Миро Ангелов взе, че спечели и… гимкханата в Твърдица

  • Home
  • Миро Ангелов взе, че спечели и… гимкханата в Твърдица

 ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ, организирано от екипа на Моторспорт Академия Твърдица (на снимката на Петко Станчев/rallyxpress, долу) показа, че дори и дебютно, една надпревара може да бъде устроена и проведена много добре. Така че заявленията на МСА, че имат амбицията това състезание да се превърне в традиционно, но също и готовността на Академията то да е част от националното първенство догодина, заслужават и адмирациите, и особеното внимание на автомобилната власт.

ПИЛОТЪТ на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов стана пръв в третия и финален кръг от националния шампионат по гимхана, който се проведе на картинг писта Тодор Славов, която е част от Моторспорт Адамемия в Твърдица. В надпреварата участваха 20 автомобила, които преминаха успешно и през техническия преглед преди състезанието, състоящо се от три манша. Първият и третият на трасе с дължина 840 м, а вторият 730  м. Именно по време на него на пистата заваля лек дъжд, който постепенно се усилваше и предостави на пилотите допълнителна възможност да покажат уменията си. Състезанията от категорията гимкхана представляват майсторство управление по точно определено трасе с изпълняване на елементи, а неправилното минаване коства много като наказателни точки.

Докато бутната гума „струва“ 2 сек, които много трудно могат да бъдат избити в рамките на едната обиколка, пропуснат елемент коства на пилота цели 60 секунди. Затова и концентрацията тук е сред най-високите в моторните спортове.

Дисциплината бе развита на световно ниво в последното десетилетие от американеца Кен Блок, който всяка година събира най-добрите пилоти на планетата, за да премерят сили. Категорията е много атрактивна, защото предоставя постоянната възможност за на публиката да следи цялото състезание. Заради пандемията от коронавирус в Твърдица обаче публика липсваше, а всички пилоти и организаторите стриктно спазваха правилата и разпоредбите на Министерство на здравеопазването. Със своята Шкода Фабия R5 Ево Мирослав Ангелов успя да премине трите манша с общо време 3:47.82 мин и събра 30 т. Ангелов бе най-бърз във всеки от трите манша от състезанието и кара със сликове, като на мокрото трасе сложи по-мека смес.   

снимки: петко станчев/rallyxpress и прес-офис на мегапорт рт
НЕ САМО БЪРЗ, НО СИГУРЕН И АТРАКТИВЕН… При първото си участие в състезание от гимкхана, двойният национален шампион за 2020 г. Мирослав Ангелов записа и победа в тази дисциплина

„Предложих на пилотите организаторите да карам извън официалното класиране, защото не се боря за този шампионат и не исках неволно да участвам в битката за титлите в гимкхана, но те пожелаха да се състезавам редом с тях. Дойдох в Твърдица, защото този тип състезания са много технични и са добра тренировка за ралитата. Тук се внимава да не се удари гума, а при ралитата на нейно място има камък, бордюр или дупка, така че съм доволен, че преминах чисто и без наказателни точки. Също така смятам, че за участниците бе интересно да видят поведението на професионален спортен автомобил като този. Изненадвам се, че и други рали пилоти не участват в тази дисциплина, защото става голямо шоу“, коментира Ангелов.

снимки: петко станчев/rallyxpress

ВСИЧКИТЕ ПЪРВЕНЦИ НА ТВЪРДИЦА… Последната снимка в края на сезона, след като едно добро състезание е останало в историята: доволни участници, щастливи организатори. След него в генералното класиране втори е Мартин Николов с Рено Клио с 24 т. и 4:18.59 мин от модифицирания клас. На трето място е Цветомир Русев със Сузуки Суифт, който стана пръв при стоковите коли с време 4:19.71 мин и 30 т. Втори след него в този клас е синът му Данаил Русев, каращ семейния автомобил и общо 4:22.28 мин и 24 т., а трети е Иван Ангелов с Фолксваген Поло с 21 т. и 4:26.03 мин.

снимки за rallyxpress: прес-офис на мегапорт рт

ПЪРВА ДАМА НА ПИСТАТА ТОДОР СЛАВОВ… Илина Монева направи най-бързите три манша на трасето на Мотоспрот Академия и с тях заслужи първото място в генералното класиране на дамската конкуренция. В модифицирания клас трети стана Калин Стефанов с Пежо 206 и време 4:20.45 мин. В генералното класиране при дамите най-бърза бе Илина Монева със Ситроен Саксо, която премина трите манша за 4:58.99 мин и събра 30 точки. Втора остана Петя Генчева с Фолксваген Лупо – 5:04.19 мин и 24 т., но с 2 наказателни секунди от първия манш. Трета при жените е Теодора Иванова със Ситроен Саксо с 5:13.53 мин и 21 т.

снимки за rallyxpress: прес-офис на мегапорт рт

СЪС СЕМЕЙНОТО СУЗУКИ ПО СТЪПКИТЕ НА ГОЛЕМИЯ ВЮРТ… Данаил Русев кара Суифт-а на семейството, а като отстъпи победата за своя баща – Цветомир Русев-Вюрта, габровците спечелиха клубната надпревара.

Трите дами се състезават в класа на модифицираните автомобили, а на четвърто място и първа при стоковите коли е Мария Русева с Фолксваген Поло – с общо време 5:37.15 мин и 19 т., но и наказателни 1:02 мин.

При отборите най-много точки – 30, събра Н-Т Рейсинг с пилоти Цветомир и Данаил Русеви, следвани от Етър Рейсинг с Калин Стефанов и Иван Ангелов с 24 т. На трето място е Вромос – 21 т., с пилоти Мартин Николов и Георги Кирязов. А купа Тодор Славов за най-атрактивен пилот получи Марин Калчев с Трабант 601.

снимки за rallyxpress: прес-офис на мегапорт рт

МНОГО СТАР, НО ВСЕ ОЩЕ ГО БИВА … С точната си и зрелищна езда с този Трабант 601, Марин Калчев заслужи специалното внимание на домакините, които го удостоиха с Купата Тодор Славов като най-атрактивния пилот на състезанието.

В паузата шоу с картинг по същото трасе на колите направиха деца на възраст от 8 до 12 г. При тях освен техническо изпълнение на елементите се наложи и да спират на знак на пешеходна пътека. Кристиян Зинков, Любомир Леонов, Ивайла Гьошева, Калоян Гьошев, Иван Леонов и Кристиан Киров получиха специални грамоти за участие от организаторите.

снимки за rallyxpress: прес-офис на мегапорт рт

ЕДНА БЪДЕЩА ЗВЕЗДА ОТ ТВЪРДИЦА… 11-годишният местен картингист Любомир Леонов бе единият от петимата млади състезатели, получили специалната грамота на Моторспорт Академията, за участието си във финалния кръг на шампионата по гимкхана.