Миро Петков с програма в подновения Мир и Дружба’17

  • Home
  • Миро Петков с програма в подновения Мир и Дружба’17


МАКАР ДО МОМЕНТА да няма точните дати на втория сезон от възстановеният от HAIGO (Historishe Automobilrennsport Interessen Gemeinshaft Ostdeutschland) пистов шампионат Мир и Дружба, вече са известни пистите, на които ще се кара: Мост (Чехия), Познан (Полша), Бърно (Чехия), Бикирнеки (Рига, Латвия), Москва Рейсуей и Рустави (Грузия).

42-ГОДИШНИЯТ врачанин Мирослав Петков (на снимката) от идния сезон ще бъде представен като пилот на софийския АСК Рангелов Моторспорт във възстановеният през миналата година пистов шампионат на историческите пистови автомобили Мир и Дружба, който е под егидата на ADAC. Хисторик къп, в който ще се състезава българинът, вече със собствена формула Металекс MTX 1-03 носи названието HAIGO (Historishe Automobilrennsport Interessen Gemeinshaft Ostdeutschland) пистов шампионат Мир и Дружба (виж календара за 2017 г. в съседното каре). Само в Германия този шампионат събира близо 100 000 зрители. „Намеренията на организаторите са да бъдат възстановени участията на всички онези трасета от 80-те години, на които са се провеждали надпреварите на соц-шампионата“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Миро Петков. Макар и да не е „профи-пилот“, а достатъчно добър механик, когото ползват автомобилни екипи зад граница, живеещият близо до Берн българин, ще се окаже през новия сезон в график и темпо „работа-спорт“, близък до този на големите състезатели. Петков е един от неколцината нашенски състезатели, живеещи в чужбина, но винаги намиращи как да откраднат време, за да направят състезателни уикенди и в България. Сами направете сметка: като механик, който е непрекъснато на работа в сериите GP3, световните серии на Формула Рено 3.5, Формула Рено 2.0,  Формула 3, Юро Сериите, Формула Мастер, Формула Пилот Азия, ФИА Формула 4 и LMP2, българинът изпълнява 26 състезателни уикенда на сезон. Към тях прибавете 60 дни тестове в годината и си представете как Петков планира нещата така, че да „отскочи до България“, за да направи примерно един старт на Дракон-а.

снимка: личен архив на мирослав петков
ЩАСТЛИВ ДО БЪЛГАРСКИЯ МЕТАЛЕКС… Миро Петков позира с MTX 1-03, който е купил от Правдомир Шопов и който започва да възстановява за бъдещия шампионат в HAIGO Хисторик Къп.

„Това означава 100 км до Цюрих или Женева, полет и оттам още 130 км до Калояново, примерно… И не винаги всичко е гарантирано като график… „Имало е и екстремни ситуации – примерно като тази преди Дракона миналата година. В петъка бях на тестове на пистата Пули ен Аксоа, на около 400 км от Париж. Бях купил билет да летя Париж-София вечерта. Поради натоварения трафик около Париж изпуснах самолета за около 15 мин. „Така ми се наложи да търся самолет някъде наоколо, които да пристига в София до обяд. Намерих такъв в Дортмунд – на около 700 км от Париж. Така че през нощта – до там. Сутринта хванах самолета и на обяд бях в София където ме чакаше друга кола с която да отида до Дракон-а. „На пистата бях 20 мин. преди втората тренировка, достатъчно време за да се преоблека и наредя на старт за тренировката и запиша време за старта.“ По неговите думи е имало и случай, в който планирането на пътуването към България е правено, докато е работил за пилоти в азиатските серии. Миро Петков до такава степен е пристрастен към спорта, че никога не прави сметки за билетите или разходите, за да стартира на някоя писта. „Иначе от 2009 г. насам в България съм карал 30 пъти“ Пресметнато в километри от Лутзелфлю до Женева или Цюрих и от София – до Калояново, Русе или да речем гръцката Серес – това са общо още около 15 – 17 000 км. Но точно такава е цената на детската мечта на роденият до картиг-пистата във Враца Миро. Признава само пистовите състезания, което през 1986 г. първо го праща в местният карниг-клуб Вратица, а 8 години по-късно – да търси подкрепа от Стоян Апостолов в Бургас. Но точно тогава, по време на писта Русе, Гергана Апостолова прави ужасяващата катастрофа с един Естер (за щастие тогава Гери се отърва единствено с голямата уплаха – бел. ред.) и Металекс-ите в България тихомълком са „свалени“ от стартовата решетка в пистовото първенство. „Така че първият ми старт бе в Русе, но в т. нар. Купа Юниор, когато през 1995 г. стартирах с моята първа състезателна кола – старата Лада на Елена Апостолова“, обяснява Миро Петков. Обаче Миро не мирясва: той иска да се състезава с болиди и през 2000 г. нещата сякаш тръгват така, както тогава 26-годишният младеж си ги представя – започва да кара Татуус RC96 Формула Рено в сериите Формула Юро. Там записва една победа на митичната германска Нюрбургринг.

снимка: личен архив на мирослав петков

ПЪРВИ ТЕСТ С ИСТИНСКИ БОЛИД… 24 април 2000 писта Панонияринг ,Унгария  Мирослав Петков е застанал до Татуус RC96 Формула Рено, преди за първи път детската му мечта да стане реалност.
„Явно съм бил много наивен, мислейки си, че в чужбина има клубове и спонсори, които да помогнат и преди да разбера, че трябва сериозен финансов гръб, за прогресираш. Така че започнах да работя чужди отбори, с доходите от които финансирам участията си в България или в чужбина.“

„На пръв поглед изглежда лесно – обяснява Миро Петков, – но изобщо не е така. Не само времето, средствата, но дори и такива неща като лицензи и администрация. През 2011 г. БФАС бяха закъснели с издаването на лицензците. Когато ги изпратиха, вече беше дошло време за първото състезание, а пратката не беше пристигнала за старта на Хокенхайм… Нямах избор – показах едно неясно копие от факс, който ми бяха изпратили от София, обяснявайки че лицензът пътува. Пуснаха ме на старта, приеха, че не е шмекеруване, като се мотивираха, че само заради пропътуваното разстояние до Хокенхайм са уважили факса вместо оригинала…“

През последните 10 години българинът работи за Йенсер Моторспорт, представен в едноместните автомобили, а от началото на годината, врачанинът ще се премести Емил Фрей Рейсинг, тимът на който е представен в сериите GT и подготвят пистови Ягуар-и.

снимка: личен архив на мирослав петков

НА РАБОТНОТО МЯСТО… Миро Петков е застанал до своя подпечен пилот Нико Кари, който, с помощта на българина от пит-уола печели второто място в старта от европейския шампионат на Ф3 на пистата Норисринг.

В ШАМПИОНАТА на ADAC Хисторик Формула Къп от идния сезон ще се появи още една историческа кола. Това е Металекс MTX 1-03 (шаси номер 159), произведено през 1980 и допреди два месеца собственост на Правдомир Шопов, от когото Мирослав я купува. С нея пилотът участва в шампионата на България в продължение на едно десетилетие – от 1981 до 1991 г. „Чест прави на Правдо, че е запазил автомобила в продължение на 25 години в „бойна готовност“, след като е спрял да се състезава“ – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Миро Петков. До този момент пилотът има участия в ADAC Хисторик Къп през 2014, в който шампионат записва и подиум с една Естония 21 М, а от следващия сезон, в списъка на участниците Миро ще представя на пистите софийския АСК Рангелов Моторспорт, за който 42-годишният врачанин винаги се състезава в българските стартове на писта.

снимки: личен архив на мирослав петков

С ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛ – БРОНЗОВОТО СТЪПАЛО… През лятото на 2014 г. Мирослав Петков се класира трети в състезанието на германската Осшерслебен, където врачанинът се състезава с Естония-та, дадена му безвъзмездно от негов приятел (горе). „Карах тази М21, като за това не плащах наем, трябваше единствено да покривах разходите си по състезанията“ (долу).
За последно в България Металекс-ът на Правдомир Шопов се появи като откриваща кола по време на планинско Шипка през 2014 г. За това му участие в надпреварата като форлойфер, бившият ѝ пилот бе поканен от организатора на надпреварата Стефан Драганов. Ефко-то, който има усет за това как да бъде подгрята публиката край трасето към Бузлуджа, добре разбира, че един такъв болид – без никакви проблеми – ще предизвика интересът на феновете, особено на тези от тях, за които информацията за онези пистовите състезания с Естери-те (предимно Металекс) в България е единствено от вестникарските изрезки и малкото клипове в Ю-Тюб.

ЗА ПОСЛЕДНО В У ДОМА… Правдомир Шопов е застанал до болида, с който в продължение на 10 сезона се състезава в България, преди да бъде открито планинско Шипка. Според думите на новия и собственик, Металекс-а е запазен в изключително добро състояние и човек трудно може да си представи, че шаси MTX 1-03 №159 е произведено преди цели 36 години! На малките снимки добре се вижда оригиналният волан и кокпита на Металекс-а. (горе). Шоу за публиката на планинско Шипка – Правдомир Шопов отркира трасето на състезанието с автомобил, за който младите единствено са чели и чували (на снимката на Александър Спиров, долу).