Навигатор о. з. привикан за партньор на Пламен Георгиев

  • Home
  • Навигатор о. з. привикан за партньор на Пламен Георгиев

ТОЧНО ПРЕДИ две години RallyXpress посочи един от проблемите на БГ-ралитата: рязкото увеличаване на възрастта на навигаторите, както и тоталното отсъствие на млади заместници. Знаещите и можещите побеляват и остаряват, а никой – нито клубове, нито федерация, се е заел да обучава на по-тежката от двете работи във всеки екипаж. Мобилизацията на Казаков е още едно доказателство за написаното (виж ТУК).

ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН път, точно след две години пауза, габровският пилот Пламен Георгиев ще се довери в рали спринт на един от именитите ветерани от щурманската гилдия Стефан Казаков (двамата на снимката). Причината за второто съвместно участие на двамата, след миналогодишното Монбат Рали Сливен е, че Пламен няма да може да разчита на регулярната си навигаторка – дъщеря си Габриела. Точно в дните на спринта във Видин състезателката се оказва с важни лични ангажименти, което е накарало баща ѝ да изпрати спешна „повиквателна“ на о. з. Стефан Казаков. А точно в това състезание, екипажът на АРА Моторспорт Георгиев/Георгиева (ФИАТ Пунто Абарт) са във върха на най-доброто представяне през последните два сезона. Двамата са на атакуваща позиция в клас НС3, като между тях и русенския смесен екипаж Дамиен Беал/Виолета Дескова (Хоби кар, Рено Клио Макси) разликата е едва 12 т. – 42:54. „Да, имаме шансове да се преборим за първата си титла и, благодарение на помощта на шефа на АСК АРА Моторспорт Наско Божилов, ще стартирам задължително във Видин – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт. „В навигацията обаче ще разчитам обаче на Стефан [Казаков], с който имаме достатъчно съвместен опит.“ Да припомним, че именно по време на спринта във Видин през есента на 2018 г., Пламен Георгиев и Стефан Казаков за първи път се договориха да направят екипаж за финалния кръг от спринтовото първенство в Сливен през ноември. Тогава във Видин Казаков бе единият от техническите комисари на дунавската надпревара, а Георгиев имаше желание в Сливен да бъде с партньор, който има огромен опит в навигаторския занаят.

снимка за rallyxpress: личен архив на пламен георгиев
ИСТИНСКО ПРОФИ ОТ СТАРАТА ГЕНЕРАЦИЯ… Преди да потеглят за видинското състезание, Стефан Казаков се готви да „прогони“ навигаторската седалка точно според своите изисквания.

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на RallyXpress отпреди две години, когато стана ясно, че видинската договорка на Пламен Георгиев и Стефан Казаков, ще бъде реализирана в спринта над Сливен.

ДЕБЮТИРАЩИТЕ в своя първи сезон като екипаж на АРА Моторспорт Емил Петров/Пламен Танев (Пежо 106 Рали, НС5) отпадат от участието и причината за това е техниката на автомобила. Както обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт кюстендилския пилот, първоначално в екипа са работили по отстраняването на проблема с кормилната рейка, която изправи косите на двамата по време на ихтиманската надпревара. „Когато обаче започнахме ремонта се оказа, че имаме и още проблеми с Пежо-то, решението на които зависеха от резервни части, а те нямаше как да бъдат доставени преди началото на идната седмица – обясни ситуацията Емо Петров. „Така, за съжаление, няма да може да приключим със сезона в пълния му вариант от 3 спринта и… вече правим плановете си за следващата година.“

снимки: петко станчев/rallyxpress и личен архив на пламен петров

ПРИНУДИТЕЛНО НАЧАЛО НА ЗИМНАТА ПАУЗА… След доброто представяна не Петров/Танев в дряновското спринтиране (3-о място в RС5) и отпадането в Ихтиман, двамата се оказаха пред нерешими технически проблеми с автомобила за Видин.

:: ПОСЛЕДНАТА от всички титли в шампионата по ралиспринт 2020 г. вече е предрешена! С отпадането по технически причини на втория екипаж на габровския клуб (45 т.), както и да завършат конкурентите от Мегапорт Рейсинг Тим (60 т.), клубът ще дублира титлата си от 2019.

» Да припомним обаче, че определянето на шампионите в главното класиране и в отделни класове, както и в клубния шампионат за годината, ще бъдат определени, след като АФБ валидизира годишните резултати от всички състезания и крайното подреждане за сезон 20-20.