Мичкина и Шпльоки напускат играта, Щерев обмисля Бургас

  • Home
  • Мичкина и Шпльоки напускат играта, Щерев обмисля Бургас


РЕЗУЛТАТИТЕ от четирите скоростни отсечки, както и класирането на екипажите след всяка една от тях и финалното подреждане от последния кръг в шампионата по ралиспринт може да следите ТУК

ДВАМА АТРАКТИВНИ пилоти, чиито имена фигурираха в заявките на финалния спринт във Видин – Милчо Стефчев-Мичкина и Костадин Щерев-Шпльоки (двамата на снимката горе) няма да се появят на утрешния административен преглед, което означава, че ветеранът и пловдивският пилот на ЕФКО Рейсинг Тим вече са отпаднали от състезанието в неделя. И за двамата причината е една – технически проблеми с автомобилите, с които бяха заявени за ралиспринт Вида. Мичкина, за когото неделното състезание трябваше да отбележи краят на трите петилетки, в които пилотът не се е състезавал в рали и щеше да дебютира в спринтово надбягване, се очакваше да е една от атракциите на уикенда. Софиянецът и навигаторът му от Видин във финала на годината – Лъчезар (Лъчони) Петров, трябваше да са на старта с легендарната в региона Лада 2107, пилотирана дълго време от местния ас Ани Ванков. Тази тройна комбинация бе рекламирана и в социалните мрежи от самия шеф на АСК Жико Моторспорт – Иван Иванов, като бонус към и без друго интересното финално състезание за сезона. „… още невероятни емоции с двамата…“, написа Жико във Фейсбук в края на миналата седмица.

снимка: архив на rallyxpress
ЗАПАЗЕНА ЗАРАДИ ЕМОЦИИТЕ… Оказа се, че добре подготвената специално за този старт на видинските спринтове ВАЗ 2107 на Ани Ванков внезапно се оказа с нерешими технически проблеми и за Мичкина вместо емоционални километри, останаха само научените като за планинско трасета на Синаговци, Водна и Грамада.

„Да де, ама не стана – обясни тази вечер за RallyXpress Милчо Стефчев, след като ветеранската Лада показала по-рано днес надвечер проблем, който не е възможно да бъде отстранен във времето до началото на ралиспринт Вида. „А – без никакъв майтап – научил съм наизуст трасетата тук толкова добре, както това се прави примерно в едно планинско състезание“, допълва разочарованият Милчо Стефчев. В същото време от листата отпадат и Костадин Щерев/Янислав Малинов (Субару Импреза WRX), за които работата по автомобила се е оказала с два дни по-дълга, отколкото предварително са предполагали. „Разбира се, проблемът дойде от доставката на частите, които – всички те – се изсипаха накуп в сряда – казва първият от всички официални шампиони в дисциплината ралиспринт, спечелил трофея на финала на първото надбягване в Дряново през 2016 г. – Успяхме да глобим този нов двигател (той е на Субару, купено от екипа Роджър Кларк, Англия – бел. ред.), но не е работил е половин час!“ Шпльоки, който е един от заклетите почитатели на „съзвездието“ припомня, че с този автомобил преди година той и навигаторът му Стефан Драганов отпаднаха преди фактическото начало на спринта на Сливен през 2018 г. заради потрошения агрегат.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ПРЕЗ АРКАТА, НО НЕ И НА ТРАСЕТО… Екипажът на ЕФКО Рейсинг Тим Стефан Драганов и Костадин Щерев минават през арката на церемониалния старт в първото и единствено до момента сливенско спринтово състезание, но така и не успяха да преминат по трасето Българка. Щерев настоява на това, че при толкова скъп ремонт би било непростимо да стартира с автомобила, без да е бил проверено състоянието на направеното. „А ми се караше така, че чак ми се плачеше – жалва се пловдивчанинът.

„Да, може да се каже, че се готвя за догодина – ако нещата са наред, но преди това обмислям да се пусна на писта Бургас“, допълва Шпльоки, като уточнява, че Субару-то няма да бъде подготвено специално за пистово състезание, а участието на пилота навръх Никулден ще е само, за да се види как работи автомобила.