Монте се печели повече с главата: Себ Льоб

  • Home
  • Монте се печели повече с главата: Себ Льоб

ЗАВЪРНАЛИЯТ се „отпочинал“ от участието си в рали Дакар, 44-годишният Себастиян Льоб (на снимката) имаше само два дни за тестове, като  направи изпитанията на Хюндай i20 Купе WRC върху снежна настилка и при ясно време. В съботния ден трасето, мястото на което не се посочва изрично, настилката е била суха, докато в неделните изпитани, на които както и в предишния ден зрителите са почти колкото край реален скоростен, настилката е смесена – сухо, редуващо се със снежни пасажи. Няма информация и за това колко километра е навъртял деветкратният световен шампион с новия си автомобил.

:: ТУК може да видите видео

от втория ден на тестовете
на Себ Льоб преди Монте. След края на изпитанията новият пилот на Хюндай Моторспорт е съобщил, че i20 Купе WRC е склонен към презавиване, което ще го накара да той търси начини да промени стила си на шофиране, за да бъде преодоляно това това. Льоб също така е посочил, че в същото време Ситроен С3 WRC пък е имал склонността да недозавиване към недозавиване, независимо, че задната част на колата е добре балансирана. „Не искам да надценявам С3 много, но за мен Хюндай е повече. Както и да е. Важното е, че рали Монте Карло се печели повече от пилотиране с главата, отколкото от карането на самия лимит.

снимка: интернет
ОПИТ И СЪС ЗАСНЕЖЕНИТЕ ПЪТИЩА… В неделя Льоб и неговия навигатор Даниел Елена сбират опит и по заснежените пасажи на тестовото трасе.

» Хлапето Оливър взима първата си победа. Става дума за 17-годишният Оливър Солберг, спечели зад волана на бащиния си Фолксваген Поло GTI R (на снимката долу) рали Алуксне, първият кръг на латвийското първенство. Хлапето завърши четвърт минута пред украинецът Валери Горбан и неговото Мини JCW WRC. Това беше първата победа на Оливър, който в състезанието имаше за навигатор британецът Аарон Джонстън.

» Гарантиран участник при младежите. Пилотът от шведския национален отбор Матиас Адиелсон ще се състезава в кръговете от европейския шампионат по рали J ERC1, в които ще се представи със Ситроен C3 R5. Колата се управлява от екипа на Сейнтелок Рейсинг. Адиелсон вече има състезания за екипа си още през 2018 г., когато стартира в Рали дю Вар.

» Пълна програма в Европа. 21-годишният руски пилот Николай Грязин (на снимката, Шкода Фабия R5) спечели първия кръг на норвежкото първенство Сигсдал Рали, завършвайки с половин минута преди съперника си Хенинг Солберг (Шкода Фабия R5), докато с нови Фолксваген Поло GTI R5 Оле-Кристиян Вейби завърши на трето място. Мадс Остберг (Субару Импреза WRX) отпадна в група N заради проблеми с теч в бензинопровода. Тази година, без рали Монте Карло, Грязин ще направи пълна програма в придружаващите серии WRC2.

» Порше прави нова разработка. Информации от различни източници сочат, че Порше разработва автомобила 718 Кайман GT4 Клубспорт (на снимката долу) за използване в ралитата (R-GT) през 2020 г. През миналия сезон Ромен Дюма представи концептуалния автомобил Кайман GT4 като автомобил на сигурността по време на АDAC Рали Германия.

» Мадс Остберг спасен за 2019! Норвежката звезда обяви, че има “пълна” програма на събитията на WRC2 PRO от името на Ситроен Рейсинг. Неговият C3 R5 (на снимката долу) ще се управлява от белгийския тим DG Спорт. Дебютът ще е в шведското рали, където Ситроен Рейсинг ще регистрират и Йоан Бонато. Торстен Ериксен остава навигатор на Остберг. Тяхното първо опознаване с новата „ер-птица“ ще е тази неделя в Хаделанд Рали в Норвегия, денят в който финишира Рали Монте Карло.

» Още нови номера от списъка на WRC пилотите. За рали Швеция са заявени следните номера: 37 – Лоренцо Бертели, 68 – Маркос Грьонхолм,  92 – Яне Туохино.     

» Двама кросаджии се пускат при класиците в Швеция. Двама шведски пилоти от рали-кроса ще се срещнат на следващия уикенд в Берграгс Рали, първия старт на шведското първенство за този сезон. Йохан Кристофърсън ще кара Фолксваген Поло GTi R5 (на снимката долу), а Матиас Екстрьом – Фабия S2000. Около 100 екипажа са регистрирани в първия кръг на финландския шампионат – Арктик Рали, което е следващия уикенд. Списъкът на заявките се води от воден от пилота на Формула 1 Валтери Ботас, който ще има за навигатор Тимо Раутианен. Те трябва да карат фиеста RS WRC, която не отговаря на изискванията за точки. Повече от двадесет са заявените автомобили от категорията R5.