Може ли след Танак и Нювил да започне да руши схемата?

  • Home
  • Може ли след Танак и Нювил да започне да руши схемата?

В СЪСТАВА на Хюндай Моторспорт за старта на Рали Швеция (13/16 февруари) бяха обявени промени вчера, веднага след края на Монте Карло, когато стана ясно, че в Карлщадт екипът ще замине без Себастиян Льоб. Неговото място ще бъде поверено на Крейг Брийн. Не се съобщават мотиви за промяната, обявена в Монте Карло със специален бюлетин за пресата и потвърдена по-късно от сайта на Хюндай Моторспорт. Както се казва непрекъснати изненади от Хюндай.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ от 7 години имаме различен победител в Рали Монте Карло и едва третият различен пилот, който печели събитието в световния шампионат от 2007 г. насам. На деветия си опит Тиери Нювил седна в своя Хюндай i20 Купе WRC, за да доминира във финалния ден на Монте: взе преднина, беше най-бърз и на четирите специални етапа, спечели пауърстейджа с 0.016 сек., за да осигури максимален резултат от точките в началния кръг на WRC 2020. Нювил също носеше състезателен номер 11 и това беше 111-ата му поява на WCR. Миналата година той завърши на второ място само с 2,2 сек. зад Ожие. Тази година победата беше за Нювил, но с 12.6 сек., като победи седемкратния победител в това турнир Себастиен Ожие и съотборникът му от Тойота Елфин Евънс, които бяха водещи в своите Ярис WRC след 11 от всички 16 етапа. Това беше великолепно начало на новия сезон, като в хода на ралито водачеството и авантажа се променя седем пъти. Световният шампион Отт Танак нямаше лесен старт в защитата на титлата си с новия си отбор на Хюндай Моторспорт, зрелищно излетял на 4СЕ и така и не успя да продължи. В категориите R5 за Ситроен имаше чиста писта, за да се развива от началото на първенството  Дивизията Рали 2, водена от аматьорския (WRC3) пилот Ерик Камили, и професионалната категория (WRC2), спечелена от Мадс Остберг, и двата шофиращи със Ситроен C3 R5. В същото време най-добрият пилот сред всички, използващи автомобили с две предавателни колела, беше американецът Шон Джонстън в класа RC4 и неговата печелившата Фиеста.   Почти предшестваща серия от промени в състава сред най-добрите в екипа създаде значително вълнение при надстройката преди ралито, но не след дълго стана ясно, че Тойота и Хюндай са автомобилите, които трябва да победят. От производителите на световните рали автомобили Фиестите на М-Спорт изостана най-много, защото пилотите им – Есапека Лапи и Теемо Сунинен подкараха едва във втората половина.

снимка: официален сайт на рали монте карло

100 МЕТРА ДО ФИНАЛА И ДО ПЪРВАТА ПОЛЕДА ЗА  ГОДИНАТА ЗА ШЕСТТЕ ЕДИНИЦИ… На Нювил предстои да направи десен завой, преди да прелети последните 100 м. до финала в Монте Карло. В неделния ден за белгиецът всичко бе поставено под знака на „единицата“: старт 111, в автомобил №11 и 1-во място в Старата госпожа… През цялото събитие само трима заемаха позиции в челната тройка – Ожие (Тойота), Нювил (Хюндай) и за радост на британските фенове Елфин Евънс (Тойота). Седем пъти през първото за годината събитие, на 16 сцени водещият се смени, Евънс държеше или споделяше водещата позиция след 11 етапа. Интригата продължи през цялото рали, като лидерът Евънс спадна на трето място в последните три етапа. Нювил спечели девет етапа, Евънс – четири, а Ожие – три. Непознаването на още новите им автомобили от екипа, не забави сегашния световен шампион От Танак (сега в Хюндай), но след това катастрофира на СЕ 4. Въпреки това, други от участниците, запознати с колите си, имаха не толкова щастливо време. Себастиян Льоб, който вече е бил победител тук седем пъти, показа в началото страхотно време с Хюндай. И това – всеки път когато успяваше да направи добрият избор на гумите си. „Със сигурност, това не беше най-доброто ми рали!“, категоричен бе Льоб.   Огромният на брой регистрирани (32) автомобила в RC2 (преди известен като R5), напълно оправда неотдавнашното разделяне на категориите на тези автомобили с WRC2 за Профита, въведени от екипи и WRC3 – за частни екипи.

снимка: официален сайт на рали монте карло

ИЗКАТЕРИЛ СЕ ДО 4-О МЯСТО… Силната езда на пилота на М-Спорт Есапека Лаппи му донесе първата позиция извън официалния подиум в Монте Карло. Въпреки това отборът от Довънби парк се представи най-слабо от трите производителя… В дивизията Про влизаха два Хюндай (Грязин и Вейби), два автомобила от M-Sport (Форму и Йетс) и Ситроен, представен от Мадс Остберг. С различни лидери след първия три етап, Адриен Форму губи 3 мин. на втория етап и прекара остатъка от събитието, катерейки се нагоре, за да завърши втори в WRC2. В останалите етапи битката за WRC2 беше между Оле Кристиан Вейби и Остберг. Всеки от тях записа спукване на гума, но успя да се „реанимира“ в класирането. Третият финалист беше Николай Грязин, заел място пред Рис Йетс.  В WRC3 Ситроен спечели с четирите най-добри финалисти, Ерик Камили поведе от началото до финала с Никола Сиамин, който спечели второ място в петък сутринта и завърши пред Йоан Бонато и Йохан Росел. Най-добрият пласиралият се в RC3 беше Джеръми Карадек (Рено Клио), а Фиеста-та на Микаел Бойсеранк спечели категорията RC5. Хюндай продължават там, където приключиха в Испания 2019, като държат преднината в точките за серията на Производителите.

:: ОЦЕНКАТА НА НОВИЯ МАЙСТОР НА МОНТЕ

НОВИЯТ ПОВЕЛИТЕЛ на Монте Карло призна, че той и навигаторът му Николас Гилсул са имали „… невероятно усещане през последните няколко дни, така че успяхме да върнем времето, което загубихме в петък (плъзгайки се от пътя и позволявайки на Евънс да поеме преднината – бел. ред). „Ъгълът“ беше пълен с лед, така че трябваше да рестартирам двигателя, и малко се загубих там.

„Беше по-хлъзгаво, отколкото очаквах и се борих с гумите. Беше труден уикенд за нас, но съм щастлив, че най-накрая успяхме да го направим. Гоня тази победа вече от доста време. Показахме каквото трябва с представянето си този уикенд. И е добре, че започваме сезона така. Завършихме ралито със счупено колело, което направихме на втория етап (в неделя – бел. ред.).

%снимка1%

„Липсваше малка част от джантата, но не знаехме защо. Това не беше драма. Искахме да запазим три меки гуми, така че решихме да продължим с тази джанта и тя работи добре. Въпрос на увереност е, когато можеш да караш с ритъма си и знаеш, че времето е било добро – ти си човекът, който контролира играта. Успях да отида по-бързо от Елфин и Себ и колата работеше много добре. Вчера (в събота – бел. ред.) успях да намеря допълнителното представяне, за да преминем от 12 СЕ в 16 СЕ като лидери.

Нювил имаше една особена наслада – нов съгледвач. Редовният му колега Бруно Тири не беше добре и Дани Сордо пое работата му в кратък срок.

„Чувствах се комфортно с моя екипаж (преминаващ по трасетата преди началото на състезанието и събиращ възможно най-актуалната информация за време и настилка – бел. ред.), той работи така му имах пълно доверие и наистина можех да натискам много силно.“