Незапомнен успех на Танак и Тойота Газоо

  • Home
  • Незапомнен успех на Танак и Тойота Газоо

ЛИДЕРЪТ в първенство на ФИА за 2019 г. Отт Танак (на снимката) спечели битката в ралито на спуканите ADAC Рали Германия, което е петата му победа в сериите за годината и хеттрик от първи места в това състезание. Екипът му на Тойота Газоо Рейсинг завърши надпреварата без „да загуби“ колело, вземайки всички места на подиума. Но Танак бе притиснат от Тиери Нювил (Хюндай) преди да спука гума в коварния етап на танковия полигон в събота следобед, след което се върна доста назад в класирането. Стопроцентовия подиум за екипажите на Томи Макинен е първият троен резултат на Тойота в WRC от 26 години насам. Отборните маневри позволиха на Нювил в крайна сметка да завърши на четвърто място, докато същата или подобна тактика при Ситроен Спорт позволи на Себастиен Ожие да се издигне до 7-о място, след като във всичките досегашни ралита първо се бори на всички с колата си, а след това получи с конкуренцията. М-Спорт отново бяха в незавидното и неравностойно положение поради отсъствието на Елин Евънс, а след това и от ранните неприятности за Теему Сунинен, който по-късно в хода на надпреварата направи добри времена. В категориите R5 автомобилите на Шкода Моторспорт тотално подражават на японския отбор и също завършиха при абсолютен резултат 1-2-3.

снимка: официален сайт на фиа
В ПОЛЕТ… Отт Танак прави един от фантастичните си скокове в ADAC Рали Германия, след петата победа за сезона, лидерът вече уверено се насочва към първата си титла.

След това, десето събитие от шампионата, остават само четири кръга. Надали има някакво съмнение, че историята на тазгодишните серии може да се определи като битката между тойота и Хюндай, като липсата на мощност и ефективност при Ситроен и като абсолютна липсата на късмет за M-Sport. За над половината от събитията най-голямата разлика между Танак и Нювил беше 6,7 сек. и за цялото рали Танак записа осем най-добри времена, а Нювил седем етапни победи.

снимка: официален сайт на фиа

ПОДИУМ ЗА ЕДИН ТИМ… Трите екипажа на Томи Макинен са окупирали местата от първо до трето, успех, който японската марка не помнят от 1993 г. В края на ADAC Рали Германия беше отбелязана забележителна, почти като във Формула 1 симетрия в резултатите: Тойота 1-2-3, Хюндай 4-5-6, Ситроен 7-8 и М-Спорт – 9-о място.   ADAC Рали Германия се превръща в продължаваща кошмарна история за Ситроен, като и двамата пилоти на отбора имаха сериозни проблеми, особено Себастиен Ожие, който нямаше абсолютно никаква идея как да подобри управлението. Имаше още един кошмар – този в М-Спорт, когато проблем с дроселите отново спря Теему Сунинен, на събитието, когато той отчаяно искаше да възстанови своята почит след фаула си във Финландия.

снимка: официален сайт на фиа

ИЗБУТАН НАПРЕД ОТ ТИМОВИТЕ ЗАПОВЕДИ… Благодарение на маневрите в Хюндай Мотоспрот, Тиери Нювил спечели максимални точки, за да остане в борбата за титлата. Когато рестартира, на следващия ден той постави впечатляващи времена, а след това в неделя отбеляза второ най-бързо постижение в пауърстейджа. Гъс Грийнсмит, замествайки  отново за Елфин Евънс, продължи да учи изкуството за пилотиране на WRCar, този път на асфалт и завърши на 9-о място. Младият пилот на Тойота Газоо Рейсинг Такамото Катсута завърши на десето място при първото си WRC събитие с Ярис WRC.   Тогава нещата се усложниха. При Хюндай спуканата гума на Нювил го бе свалил на 7-о място. След това последва преместването на Андреас Микелсен на 6-а позиция, който се възползва от спуканата гума на Ожие, Съотборникът на Микелсен Дани Сордо беше пред него, така че отборът имаше място да маневрира и убеди Сордо да предприеме „доброволни наказания във време“, така че предпочитаният шампион на Хюндай да стане четвърти.

снимка: официален сайт на фиа

КОМПЕНСАЦИЯ ЗА БОРБАТА С „ЦЕ-ТРОЙКАТА“… В Ситроен-Спорт направиха всичко възможно, за да помогнат на световния шампион, който правеше всичко, за да не кажат хората, че не се е борил. Съотборникът на Ожие Есапека Лапи беше с две места пред осмата позиция на французина, така че той също получи съвет да понесе „наказания с време“. Ожие получи това, от което се нуждае, а самият водач на Хюндай Андреа Микелсен също получи бонусно място и две бонус точки. Световният шампион обаче беше в пълно отчаяние от колата си: „Поне никой не може да каже, че не сме опитвали…“      Това беше наистина най-исторически резултат за Тойота. Шефът на екипа Томи Макинен: „Виждал съм подобни [резултати и] ситуации и преди, но никога не съм го преживявал. Мога да ви кажа, че това е наистина е много-много специален момент. И тримата [ни пилоти] направиха много хубаво състезание, без грешки. Всичко работеше добре, няма спуквания [на гумите], всичко беше брилянтно! Шефът на Ситроен Пиер Будар беше реалистичен: „Все още имаме много домашни задачи“, разбирай – работа по колата. И най-накрая победителят От Танак изгради тридневна ударната линия пред всички: „Смесени чувства, да речем. Започнахме да имаме някакъв проблем в предишния етап, така че не можех да натискам там, просто трябваше да карам с известни резерви. Така че не бях радостен от това. Но е добре – стигнахме до финала и спечелихме ралито, така че няма начин да не съм щастлив! Какъв беше проблемът? Нещо със спирачките, имахме [спирачки] само отпред.“

снимка: официален сайт на шкода моторспорт

ВТОРА ПОБЕДА ЗА ТОП-ПИЛОТЪТ НА ЧЕХИТЕ… Неуспехът на Кале Рованпера разчисти пътят на Ян Копецки, след Барум, да изведе Шкода Фабия R5 Eво до първото място и в Германия. Кале Рованпера беше на линия да спечели категория R5, но загуби време извън пътя! При това не веднъж, а два пъти! А това позволява на съотборника му Ян Копецки Ян да спечели. До предпоследния етап изглеждаше, че втори ще е Ерик Камили и Фиеста R5 Mk II, но забавяния и наказанията за тях го свалиха на пето място. Екипът не обясни напълно задоволително какво се случи, но това даде резултат на третия от Шкода Моторспорт Фабиан Крейм, да затвори подиума отляво на Копецки.

В събота по обед „ер-петица“ на Мадс Остберг държеше трето място зад Шкода, но и той, както и много други водачи на R5, спука гуми на Панцерплате, които в неговия случай бяха причинени от счупените спици на колелата. Той завърши седми в категорията R5.