 мин, следвани от Тетер/Борко – 3:44 и Стратиева/Аврамов – 3:45 мин. „Беше труден тест за мен по две причини – обяви Стратиева. – Едната, че всички онези 60 екипажа, които правиха теста си за старта в европейската надпревара, бяха извадили много фракция на пътя. Другото, че бъркам скоростите (в Хюндай те са стандартни – бел. ред), докато в „це-двойката“ изобщо не ги мисля, а само ги бутам нагоре или надолу.“

:: Да припомним, че трите български екипажа, чийто автомобили са с БГ-национална хомологация, са заявени

за участие в надпреварата на Мотоклуб Чешке Рали (

˜R) заедно с още по два екипажа от Дания и Словакия,

както и по един от Унгария и Тайван.