Невиждан финал в Ихтиман, Ангелов-взима втора победа

  • Home
  • Невиждан финал в Ихтиман, Ангелов-взима втора победа


ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от петте скоростни теста, както и подреждането на екипажите след всяка скоростна отсечка и крайното класиране от втория спринтов старт край Ихтиман, може да следите ТУК

ВТОРИЯТ КРЪГ от националното първенство в рали спринта завърши в Ихтиман днес с невиждан в историята на автомобилното първенство финал, резултатите от който трябваше да се решат от последния скоростен етап – 2200-метровия тест по улиците край централния площад в града. Преди него разпечатките на резултатите сочеха, че има две двойки екипажи, които преди последното спринтиране в Ихтиман са със стопроцентови „хиксове“ в постиженията. И то равенства, еднакви до десета от секундата! „45 години съм по ралитата у нас, такова чудо не се е случвало никога – казва Петър П. Петров, един от най-ревностните фенове на ралитата в България. – Нямаше начин, ако това вече се беше случвало, да не го запомня!“ В този смисъл петия скоростен – Ихтиман (2.20 км) си беше истинска драма, защото представянето в него трябваше да реши кой от двата екипажа, каращи Пежо 208 R2 – водещият до този момент тандем на Мегапорт – Антон Титов/Динко Георгиев или панагюрският младеж Денис Станчовски и новият му навигатор Явор Брънков, ще са първите асистенти на Мирослав Ангелов (на снимката) и Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево). Двамата бяха безспорните фаворити за успеха в Ихтиман и те не пропуснаха да го направят, взимайки 5 от 5 етапни победи и добавяйки вторите 30 т. към тези от победата в Дряново в края на август.

снимка за rallyxpress: прес-служба на мегапорт
30 ТОЧКИ ЗА ШАМПИОНАТА ОТ СПРИТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ… Такава е равносметката на шампионите в ралитата Миро Ангелов и Георг Гаджев, след като двамата безапелационно спечелиха спринта в Ихтиман.

С две думи – по отношение на новите шампиони в ралитата, Ихтиман мина точно според плановете на пилота и МСА, които обслужват екипа на Ангелов и Гаджев. „Доволен съм от скоростта на мира, добро представяне тук“,  каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Петър Гьошев. За Ангелов първото участие в Ихтиман също е в категорията „добро“: „Без да си давам особено голям зор, си направих удоволствието да карам по добри и интересни скоростни [етапи]. Беше вълнуващо състезание.“ И ако за мегапортите нещата логично стигнаха до пет от пет етапни победи и втори спечелен спринт от шампионата, то зад техният гръб се водеше битка за второто място, каквато наистина не е виждана. „Трябва да кажа, че много сърдечно поздравих Игнат [Исаев] за представянето на другия екипаж от отбора ни – този на Тони [Титов] и Динко [Георгиев] – много силно каране, наистина!“

снимка: rallyxpress

ДОСТАТЪЧНО КИЛОМЕТРИ ЗА СИЛНАТА ЕЗДА… Дребният пропуск на етапа в Ихтиман е станал причина Тони Титов да се размине с второто място с някаква си половин секунда, смята Игнат Исаев. След двете двойни преминавания на Любница (8.77 км) и Язовира (10.91 км), по-предните местата в генералното класиране бяха 3:1 в полза на Станчовски срещу Титов. „Да този път, преди състезанието, Тони направи достатъчно километри със серийното Пежо-то – обясни за RallyXpress Игнат Исаев. – На градския [етап] обаче допусна дребна грешка, която му костваше второто място. Преди старта в Ихтиман двамата имаха абсолютно еднакви постижения – по 25:25.4 мин., „хикс“ който може да се открие в резултатите от отделни етапи, но не и в общото подреждане на екипажите. Това, разбира се, може да се приеме като прецедент, но в добавка към него, имаше и още едно такова време, нулиращо спора за 5-ото между Динко Иванов/Живко Желев (Стара Загора, Ситроен С2 R2) и Никола Мишев/Янаки Янакиев (АРТ Моторспорт, Пежо 208 R2). Това време също беше равно до десетата от секундата – по 25:56.6 мин. Пред това каре беше 2-километровата СЕ Ихтиман, в която се намираха отговорите за класирането на всеки един от тези екипажи. По засуканото трасе с два шикана обаче Титов допусна дребната грешка, в резултат на което младежът завърши с победа над Титов, изпреварвайки го на финала също с небивалата за спорта ни разлика от 0.6 сек! Това е най-доброто класиране (сребърно стъпало на подиума) на Станчовски в състезание от националното първенство, но то идва само две седмици, след като в Сърбия Рали панагюрецът за първи път се изкачи до 3-ото място в международно рали извън страната.

снимка: rallyxpress

МЛАДА НАДЕЖДА, ЗАРЕДЕНА С АМБИЦИИ… Панагюрският пилот остава единственият опонент на Ангелов в спора за титлата в рали спринта. Бившият шампион в спринта от 2018 г. Ангелов и Станчовски сега са разделени от 12 т., като младият пилот остава основният претендент за първото място за годината в спринта. Да се подсетим, че в досегашните 8 скоростни отсечки в двата кръга, именно Станчовски е този, който открадна етапна победа от Ангелов в Дряново, възползвайки се от моментните технически затруднения на търновеца с незареждащият акумулатора на Шкода-та. Няма съмнение, че цялото състезание в Ихтиман бе подчинено на задачата, Денис да събере максимален брой точки, оставяйки определянето на титла 2020 да стане във финалното състезание във Видин в началото на следващия месец.

снимка: rallyxpress

БЕЗ СМЕТКИ, ЗА САМОТО КАРАНЕ И ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ… Такова беше карането на Георги Василев в Ихтиман, което за сливенчанинът бе първото участие в шампионата на спринт тази година. Четвърти в крайното класиране е сливенският екипаж Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел, Мицубиши Лансър Ево 9), за които Ихтиман бе първото участие в този шампионат за сезона. Ако спорът Станчовски-Титов бе интригуващ до последното преминаване на трасето в града от пилота на Мегапорт, то 5-ото място в общото подреждане, за което Мишев и Я. Янакиев натискаха, дойде в резултат на грешка на старозагорските им опоненти при второто преминаване на градския етап.

снимка: rallyxpress

НАЙ-БЛИЗО ДО ПОБЕДИТЕЛЯ… На самия финал на спринта в Ихтиман, Никола Мишев даде второто постижение, на 6.8 сек от Шкода-та на Ангелов. Карайки опасно близо около двойният гумен шикан, Динко Иванов стъпи върху едно от ограниченията, „це-двойката“ за секунди застана на кантар, преди да се преобърне по таван – за щастие, без каквито и да е последици за екипажа.

снимка: rallyxpress

СВЕТКАВИЧНА ПОМОЩ… Част от зрителите край шикана в градския етап на Ихтиман са се втурнали, за да обърнат обратно „на колела“ Ситроен-а на заралийския екипаж Динко Иванов/Живко Желев. В началото на състезанието друг екипаж – пловдивчаните Роман Георгиев/Ваня Господинова (АСК Пловдив, Ситроен Саксо), претърпяха здрава катастрофа, преминавайки три пъти през таван, преди отсечката временно да бъде спряна. След светкавичната намеса на организаторите, двамата веднага бяха откарани във Военно-медицинска академия в столицата за лечение на получените контузиите. Мегапорт завърши в пълен комплект участието си в Ихтиман, като отбора пласира и другите си два екипажа в десетката – Огнян Герджиков/Николай Китанов (6-и) и Емил Денев/Богомил Ненов (7-и), което направи отборната им победа още по-бляскава. Година, след като дебютираха в Ихтиман като семеен екипаж и още с първия си старт спечелиха победата в своята категория – RC5, сега Петър и Любка Йорданови (Ботевград, Хюндай i20 Купе) направиха силен дубъл на октомври 2018 г.

От стартиралите 20 екипажа, до финала днес стигнаха 16 коли.