Най-атрактивният шампионат отново с най-много проблеми

  • Home
  • Най-атрактивният шампионат отново с най-много проблеми

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт избра една от действащите схеми за обобщение и преглед на отминалия сезон. „За мен по-добрият вариант е преди началото на новото първенство да се обобщи миналата година“, категоричен е шеф-коментаторът на Глобъл Алекс Бено. Той има един-единствен аргумент – направиш ли го веднага след финала, много от фактите ще се забравят преди новия шампионат. Сега, както и в предишните сезони, RallyXpress предлага обобщението на пистовото първенство за 2016 г.

КОЙТО И СПОНСОР да попитате, в която от трите автомобилни класики на българския шампионат би имал най-големи интереси да рекламира (колкото и да звучи като приказка от 1001 нощ), без колебание ще посочи пистовото първенство, титулувано у нас със странното определение „шампионат на затворен маршрут“.

Колкото и от смислова гледна точка, толкова и от семантиката, наименованието е невярно и неточно. То си е също толкова смешно, колкото и опитът преди години това първенство да бъде коронясано като „Български шампионат на туристическите автомобили“, макар в гонките я имаше, я нямаше 3 истински автомобила от тази категория.

Но тъй като у нас тези надпревари нито са пистови, нито са само на градски трасета, първенството продължава и ще продължи да си носи езиковото безсмислие, съкращавано до ЗМ.

Така че продължавайки да мечтаем и дори и да се появи „спонсорът-спасител“, неговите интереси ще са именно за ЗМ, поне за един сезон и поне до момента, в който види, че рекламите му са добре видени, но първенството бъка от проблеми, неуредици, скандали, трибунали и други подобни колизии, каквито в планинските и ралитата не се събират и на четвъртинка.

Това си е така от години. И изминалият сезон 2016 с нищо не промени нито очакванията, нито практиката, камо ли крайният резултат. Ради справедливостта да кажем, че поне стартът на годината с Дракон-а не започна с кавги, но пък завърши на същото място със поредните протести, заради които бе сезиран и Спортният трибунал на БФАС.

Отгоре на всичко ШЗМ 2016 ще се запомни и с най-многото направени промени в хода на първенството, с които, притисната от исканията на пилотите, БФАС реално трябваше да ремонтира регулациите и да спасява първенството.

Няма да се коментира това защо се стигна до натиска на пилотите, няма да се коментира и това как и колко време преди старта на 24 април 2016 г. бяха направени правилата. Не си заслужава да се търси обяснение (самият президент на БФАС Владо Илиев не можеше да обясни тезата) как в един кръг има два старта, но те са само с една квалификация.

снимка: александър спиров/apix
ПОВТОРЕНИЕ… Пламен Камбуров дублира титлата си от 2015 г. с победа с решителна победа във финала на шампионата.

Няма да се пита и за това, какво става с точките, щом като са две състезания (но без отделни квалификации) и при втория манш състезателите са под трима?

Не се пита, защото е ясно, че на преден план излизат онези тълкуватели на плавилата, които са писали същите тези правила и умишлено или поради невнимание, са оставили пропуски в регулациите така, че да могат „криво да седят и право да съдят.“

Шампионатът може би започна нормално край Калояново, но само 13 дни по-късно във Велико Търново корабните въжета на нервите звънтяха от опъна докрай, а ситуацията започна критично да се нажежава.

Ден след финала в Търново, по инициатива на Румен Дунев вече се работеше за поредната среща на Дракон-а (виж ТУК), а скромното участие на пистата в града бе повод за огромен на брой спекулации, догадки за умишлен бойкот.

Мълвата дори само не изключваше, а дори откриваше скрито отмъщение на предишното ръководство на автомобилната власт.

снимка: александър спиров/apix

ВСИЧКИ ТЪРСЯТ РЕШЕНИЕТО… Заинтересованите страни търсят компромис във Велико Търново заради малкия брой на участниците в сериите Макси и Туринг.

„Не си заслужава да се прави пистово състезание за 26 автомобила.“

Димитър Стефанов, организатор на писта

Велико Търново.

Едва четирима пилоти в Серия Макси и 5 автомобила в Туринг говореха именно в полза на слуховете. Явната криза във финансите се бе прехвърлила в към доверието, а съдийският състав, пазейки се от административни усложнения, трескаво търсеше легитимно решение, което обаче да е с „добро“ от София.

Така се стигна до първия случай, в който Серия Туринг и Серия Макси бяха обединени в един старт, за ужас на директора на състезанието Димитър Стефанов. Значително по-късно Стефанов призна, че кметът на града Даниел Панов ясно му е дал да разбере, няма да блокира града за състезание с толкова малко автомобили…

И въпреки малкият брой участници търновското състезание отприщи поредицата от шумни кавги (под МОЛ-а на Търново – откровени псувни по адрес на съдии заради неприемливи решения) и две декласирания (първото го отнесе Маршавелов, съвсем друг е въпросът доколко коректно и справедливо беше това), протести и превратно тълкуване на правилата, преди да се стигне до две поредни сбирки на трибунала.

снимка: александър спиров/apix

ЛОШ ДЕН ЗА МАЙСТОРА… Началото на сезона за Румен Дунев бе огнено неприятно, след като пилотът не успя да запише и една-едничка точка от Дракон-а.

Дори и това, че от три заседания на висшия съдебен орган през сезона, две та по повод пистовото първенство, е идеалната илюстрация на вица за шопа, който рекъл: „И сам да съм у трамвайо, па че се блъскам.“

Дали и с какво спешното събиране на Дракона-а промени нещата след Търново и преди Русе?

Промени ги с въвеждането на купите за отделните класове в сериите (палиативна мярка за всеки пилотски бунт с панацеята „купи за всички“!), намаляване на километража на всеки манш/старт.

снимка: александър спиров/apix

ОБЕДИНЕНИ… Тридесетина пилоти и шефове на клубове обсъждат в продължение на 6 часа какви промени да поискат от БФАС.

Със сигурност това стана причина поредното отказване на Илия Царски от пистовите състезания скоро-скоро и по панагюрска традиция да бъде забравено (след Дракон-а Илия пак заяви, че напуска пистите) и 206 дни по-късно да обяви официално на пресконференция, че е доволен и бил „…на една ръка от титлата“.

графика: rallyxpress

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НАПУСКАЩ ПИСТАТА… Дължината на всеки един от двата старта стана причина Илия Царски да се закани, че напуска НШЗМ. Половин година по-късно и след направената по инициатива на Дунев среща край Калояново и промените от БФАС правила, панагюрецът спечели вицешампионското звание.

В Русе жестоката съдба се стовари върху Пламен Камбуров, който се оказа извън 120-процентовата граница заради повреда по време на квалификациите, поради което обаче в неделя не бе допуснат до старта и „изравни“ резултата с Маршавелов по дисквалифициране.

Любопитна подробност, която сайтът с новините в българския автомобилен спорт научи от шеф в структурите на БФАС, че имало негласна договорка онези, които са извън тази времева граница, с една молба до директора на състезанието, да бъдат допускани до старта.

Друго е смущаващото в случая.

Справката за подобно прилагане на правилото за 120-те процента показва, че то не е било прилагано повече от петилетка… Така че, ако съдиите в Русе са били коректни в прилагането на санкциите за Камбуров, то колко пъти други официални лица „по целесъобразност“ и/или с „негласна договорка“ са прекрачвали правилата, които са еднакво важащи и за другите?

Ако драмите в Макси имаха развитие, то те последваха на Долна Митрополия (най-малкия брой участници в шампионата на ЗМ изобщо през последните две години) и в Бургас, и на финала на ДИАМО край Калояново.

Забележителното е, че и в двете състезания един и същи казус бе реше по два различни начина, като след като в Долна Митрополия КА2 Рейсинг Тим не протестира решението на спортните комисари, то рязко реагира на взетите на спортните комисари решения в пловдивския финал в ДИАМО (виж ТУК и ТУК).

С решенията на спортните комисари националния спортен трибунал се занимава и за пистата в Бургас (виж ТУК), което основно поставя въпросите доколко пилотите четат и знаят правилата на играта и доколко в играта съдиите са в състояние да отсъдят по един и същи начин едно и също нарушение.

колаж: rallyxpress

С МОТИВИ И С ДИЗПОЗИЦИЯ… Решенията на националния спортен трибунал по казуса на Илия Царски в Бургас.

:: Сезон 2016 обаче имаше
    две много добри страни

Първата, че статуквото в малката и средната серия бяха разрушени в един и същи момент от двама абсолютни новобранци, доколкото това може да се каже за бивш картингист (Иван Влъчков) и за един ревностен почитател на тайм-атак до април миналата година (Симеон Симеонов).

И, втората, че ако не се брои искрите, прескочили между Искрен Веселинов и Димитър Пенчев в Бургас (Панчев е изхвърлен от русенеца на обезопасителните гуми!), както в тази серия, така и в Туринг-а се радваха на мир и взаимна любов.

снимка: александър спиров/apix

ЕДИН-ЕДИНСТВЕН КОНФЛИКТ… “Саксофонът” на Димитър Пенчев (на малката снимка) е качен високо на предпазните гуми от трасето в Бургас. Таранът на Искрен Веселинов е единсвения по-сериозен проблем вдвете малки серии.

Това – независимо от дългото и преднамерено зимно обсъждане (разбирай – клюкарстване в нета) около бъдещите участници в серията.

С риск акциите на младият Влъчков да се покачат, трябва да се каже, че той определено е звездата на Туринг-а.

Не заради това, че стана шампион от първи опит, не и заради спечелените победи, точки от най-бързите обиколки, а преди всичко заради факта, че преминаването от картинга в автомобилния спорт за хлапето премина без сътресения.

снимка: александър спиров/apix

БЕЗ СЪТРЕСЕНИЯ И С ПОРЕДИЦА ПОБЕДИ… Още от старта на шампионата на Дракон-а Иван Влъчков записа името си като чирак, който кара наравно с майсторите: победи в две квалификации, две в победи в двата старта, две най-бързи обиколки и за кламер на дебюта – рекорд да трасето в Серия туринг

Неговият механик Ивелин Терзиев-Фичо, с когото тийнейджъра е от 2011 г. („… но го държах под око две години по-рано“ – Фичо) го определя като абсолютен непукист.

„Винаги се абстрахира от това, което става около него или с колата – казва Терзиев. – Не работи или работи перфектно – той си кара карането. Въпреки това, трябва да кажа, че през последната година много израсна, но с уговорката – това стана в края на сезона. Мисля, че е заради по-голямата отговорност, която има в автомобилния спорт.“

Реално Влъчков е най-продуктивният пилот в миналия шампионат, спечелил средно по 21.85 т. във всеки един от 14-те старта. Отгоре на това ученикът не просто задмина, но и зачеркна постиженията от най-добрата година (2015) на Ангел Григорчев в същата тази серия.

снимка: александър спиров/apix

УМОРЕН ПОВЕЧЕ ОТ ОБИЧАЙНОТО… Тази говореща много за състоянието на пилота снимка е направена само 5 мин, след като първата надпревара за 2016 г. в Серия Туринг е приключила повече от успешно за младия Влъчков.

„Сега изпълнява 100 на 100 тактическите указания, които баща му и негов Мениджър Стамен Влъчков му дава от пит-а – допълва Фичо. – В началото, още на първия Дракон, Иван караше така, както прави и в картинга – от старта до финала – на пълен макс!“

Трябва да минат поне 4 кръга и Влъчков-младши,р че е в свои води, за да усети първо, а след това и да влезе в истински състезателен ритъм за автомобилен шампионат и съумява да контролира темпото съобразно ситуацията.

Ако за началото на шампионата край Калояново илюстрацията е, че с дебюта си Иван записа на своето име не само първа победа, но и първи рекорда на трасето (1:06.602 мин, 110.699 км/ч), то старозагорската гонка, в която получи наказание от 15 сек и която спечели с авантаж от 2 сек., показват израстването му само за някакви си 153 дни между Калояново и Стара Загора.

Изглежда че само заради това, ако разбира се, съществуваше такъв приз, Влъчков не би трябвало да се притеснява за своя „Оскар на младите надежди“, но знаейки най-важното – по-трудно от печеленето на първа титла е нейната защита.

снимка: александър спиров/apix

ДУБЪЛ И ЗА ДРУГИЯ ДЕБЮТАНТ… Също като Влъчков, но малко преди него, пловдивчанинът Симеон П. Симеонов направи впечатляващо начало на кариерата си, вземайки всички възможни победи в Серия Спорт при откриването на шампионата.

„Явно е самороден талант и единственото, на което е разчитал в Серия Спорт е опитът му от тайм-атак – казва за Симеон П. Симеонов Милен Узунов, който е водещата фигура на Казанлък Моторспорт. – Такова семейство маниаци на тема Хонда не познавам! Идваха по състезания (през 2015 г. – бел. ред.) и разпитваха, нали караме Хонди… Така и влезе в екипа ни Симеон…“

Неговото прохождане в автомобилния спорт – едно ниво нагоре – също бе забележително: 2 победи, две най-бързи обиколки на Дракон. За разлика обаче от Влъчков, пловдивчанинът дублира успеха от Калояново чак през октомври в Бургас – двойно отпадане във Велико Търново и седем пъти директен двубой с тартора на тази група от 2014 г. Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо).

За да е по-конкретно, да подчертаем, че екипът на шампиона вероятно е най-скромният от тези в целия керван, в който тим баща и майка поравно делят задълженията на механици и работят всеотдайно за любимата марка на любимия пилот.

„Да съм очаквал, че ще стана шампион – не! Чак такива смели очаквания нямах – признава откровено първенецът на Сери Спорт Симеон П. Симеонов. – Знаех, че ще съм в челото, но не и на върха му.“

Анализирайки представянето си през 2016 г., Симо смята, че е започнал да мисли за титлата след Стара Загора („…или може би Плевен?“), когато актива му е такъв, че може да прави разни сметки, след които титлата изглеждала по-близо.

снимка: александър спиров/apix

МНОГО КРАСИВА ГОНКА, НО ОТ МАЛЦИНА МАЙСТОРИ… Илия Царски, Пламен Камбуров се насочват към първия десен завой на Дракон-а. Битката е сурова, броните са „на една боя“, но броят на най-силните пилоти не стига и за каре за белот.

:: Общо участвали състезатели през сезона – 91, от които 2 чужденци, вечните гръцки пилоти, осигурявани като цвят от благоевградския ДИАМО.

:: Най-много и най-малко състезатели през сезона: Серия Макси – 11 (писта ДИАМО) и 4 (Велико Търново); Серия Туринг – 11 (Бургас) и 3 (Долна Митрополия); Серия Спорт – 23 (Стара Загора) и 9 (Долна Митрополия).

:: Най-много участия през сезона: Серия Макси – Пламен Камбуров (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) – по 14, Румен Дунев (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), Явор Карастоянов (БМВ Клуб-България, БМВ М3, НС1), Стефан Либертинов (АРТ Рейсинг Тим, ФИАТ Уно, НС1) – по 8, Атанас Божилов-старши (АРА Моторспорт, Тойота Селика GT4) – 6 манша; Серия Туринг – Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, НС3), Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) – по 14, Станислав Паришков (Дианел Рейсинг, Опел Кадет, НС3) и Илия Бояджиев (Стара Загора, ВАЗ 2105, НС3) – по 6 манша; Серия Спорт – Симеон П. Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик, НС4), Огнян Патенов (Русе кар МС, ВАЗ 2106, НС4), Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик, НС4) – по 14, Иван Михайлов (Вромос, Ситроен Саксо, НС4,) 12, Димитър Пенчев (Автоцар, Ситроен Саксо, НС4) 10, Иван Бакърджиев (Хасково, Ситроен Саксо, НС4) – 8 манша.

:: Най-много спечелени победи в сериите: Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, НС3) – 11 от 14 старта, Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) 5 от 14, Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, НС1) 4 от 14, Симеон П. Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик НС4) 4 от 14 старта.

:: Най-много бързи обиколки в сериите: Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, НС3) 13 от 14 старта, Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, НС1) 7 от 14, Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) и Симеон П. Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик НС4) – по 6 от 14 старта.

:: Най-производителни пилоти в сериите: Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, НС3) 11 победи, 1 второ място (306 т.), Симеон П. Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик, НС4) 4 победи, 4 втори места (232 т.), Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) – 5 победи, 6 втори места (230.5), Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) – 4 победи, 3 втори места, 4 трети места (214), Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) – 2 победи, 6 втори места, 3 трети места (204), Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, НС1) – 4 победи, 4 втори места, 1 трето, 1 пето (203 т.)

:: Клуб 100 точки в сериите. – Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, НС3) 306 т., Симеон П. Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик, НС4) 232, Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) – 230.5, Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) – 214, Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) – 204, Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, НС1) – 203, Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, НС4) – 180, Огнян Патенов (Русе кар МС, ВАЗ 2106, НС4) – 169, Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик, НС4) – 152 т.