На ред е германската рали-рулетка в WRC

  • Home
  • На ред е германската рали-рулетка в WRC


С ТРИ ПОВЕЧЕ от миналата година – 65 екипажа, но точно с 20 по-малко от лятото на 2016 г. са регистрираните участници в ADAC Рали Германия. Деветият кръг от сериите включва 18 специални етапа (общо 325.76 км) и дистанция от 1221.49 км. Ако скоростният етап Сен Вендел (2.04), с който започва ралито се минала на един дъх, то след при двете преминавания на 39-киометровата Панцерплате в събота екипажите няма да имат дъх. Състезанието е едно от „бавните“, а в сравнение със спринтовото Несте Рали Финландия е направо като „разходка“, по-бавна с 22.4 км/ч.

СЛЕД ЧЕТИРИ последователни макадамови ралита, идва ред на германската асфалтова рулетка – 9-ият старт от световните серии на ФИА – ADAC Рали Германия. Това е второто от само двете напълно асфалтови състезания в поредицата от 13 ралита за 2018 г. За пореден път етапите се разположени на три различни типа терен: лозовите масиви в долината Мозел, военните учебни площадки Баумхолдер и затворените обществени пътни артерии в Северен Саарланд. Ралито е сурвезния парк отново са базирано в Босталзее, независимо че церемониалният старт, суперспециалния етап и финалът са на 40 км от Сент Вендел. Това събитие, традиционно считано за най-централното от европейските събития в WRC, е организирано като основна атракция на зрителите в региона, с избрани етапи, специално подбрани с добра видимост за публиката. Специално предизвикателство за района, в който се провежда голяма част от ралито, са неговите добре познати летни климатични особености. Тук внезапните бури могат да се появят без всякакво предупреждение, което прави задачата за правилно подбиране на гуми много трудна. Този старт от сериите позволява използването на помощни екипи за безопасност на екипажите от приоритет 1 (Р1), но основните прогнози падат като тежест на метеоролозите, прикрепени към всеки екип.

снимка: архив на rallyxpress
ПО СКЛОНОВЕТЕ КРАЙ МОЗЕЛ И МЕЖДУ ЛОЗНИЦИТЕ… За Тиери Нювил, който е лидер на шампионата за момента, ADAC Рали Германия е като домашно състезание, в което белгиецът печели своята първа победа в WRC.

Включиха се също и 65 екипажа (включително 19 екипажа в WRC2), допълнени от два частни автомобила WRC – Фиеста за Джордан Сердеридис (неговото първо му състезание в световен рали шампионат от 2017 г.) и Ситроен DS3 WRC за двукратният европейския отборен шампион за младши Мариан Грибел. Сред 27-те вписани R5 автомобила в списъка за регистриране, са официалните Шкоди за Ян Копецки и Кале Рованпера, докато официалният пилот на Шкода Моторспорт Оле-Кристиан Вейби не е регистриран за шампионата на WRC2.

снимка: msm

ГОТОВ ДА ПОВТОРИ УСПЕХА СИ ОТ ЮВАСКИЙЛА… Отт Танак се е приготвил да използва „джокера“ от Финландия и с подобрения Ярис да дублира победата си от Несте Рали Финландия. Друга промяна е, че регулярният пилот на М-Спорт Ерик Камили е регистриран в отборния лист на R5. ADAC Рали Германия ще е първото състезание в WRC за пилота на Шкода Моторспорт и състезател в европейския шампионат, популярният германски аристократ Алберт Мария Ламорал Мигел Йоханес Габриел, 12-ти принц на Турн и Таксис.   Изгубените активи за първенството при предишното събитие на WRC във Финландия за водеща отбори на Хюндай Моторспорт и M-Спорт и техните пилоти, заедно с добри резултати за Тойота Газоо и Ситроен Тотал Абу Даби, сега поставя карето от заводски тимове в центъра на вниманието.

снимка: msm

ОСНОВАТЕЛНИ ПРИТЕСНЕНИЯ… На фона на видимият прогрес на Тойота, Ситроен Рейсинг и намерилият допълнителна мотивация Мадс Остберг, карат шефа на М-Спорт Малкълм Уилсън да призовава екипа си да не се паникьосва. Германското рали се смята за домакинско събитие за корейския и сегашния лидер на сериите Тиери Нювил, който точно в ADAC Рали Германия спечели първата си победа за WRC през 2014 г. Оплетената ситуация в WRC2 между двамата основни пилоти на Млада Болеслав Понтус Тидеман и Ян Копецки, чиито програми са проектирани така, че те да не се сблъскват помежду си в същите събития, продължава. Този път е четвъртата поява на Копецки, който спечели категориите в трите си предишни WRC2 участия тази година, за да настигне Тидеман, който спечели максимални точки за всичките си четири участия през сезона. Деветото рали от програмата не е в календара за шампионата на JWRC, така че свързаната серия с надпреварата на младежите серия WRC3 е крайно ограничена откъм участия – едва пет екипажа. Най-добрата заявка е на френският състезател Жан-Баптист Фронсески, който води серията със 17 т. на колегата си Джеймс Радстор, който пък е на точка пред сънародника си Емил Бергквист.

снимка: msm

ДАЛИ ЩЕ ПРОРАБОТИ СЕГА… Променената аеродинамика не донесе очакваният ефект във Финландия, което кара петкратният световен шампион Себастиян Ожие да призовава Форд-Америка за повече подкрепа за развитието на автомобилите в единствения частен отбор в световните серии.

Съгласно правилата, това ще бъде седмият и последният шанс на Фронсески да печели точки тази година. В досегашните си шест старта той завърши на два пъти като победител и е с един подиум от състезание, в което не е бил регистриран за шампионата. Това означава, че ще запази всички точки, които би спечелил в Германия.

:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Финландия беше огромно разочарование и конкретните причини все още не са ясни. За Германия екипът проведе един ден тест за всеки от пилотите си в лозята, допълнени с ден на тестове за Ожие и Евънс на военните пътища в Баумхолдер. Повече тестове трябваше да се проведат точно преди ралито. И в това рали единствено Фиеста-та на Ожие ще е с новата аеро-модификации, в която никога досега не е била предназначена да побере амортисьори за асфалтови отсечки от друг доставчик. И трите автомобила са същите като във Финландия, без в тях да са правени значителни технически промени, свързани с настилката (изключение на амортисьорите за Oжие). M-Спорт също така е вписала спецификацията за старта WRCar за Сердеридис от 2017 г., използван през миналия сезон от Tanak и в първите два кръга тази година от Евънс.

:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Сардиния осигури събитие със смесени успехи, като Падън се възползва от добрата му позиция за управление, докато Нювил и Микелсен имаха проблеми и в двата последни дните 2 и 3 поради грешки. Този път Сордо заменя Падън в третия автомобил на Хюндай Моторспорт. Екипът заяви, че техният нов диференциален, не е подобрил производителността във Финландия. Петдневно тестване е било фокусирано между тримата пилоти по пътищата в лозовите масиви и на „бойния“ терен в Баумхолдер, като всичко е било съсредоточено върху окачването и диференциала в опит да се подобри баланса на колата. Също така са били търсени подходящи компромисни настройки, които да се справят с трите напълно различните характеристики на етапите, срещани при една и съща последователност от отсечки. Екипът ще ползва същите три машини, с които се представи в Сардиния.

:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Автомобилите на Тойота отиват в Германия с модернизираните двигатели, които вече демонстрираха своя успех във Финландия. Всеки един от пилотите получава нова кола за ADAC Рали Германия (шасита номера на Латвала 9, Танак 10 и Лапи 11) и колите са с по-опростена настройка в сравнение с Корсика. Тази схема е и по-приспособима към внезапно променящите се условия, но иначе непроменена спецификация на асфалта. Никой от Тойота не е спечелил WRC ADAC Рали Германия, въпреки че техният шофьор Танак спечели митинг миналата година с Форд, а също и в други автомобили. Яри-Мати Латвала два пъти завършва на второ място и Есапека Лаппи спечели WRC2 през 2016.

:: СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. Този път само две заявки, като и двата пилоти – Мадс Остберг и Крейг Брийн използват регулярните си автомобили от Сардиния. Този на Остберг е бил използван за пръв път в Сардиния през 2017 г., а Брийн е с новото шаси от тази година. Отборът идва в Германия след най-окуражителното състезание във Финландия, когато Остберг завърши на второ място, като единствената им изненада бе проблемът с налягането на горивото в бензиновата помпа в колите на Брийн и Ал Касими. Смята се, че те ще бъдат преодолени в Германия. Шестдневен тест, два дни през юни и общо два дни в седмицата преди ралито, е направил Тойота Газоо WRT. От Корсика, последното събитие на асфалта за отбора, и двата автомобила ще имат новия заден дифузиор. Ситроен Тотал регистрираха C3 R5 автомобили за Стефан Лефевър и Симоне Темпестини. В момента няма промяна в намеренията, според които Остберг няма да бъде регистриран през тази година в Рали Каталуня.