Моторспорт Академия вади хронология на казуса “дати”

  • Home
  • Моторспорт Академия вади хронология на казуса “дати”

ДНЕС НА електронната поща на сайта с новините в българския автомобилен спорт се получи писмо, изпратено от Георги Гвоздейков. Мениджърът на едномарковия шампионат Хюндай Рейсинг Трофи и мениджър на Моторспорт Академия, изляга своите аргументи, както и хронологията на по казуса с датите на рали Сливен. Текстът на мейла от Георги Гвоздейков е публикуван без каквито и да е редакции. Отделно към него са приложени и факсимилетата от кореспонденцията с координатора на FIA ERT-Балканска зона г-н Адиз Атабей (виж по-долу). Всяко от факсимилетата е придружено с българския превод на текста, който е в кореспонденцията.

ПРАВО НА ОТГОВОР, ОТНОСНО ПРОВЕДЕНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

ПО ПОВОД ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ ЗА РАЛИ СЛИВЕН 7-9 СЕПТЕМВРИ

Като заинтересована страна по създалите се обстоятелства, за промяната на датите на рали Сливен, кръг от ЕRT и Балканския Рали Трофей (BRT), бих искал да изразя позицията на Моторспорт Академия, като официален промотър на рали шампионата Хюндай Рейсинг Трофи. Смея да твърдя, че екипът на Моторспорт Академия се състои от изключителни професионалисти в своята област и винаги стремежът е бил постигането на високи цели с отлични резултати в автомобилния спорт, реализирани по възможно най-професионалния начин, следвайки правилата и регулациите  в организацията на спорта. Очевидно информацията, поднесена на пресконференцията, проведена на 8 март в София, не кореспондира с истината. Още по-лошо е, че ескалира умишлено напрежение срещу екипа ни, основно в социалните мрежи, което създава негативизъм, омраза и уронване престижа на Моторспорт Академия, чрез непрекъснато поднасяната дезинформация в пространството. Водени от професионализма на нашите действия, ще направя хронологичен анализ с обективни факти, за развитието на събитията около този казус: 1.До 31 август 2017 г., всеки организатор на рали от ЕРТ, трябва да изпрати своите предложения за дати за организиране на рали в Трофея. Организаторът АСК Скорпион е изпълнил това свое задължение и е подал дата 7-9 Септември за провеждане на рали Сливен.

2.На 21 септември 2017 г., официално бе публикуван календарът на

FIA WRC, от който става ясно, че на 13-16 септември 2018 г. ще бъде рали Мармарис – Турция WRC, което е седмица след Сливен.

3.На 28 декември 2017 г., официално бе публикуван календара на

FIA ERT, от който става ясно, че датите за провеждане на рали Сливен са 7-9 Септември.

4.На 15 Януари 2018г., Моторспорт Академия подписва пет договора за участие в рали шампионата Хюндай Рейсинг Трофи

с пилоти от пет европейски държави: Италия, Швеция, Полша, Грузия и България, като в договорения календар влизат три български ралита, две от които кръгове от ERT – рали България (1-3 юни) 2018 и рали Сливен (7-9 септември 2018). Надявам се е ясно на всички, които практикуват автомобилен спорт, че всички действия в организацията биват планувани по-рано, тъй като това е свързано с осигуряване на бюджети, правене на календари и редица други фактори от голямо значение, за да бъде организиран и провеждан на високо ниво автомобилният спорт.

5.В края на месец януари ние разбираме от фейсбук страницата на рали Сливен и някои медии, че – цитирам:

Във връзка с наше писмо до #BFAS и #FIA за промяна на датите на състезанието от 7-9 Септември на 27-29 Юли 2018г., получихме уверение, че новите дати не пораждат конфликт с други прояви, и #FIA е съгласна с тях!

6.Отправихме запитване към БФАС и ФИА, като помолих за информация за така създадената ситуация. Изпратих лично имейл до координатора на
FIA ERT-Балканска зона г-н Адиз Атабей. Прилагам копия от запитването и отговора на координатора на FIA

копие от екрана: моторспорт академия
МЕЙЛЪТ ДО АДИЗ АТАБЕЙ… Уважаеми Г-н Атабей, Бих искал да ви информирам за притесненията, които имаме след получаване на информация от някои български медии за променяне на датата на рали Сливен, кръг от ЕРТ 7-9 септември. Като ръководител на отбора Hyundai Racing Trophy, който през последните четири години се развива с успех в организирането на рали шампионат с еднакви автомобили, изразявам притеснението си от неадекватните действия на организаторите в посока промяна на датите на Рали Сливен в последната минута. След публикуването на календара на ЕРТ на официалния сайт на ФИА в края на декември 2017, ние включихме в календара на Hyundai Racing Trophy две ралита от ЕРТ – Рали България 1-3 юни и Рали Сливен 7-9 септември. Имаме пет екипажа от различни европейски държави, като България, Италия, Швеция, Полша и Грузия, с които сме подписали договори за участие в шампионата с обявения календар. Всички тези екипажи участват паралелно в други рали шампионати и ние предварително обсъдихме календара с тях и не можем да променим датите към този момент. Друга причина също е, че имаме подписани договори с нашите спонсори: HYUNDAI и SHELL. В случай, че нарушим договорите сме изправени пред провал в шампионата и дължим на пилотите и спонсорите огромни суми пари като неустойки. Мисля, че е твърде късно да бъде променяна датата на ралито за ЕРТ, при условие че календарът е официално обявен от ФИА. На мнение съм, че организаторите на Рали Сливен са имали достатъчно време и възможности, да направят промяната много по-рано до края на 2017 г. Не е правилно да бъде променена датата в средата на месец февруари, когато всички състезатели и отбори вече са планирали участията си и календарите си за сезон 2018 г. и имат подписани договори. Разчитам на вашето сътрудничество и подкрепа. Благодаря ви!


копие от екрана: моторспорт академия
… И МЕЙЛЪТ ОТ АДИЗ АТАБЕЙ… Уважаеми г-н Гвоздейков, Благодаря ви за вашия имейл. Тъй като екипът на Hyundai Racing Team ви е загрижен за eвентуални промени в датата на рали Сливен, това ще бъде представено на СБА и ФИА – Отдел Рали. Въпреки това, моля да бъдете информирани, че само националната спортна власт (СБА) могат да отправят искане към ФИА да направят промяна на датата на ралито. В този случая, поне доколкото ми е известно, не е направено официално искане към ФИА от Българската национална спортна власт. С Най-Добри Пожелания, Едиз Атабей Координатор на FIA – ERT Balkan От БФАС бяхме поканени на управителен съвет състоял се на 8 февруари 2018 на, който присъствах лично и изложих всички тези факти.

След отговора на г-н Атабей, се оказа, че във ФИА не знаят за подобни намерения в посока смяна на датите за провеждане на рали Сливен.

Никога и по никакъв повод Моторспорт Академия,  респективно Хюндай Рейсинг Трофи не са провеждали сондиране на мнения с водещи отбори за промяна да датите на рали Сливен.

Това са евентуални ангажименти на управата и организатора на ралито. С изложената хронология и факти считам, че аргументирано се оборват неверните твърдения, изложени на пресконференцията, както и се доказва, че има направени сериозни пропуски от страна на организатора и БФАС предвид това, че са имали достатъчно дълго време за последващи действия, за да променят датите на рали Сливен.

От месец септември 2017 до края на месец декември 2017 преди да бъде публикуван официалният календар на

FIA ERT на 28 декември 2017г.

Моторспорт Академия продължава да работи активно за успешното развитие на българския автомобилен спорт и да гради имиджа на България, като дестинация за организиране на събития, свързани с моторните спортове в Европа. Не мога да си обясня обаче, защо и поради каква причина отношението към екипа и името на Моторспорт Академия е изпълнено основно с негативизъм и омраза.

Преди всичко ние сме убедени, че развиваме проекта Хюндай Рейсинг Трофи

и програмата на Моторспорт Академия в правилна посока, за което, разбира се, говорят фактите и оценката, получена от партньорите извън България.

9 март 2018
Георги Гвоздейков

В ХОДА на вчерашната пресконференция Пресклуб България бе цитирана датата 6 ноември 2017 г., когато председателят на АСК Скорпион Живко Минчев (на снимката от LAP.BG) изпраща до президентът на БФАС Владимир Илиев и до УС на федерацията писмо. То е с изходящ номер от АСК Скорпион и е с конкретните предложения за организирането на 4 състезания от куба: дрифт, затворен маршрут, планинско изкачване и, разбира се, Рали Сливен. В писмото изрично се подчертава, че Скорпион моли управата на федерацията да съобрази датите на най-престижното българско рали със състезанията от световния шампионат в Турция (14/16 септември). По време на срещата със софийските медии и цитирането на датата на изпарилото се писмо, нито президентът на АСК Скорпион Живко Минчев, нито мениджъра на рали Сливен Тодор Чанев, не реагираха така, сякаш подобно писмо не съществува или не е било изпращано. Тоест, става ясно, че в продължение на въпросните три месеца сливенчани продължават да разчитат на факта, че написаното от тях на 6 ноември 2017 г. настояване за съобразяване с датите на тяхното и турското състезания, е било взето под  внимание. След което, напълно резонно, смятат, че БФАС има неоснователно закъснение по казуса. От разговора с Георги Гвоздейков вчера и на въпроса дали знае за това „писмо за намеренията“ на АСК Скорпион, обаче той категорично заяви: „Проверил съм! Във федерацията няма такова писмо с входящ номер…“ Така мистификацията става 100-процентова.

Защото докато и сливенчани, и хората на МСА смятат, че напълно коректно са сезирали управата за възможна колизия с датите, документът, както казва народа, „’фанал краченца“, заминавайки в неизвестно каква посока.

А УС, очевидно, не знае нито за него, нито за напълно навременното настояване на „скорпионите“… Това, разбира се, по никакъв начин не е скандално.

:: RallyXpress ще направи възможното, за да намери писмото, изпратено от

АСК Скорпион на 6

ноември 2017 г.

снимка за rallyxpress: lap.bg

УЧАСТНИЦИТЕ В СРЕЩАТА С ПРЕСАТА по казуса с датите на 38-ото издание на Сливен Рали.