М-Спорт подготвя дело, ще жали наказанието

  • Home
  • М-Спорт подготвя дело, ще жали наказанието


КОЛКОТО и внимателно да се гледа клипа с удара на Ожие в пластмасовите ограждения (на финала той закача и лявата страна на арката – бел. ред.), не могат да се видят маршалите, които са близо до шикана. Напълно нормално, като се има предвид правилата за сигурност. От друга страна, ако клипът, който показва (но скоро след това изчезна от мрежата) как същото прави и Тиери Нювил, изникват два въпроса: има ли доклад по фактите на маршалите и той не е ли бил покрит ли е, щом се твърди, че има и други, направили нарушения да 10 сек…

ВЕЧЕ СЕ ПОЯВЯВАТ индикации, че M-Sport подготвя делото си за обжалване пред арбитраж срещу наказанието за 10-секундото наказание, наложено на Себастиян Ожие, с което му бяха отнети четирите допълнителни точки, които бе спечелил като направи второ най-бързо време на във финалния скоростен етап от Гуанахуато Рали Мексико.

Това стана повод да се говори за двоен аршин при налагане на наказанията, както и за избирателност при налагането на 10-секунднтата санкция, но също и за тенденциозност при избора на това кой пилот да бъде наказан. (виж двете видиа ТУК)

Източник от общността на световното първенство заявява, че жалбата е „много похвално поведение. Ако това наказание е в сила, то ще промени в добра посока идеята, че на пилотите е разрешено да правят грешки. „Възможно е да е очевидно, че той иска да спечели предимство. Но гледайки отвън, би могъл да се окаже, че това си е истински инцидент. Допустимо ли е да се получава наказание за злополука?“. Съчетано с това е общото недоволство при използване на шиканите с подвижни „елементи“, тъй като пилотите няма да следват същите траектории, когато позицията на препятствията се измества при контакт.

снимка: интернет
А У ДЕСНО, ПА У ДЕСНО… Себ Ожие е ударил левия край при входа на шикана на паурстейджа. При следващата маневра ще направи това и с десният от пластмасовите ограничители, които за този случай не са напълнени с вода. Мексиканците добре са предвидили, че напълнени с вода и „застопорени“, елементите на шиканите биха нанесли повече щети на автомобилите.

Инцидентът с Юхо Ханинен в Уелс Рали Великобритания показа опасността от удряне на сламена бала, която вече е била изместена от състезателната линия. Рали Несте Финландия беше критикувано за инсталирането на недвижим препятствия – трактор Валтра, което не навреди на пилотите. В случая с Мексико е налице допълнително неудовлетворение, че наказанието е било приложено само срещу един, а не всеки пилот, който е докоснал препятствие. Промяната в времето на Ожие не беше справедливо наказание, което е наложено, за да се коригира несправедливостта, което е в компетенцията на стюардите. Наказанието отнема от шансовете на шампиона Ожие да увеличи преднината си, което трябва да бъде отговорност на висшите спортни власти.

снимка: интернет

ОФИЦИАЛНО: РЕШЕНИЕ №7 НА СТЮАРДИТЕ с което екипаж №1 е наказан с 10 сек и губи бонусите си от пауърстейджа.