Напусна ни най-големият от журналистите – Мартин Холмс

  • Home
  • Напусна ни най-големият от журналистите – Мартин Холмс

от Страшо Димов

ЧОВЕК ТРЯБВА задължително да почни своите учители. В занаята ми, тези на които трябва да благодаря са трима, двама от които вече споменавам всеки ден и не пропускам мислено „да попитам“ за съвет – Бог да ги прости! – Николай Куманов, а от днес и Мартин Холмс. Остана ми само третия от тези, които ме учиха да не пропускам новината – Любен Генов, да го поживи Господ. От всеки от тях имам по един житейски учебник, кой от кой по-дебел и по-важен. Но ако за това, което зная за ралитата съм задължен някому, това първо е на Бате Любо, но най-много на Мартин. Щастлив съм, че за свои ментори съм имал Куманчето и Мартин, професионалисти, които днес все повече намаляват и хора, чиито лекции не се забравят.

Сбогом, Мартин, лек ти път Учителю!
Задължен съм ти безкрайно за всичко онова, на което ме научи!

МАЛКО СЛЕД КАТО навърши 80 години, почина Мартин Холмс, легендарният английски журналист, справедливо наричаният „папата на световните ралита“ новинар, който в продължение на  близо половин век лично покриваше на място всички стартове на световното първенство, както и по-значителните състезания от европейския шампионат по рали. Роден в Аштед, Съри, Мартин завършва образованието си като юрист, но още по време на следването открива амбицията си да бъде професионален рали навигатор, преди да започне да гради впечатляващата кариера на автомобилен журналист през 1974 г. Неговите доживотни страсти към самолети, карти, инженеринг, пътуване и дребни детайли, всички намериха своето удовлетворение в спорта, който той обичаше и работата, която вършеше. Въведен в състезанията по време на следването в юридическия факултет на университета в Саутхемптън, Мартин оспорва първото си събитие през 1959 г. в една Исета, която му носи и първата му победа! В началото на 60-те на ХХ век, Мартин става член на Сътън и Чем Мотор Клъб, Меката на рали-спорта в Южен Лондон и където наистина се влюбва в спорта. Той беше плодовит и в писането и в чието списание СпортЛайт на Чем Мотор Клъб Мартин стана редовен сътрудник, а после и редактор. Мартин започва да изпраща репортажи за състезанията в популярното седмично издание Моторинг Нюз, но главно публикува в авторитетното Аутоспорт. Първото му RAC Рали е през 1964 г. (Форд Англия 1200), като успехите на Мартин са в задълженията му на ко-пилот на британския шампион през 1971 г. (Форд Ескорт RS1600 Mk1), 4-и в Сан Ремо (Ланча Бета Купе) и Португалия (Датсун Виолет 160J) и два пъти 5-и (Тойота Корола и Рено 5 Турбо) в ралито на британския Кралски Автомобилен Клуб (RAC).

снимка: личен архив на мартин холмс
ЕТО ЗАЩО ГО НАРИЧАХА „ПАПАТА“… Юбилейното 50-о RAC Рали – най-големите имена в спорта почетоха Мартин и специалната награда, определена му от организаторите.

Последната му конкуренция е точно в това рали през 1981 г. Имаше много частни стартове, с Форд, Тойота, Рено, Шкода, Датсун, Ланча и Воксхол.

снимка: личен архив на мартин холмс

ФИНЛАНДСКИ СКОК… Екипажът Кинислехто/Холмс е във въздуха край Юваскийла, след което обаче техният Ескорт RS 1600 Mk I катастрофира много тежко. Като автор Мартин написа много книги. Първата му книга Rally Navigation (две издания – 1975 и 1997) е последвана през 1978 г. с Рали’78, в съавторство с фотографа Хю Бишъп, а на следващата година е публикувана своята първа от поредицата Световно Рали, която обхваща Световното първенство по рали през 1979 г., което съвпада с встъпителния сезон на Световното първенство за водачи. Тази поредица годишни книги трябваше да бъде кулминацията на работата и живота на Мартин в продължение на 33 години, а през 1987 г. също да бъде издател.

снимка: личен архив на мартин холмс

ПАРТНЬОР НА НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ… Мартин Холмс е ко-пилотът, който е диктувал записките и на Тимо Макинен. Серията приключи с окончателното си издание (WR33), обхващащ сезон 2010. Последната книга, с която Мартин участва, Голямото Британско Рали: от RAC до Рали Великобритания, е в съавторство с Греъм Робсън (публикувана в края на ‘2019). През тези всичките тези години той работи в тясно сътрудничество с фотографа Морис Селдън, колегата му-пилот Кевин Гормли и Урсула Партридж (секретар) не само по годишните книги, но и с доставката на репортажи и изображения от състезания, както и новини и игрални истории за автомобилния спорт за списания в страни по света.

снимка: личен архив на страшо димов

ИНФОРМАЦИЯТА ВИНАГИ ОТ ПЪРВА РЪКА… 2006 г., Слиго, Ирландия. Мартин Холмс разпитва Ясен Попов след първия ден на състзанието. През последните години семейството и неговите лични здравословни проблеми ограничаваха пътуването му, но пенсионирането му никога Не беше дума в неговия речника му, думата „круиз“ – истинска анатема за него!. Интернет, Рали Радио, WRC+ AllLive и телефонни разговори станаха основата за него, за да поддържа връзка от дома си в Съри за случващото се по целия свят.

снимка: личен архив на урсула патридж

НА ЛИНИЯТА ДОПОСЛЕДНО… Макар и блокиран на работното си място заради болестта, Марти остана свързан със световните състезания до последната възможна минута. Последното рали на Световното първенство, на което присъства, неговото 520-то събитие, беше ралито на Германия през 2019 г.

А колко значима бе личността на англичанина за рали спорта показва фактът, че кончината на Мартин моментално бе отбелязана на първо място в информационния поток в сайта на ФИА от Париж

колаж: официален портал на фиа

ЗАРАДИ НЕОЦЕНИМИЯ МУ ПРИНОС ЗА СПОРТА… ФИА публикува официалният некролог и съболезнованията си към близките за смъртта на Мартин Холмс на първата страница на портала.
Мартин живя в Уокинг, дълго време център на всички видове автомобилни спортове, след брака си със Сали, която почина през 2017 г.

Мартин има един син и три внучки.