Мутон: Безопасността става все по-голяма

  • Home
  • Мутон: Безопасността става все по-голяма

Трийсет и шест години след успеха си в рали Поругалия, когато тя записа втората от четирите си победи в състезание по Световния рали шампионат, Мишел Мутон, сега е делегат по безопасността на ФИА. Изминалите години не са обезсмислили страстта ѝ към спорта, нито чувството за хумор. Попитахме дали старите дни в Португалия са прекрасни спомени за нея. „Преди много време бях забравила за тях. Не, аз се шегувам, винаги с удоволствие се връщам в Поругалия. Ентусиазмът на хората е фантастичен. Щастлива съм. Щастлива съм да се върна на място, където работата ми винаги е била много трудна.“, казва най-титулуваната дама в световните ралита.“ Тя е категорична, че нещата се променят към по-добро. Работата в безопасност и за контрол на зрителите в наши дни е почти като празник за  французойката.

– Ако говориш за почивка в работата си като Делегат по безопасност, тогава нещо трябва да върви много добре. Каква е основната промяна в работата?

– Говорих само за Португалия, където ситуацията се е подобрила толкова много по отношение на безопасността. Полицията успява да разполага с всички свои обществени зони за зрителите, преди хората да пристигнат на етапите. На хората не е разрешено да отиват навсякъде, освен там, където трябва. Досега самите ние сме работили по различен начин с шествието на автомобилите за безопасност преди пристигането на колоната – от официалните от информиращите коли до трите автомобила с „нули“.

снимка: архив на rallyxpress

ТОТАЛНО ЕМАНЦИПИРАНИ… Младата Мишел Мутон (вдясно) и нейната навигаторка Фабриция Понс на четири пъти показаха на мъжката част в световните серии, че победите не са запазени единствено за тях. Ние всички работим като верига. Имаме специален радиокомуникационен канал, за да можем да контролираме всички преди първите екипажи да стартират на етапът. И това гарантирано подобри сигурността. Също така мерките, които предприехме за спирането на публиката, които 20 минути преди старта ходят по пътя, но не влизат в етапите, минаващи през контролите за начало и завършване 30 минути преди първата кола, също помагат. Тези мерки обучават хората да не пристигат в последната минута и да пристигат много по-навреме.

снимка: архив на rallyxpress

ПОБЕДИТЕЛКИ В ЕРАТА НА ДИНОЗАВРИТЕ… Френско италианският дамски екипаж Мишел Мутон/Фабриция Понс взеха първото място в едно от класическите състезания на световните серии – рали Португалия през 1982 г.

– Кой е най-отговорен за подобряването на системата?

– Преди да започна аз, полякът Яцек Бартош работи 20 години във ФИА, разработвайки идеи. Оттогава малко сме променили начина на работа с повече сътрудничество с организаторите, търсейки осъществими решения и работейки в тясно сътрудничество преди събитието. Имаме повече семинари, проверяваме плановете за безопасност предварително. Нещата се подобриха не само в Португалия, но и във всяко друго рали.  

– Как вървят нещата в Аржентина, може би в една страна, където хората най-много се страхуват от безопасността?

– Беше много добре, бях много доволна. Това беше първата година там, където можехме да гледаме табла от всички етапи. Вече мога да проверя етапите, без да се спирам и да правя снимки на хора на лоши места. Така беше и за Монте Карло тази година, така че за мен това е голямо подобрение. В Аржентина, знаете, че страстта към ралито е толкова огромна и хората не искат да загубят митинга. С помощта на националното радио живеят на всички етапи, те успяват да убедят хората, че трябва да бъдат на добри места и да спазват правилата. Ако не успеят, те ще загубят скоростния [етап]. Това помогна много.

снимка: архив на rallyxpress
ПРОФИ И ОТДРУГАТА СТРАНА НА БАРИЕРАТА… Като Делегат на ФИА за сигурността на световните ралита, Мишел Мутон знае добре какви проблеми със сигурността на публиката изпитват екипажите по време на състезанията.

Но понякога чувствате, че страстта там е толкова голяма, че може да забрави и хората да преминат лентите. Но като се има предвид броя на публиката, които имаме там, имахме наистина безопасно събитие тази година.  

– Като се връщаме към страшните дни в група Б, какви разлики ви впечатляват?
 

– В дните на Група В си спомняме хората навсякъде по пътя. Беше наистина изненадващо, че няма повече инциденти. Сега имаме такава инфраструктура за безопасност: 4×4 линейки, всички спасителни коли и хеликоптери, които работят заедно с нас по пътя. Не виждам как можем да го направим по-добре от тази страна. Мисля, че наистина трябва да се концентрираме върху обучението на зрители и обучението на маршалите. Те са много важни, защото те са първите хора, които са в контакт с зрителя.  

– Лично ти харесва ралито на Португалия обратно в северната част на страната?

– Обичам го!. Натиснах [организаторите] да се върнат на север, защото страстта е тук. В Алгарве бяха хубави етапи, но атмосферата не е сравнима с тази от севера. Направиха го и всичко това превърна Португалия във фантастично събитие.

♦ Вълнуващ островен финал. Завършекът на смесеното кипърско рали, което едновременно се брои за еврошампионата на ФИА, както и за този на Близкия Изток, бе крайно вълнуващ. Четирима различни пилоти се завъртяха начело, но битката накрая бе решена от серия от спукани гуми в края. За първи път от 10 години победителят е кипърският пилот Симос Галатариотис (Шкода Фабия R5), който се размина със спуканите гуми в последната фаза и подмина лидера Насър Ал Атиях, който бе принуден да кара бавно със спаднала гума и да се върне на четвърто място. Галатариотис в крайна сметка спечели с 0,6 сек пред Бруно Магалаеш. Ранен лидер бе Алексей Лукянук, който се сблъска с бариера и отпадна, следван от Ал Атия, който след това имаше проблеми с гумите: първо с гума, която остана без покритие, а след това и спукана, която го накара да завърши етап на ръб. Имайки само една резерва, той можеше да се докосне само чрез повторно използване на разчленена гума.

снимки: мартин холмс рали

ЧЕТИРИ КАДЪРА ОТ КИПЪРСКАТА ДРАМА… (1) След 10 години местен пилот печели островното състезание – Симос Галатариотис (Шкода Фабия R5) на старта на последния скоростен етап. (2) Това само пилот с опита на Насер Ал Атиях го може – на финала на етапа неговата Фиеста е „окуцяла“ заради поредната спукана гума, а на механиците от Довънби парк им се отваря много работа… (3) Краят на лидерството: Юусо Нордгрен (вляво) не вдига поглед от яд, след като разходката в трънките го е лишила от първото място в Кипър. (4) Бруно Магалаеш е новият водач в класирането на европейското първенство след Кипър. Водещ на митинг сега беше пилотът на Шкода Юусо Нордгрен, който обаче падна на четвърто място (спукана гума) и след това катастрофа с колата на зрителя и се оттегли. На този етап Галатариотис застана начело, но Насер Ал Атиях го поведе за кратко, само за да го възвърне на последната сцена. Петрос Пантели (Мицубиши Лансър Evo 10) спечели категорията ERC2 и Лорен Пелие  (Пежо 208) ERC3. Бруно Магалаеш води шампионата на Европа, докато Ал Атиях е начело в този на Близкия изток.

♦ Поредна победа №14. Рали Агротек Петронас Хустопеце, което е едновременно кръг и от първенството на Чехия, и на Словакия, бе спечелено от топ-пилота на Шкода Моторспорт Ян Копецки. Той изпревари словашкия си конкурент Мартин Кочи с кръгла минута на финала. Това е победа №21 на Копецки в шампионата на Чехия, останал непобедим у дома след ралито Чешке Крумлов през 2014 г.

♦ Да треперят съперниците! Специална и доста многозначителна честитка (долу) отправиха към своя любимец Тиери Нювил неговите фенове, публикувайки този колаж в деня на 30-ия рожден ден на пилота 16 юни. Поздравления, Тиери!

♦ Няма кой да спре Шкода Фабия. Първите четири и седем от общо осем автомобила на финала на петия кръг на финландското първенство Поянмаа Рали са непобедимите чешки автомобили, водени от Теему Асунмаа. Ралито бе съкратено след тъжна фатална катастрофа, станала фатална за дама от зрителите. В съседна Норвегия Аурског Холанд Рали, пети кръг от серията на кралството, първите две места са спечелени от Форд Фиеста R5, пилотирани от Франк-Тор Ларсен пред Андерс Грьондал – дребна компенсация на чешкия успех във Финландия.

♦ Специални гости на финските ВВС. Рали-звездата Кале Рованпера и Валтери Ботас, пилотът на Мерцедес Ф1 (в центъра и вдясно от него, на снимката от финландската автомобилна федерация), бяха поканени от командването на националните въздушни сили, за да се насладят на удоволствието, развивайки по-високи скорости от тези, с които двамата се състезават. Рованпера и Ботас бяха настанени на курсантските места в кабината на тренировъчен реактивен самолет Хоук.