Миро Петков няма време, тест с Естер-а отложен за лятото

  • Home
  • Миро Петков няма време, тест с Естер-а отложен за лятото

EДИНСТВЕНО време не стига на Мирослав Петков (на снимката), за да завърши работата по купеният в началото на годината болид от Формула Естер, с който пилотът имаше намерение да стартира във възстановения шампионат Мир и дружба в Германия по-късно през годината, който сега е известен под названието HAIGO Хисторик Къп. През февруари Миро получи радиаторите за автомобила, докато беше на тестове на пистата Барселона със своя швейцарски Емил Фрей Рейсинг, за който работи. Ангажиментите му към тима обаче са толкова много, че българинът практически оставя нещата. „Само временно, защото не ми стига времето, през зимата не стигна, за да работя по формулата“, написа на електронната поща на RallyXpress пилотът на софийския Рангелов Моторспорт. „За съжаление ще трябва да се откажа и от участието в състезанието 24 часа класик на Нюрбургринг, тъй като на следващия ден трябва да съм на 24 часов тест в Портимао (Пор) и е много сложно с полетите и много се оскъпява“, допълва Петков. Така в момента приоритетът е работата в Емил Фрей Рейсинг (там той работи по подготовката и поддръжката на Ягуар GT3 от сериите Бланк паин ендюранс – бел. ред.) , а свободните от тестове и състезания уикенди българинът участва едва ли не във всяка отворила се пистова надпревара. „Намерих време да стартирам в две състезания с две различни коли – пише Мирослав Петков. –

снимка: личен архив на мирослав петков

МОЩНА, НО БЕЗ УСЕЩАНЕ ЗА АЕРОДИНАМИКАТА… Макар Фунио 5 да е мощна за килограмите си, българинът не успява да усети притискането на болида към пистата Фонтенаи ле Комт. „Първото беше с прототип Фунйо 5 (200 к.с., 580 кг.), с който в края на миналия месец на френската писта Фонтенаи ле Комт бе 2-часовото надбягване за издръжливост. Екипажи бяха от по трима пилоти, тренировките, квалификацията и състезанието – всичко в един ден. Колата много ми допадна. Много мощна за теглото си, но „аерото“ не се усеща толкова добре. Болидът колата доста се пързаля и е много труден физически за управление. В тренировките и квалификацията бях с второ време, млад пилот от Израел беше по-бърз от мен. Състезанието обаче протече добре – бях в екипаж с французите Ерван Лорант и Алекс Есекс и след два часовата надпревара успяхме да спечелим победата.

снимка: личен архив на мирослав петков

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ФРЕНСКО-БЪЛГАРСКИЯ ЕКИПАЖ… В двучасовото състезание за издръжливост, Ерван Лорант, Алекс Есекс и Миро Петков (вдясно) печелят първото място.

Седмица по-късно, на 9 април, стартирах в на чешката Мост – първи кръг от шампионата Карбония къп с Томис 02 (140 к.с., 400 кг.) Това е болид от чешката национална Формула 1400. Нещата на Мост не се развиха толкова добре, колкото очаквах. Първо в събота имах здравословен проблем и не можах да мигна цяла нощ и, второ, колата се оказа доста по трудна за каране от колкото очаквах. Най-вече трябваше да внимавам особено много с скоростната кутия, която е със съвсем различно разположение. Във всяка сесия обаче подобрявах времето си, имахме две тренировки по 20 мин., също толкова време за квалификация и състезание – 25 мин! На квалификациите бях с 3-о време. На старта обаче загубих една позиция, която си върнах на втората обиколка.

снимка: личен архив на мирослав петков
ГУБИ ПОЗИЦИЯ НА СТАРТА, ВРЪЩА СИ Я ВЪВ ВТОРАТА ОБИКОЛКА… Мирослав Петков държи в ръцете си 140-те „коня“ на Томис 02, независимо от значителните различия за разпределението на скоростите в този болид.

И до края на състезанието се борих с втория, но така и не успях да го изпреваря макар да направих по-бърза обиколка от него. Победителя – Петер Лангер, беше много-много по-бърз от нас.

Организацията в Карбония къп много ми хареса най-вече с това, че цените са доста приемливи. Това за мен е много важно, понеже аз плащам сам участията си по състезания. До края на годината мисля да участвам в още състезания от този шампионат. Ще пропусна втория кръг през май на Панонияринг понеже същия уикенд съм на Силвърстоун, но се надявам да съм на старта на третия старт през сезона – на Словакияринг през юни.

снимка: личен архив на мирослав петков

ЛИЧИ, ЧЕ НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ТРЕТОТО МЯСТО… Миро Петков с купата и шампанското от първи кръг от шампионата Карбония къп на чешката писта Мост.