Над Своге Камбуров кара за втора планинска титла

  • Home
  • Над Своге Камбуров кара за втора планинска титла


ЛИНКЪТ, на който можете да видите резултатите в трите съботни квалификации (той ще бъде активиран малко по-късно днес), трите състезателни манша в неделя и крайното подреждане на пилотите в планинско Своге, можете да намерите ТУК.

ЛИДЕРЪТ В общото класиране на планинския шампионат за 2021 г. и бивш шампион от първенството през 2019 г. Пламен Камбуров (на снимката) ще стартира в решителното за сезона състезание утре над Своге. Възстановената едноименна надпревара в Искърското дефиле е пето състезание (реално трети старт в първенството), преди финалната надпревара в Кюстендил в края на месеца. „Всеки старт оттук нататък, всяка точка е решаваща за титлата“, коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на Ел-Ви Ауто Рейсинг. В момента Камбуров е начело в общото класиране с две победи от двата старта в Сливен и Горна Оряховица (60 т.), следван от пилота на Грийн Фокс Моторспорт Ивелин Йотков (БМВ Е30, НС2, 43 т.), който обаче няма да стартира в Своге. За първи път след състезанието в Лясковец през миналия септември, пилотът на панагюрския клуб ще е на терена не с познатата чешка Фабия S2000, а ще заложи на познатия зелено-бял „кавалерист“, същият с който участва в русенското пистово състезание. „Отстранихме проблемите със скъсания маркуч на турбото, сега ще използваме и по-къса скоростна кутия, като се има предвид конфигурацията на трасето“, допълва Камбуров. Той е обяснява, че в началото на седмицата в екипа на Ел-Ви Ауто Рейсинг са приключили с промяната в настройките на автомобила. „Трябваше да променим мапването, окачването, което да е компромисно заради характеристиката на трасето – нито твърдо, нито меко.“

снимка: rallyxpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЛЕД ЛЯСКОВЕЦ… Пилотът на Ел-Ви Ауто рейсинг Пламен Камбуров ще се пусне над Своге с ревизирания „кавалерист“, с който за последно се е катерил в планинска надпревара преди почти една година.

Малко, след като става известна конфигурацията на – нека да го наречем Своге 2.0, Камбуров, заедно с 15-годишната си щерка Николета се вдигнал и се разходил до новото трасе. „Да, да, карал съм в Своге и преди, но това е доста различно като трасе – има бързи завои, има обратни завои, като цяло условията в това състезание са доста по-различни от онова, което е познато като „шоколадовото рали“. Според камбуров, това, че пистата сега е по-широката, предоставя повече избор на пилотите за различни траектории по време на квалификациите и състезанието.

„Преди – да, много емоционално трасе, но ограничаваше възможностите да се избират и други начини на преминаване по него. За мен е по-интересното от двете, най-вече защото конфигурацията е микс от различни опции в състезанието.“