Мирослав Ангелов печели своята трета поредна БГ-титла

  • Home
  • Мирослав Ангелов печели своята трета поредна БГ-титла


ПОСТИЖЕНИЯТА на участващите в 53-ото издание на Сърбия Рали екипажи, може да следите в секция „резултати“ на официалната страницата на състезанието ТУК. Пълният списък на заявените екипажи може да видите ТУК, а часовият график на финалното за годината състезание, валидно за шампионата на България – ТУК (в допълнителния правилник на ралито).

ДО ДНЕС двукратният национален шампион в ралитата Мирослав Ангелов и неговият навигатор Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево) завърши втори в 53-ото издание на Рали Сърбия и първи от българските екипажи в състезание, което отбеляза края на рали-сезона на страната. Това е втора поредна титла за Ангелов и Гаджев, поставили индиго под успеха си от миналия сезон. Победител в най-голямото състезание на съседите е екипажът Душан Боркович/Игор Маркович (Шкода Фабия R5 Ево), които взеха 10 от 12-те скоростни етапа. Две други изпитания бяха спечелени от новите шампиони на България. Втори в подреждането на българите са състезателите от варненския АРТ Моторспорт Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов (Мицубиши Лансър Ево 9), които са и новите носители на вицешампионското звание за годината. Като се има предвид, че двамата караха автомобил, който е най-малко с четири генерации по-стар от Шкодите на първите два екипажа в Рали Сърбия, постижението на Атанасов/Башкехайов е достойно за особено високо уважение. Втората половина на днешният ден бе успешен шампионския екипаж, който успа на два пъти да бъде по-бърз от Боркович/Маркович.

снимка за rallyxpress: атанас марков
ДВА ПЪТИ ПО-БЪРЗ ОТ БОРКОВИЧ…В две от днешните скоростни отсечки Миро Ангелов и Георги Гаджев успяха да изпреварят победители в Сърбия Рали от последните две години.

Само за сравнение, преди година двамата българи така и не успяха да вземат и една отсечка на сърбите. Това състезание предопредели победителят в „малката купа“ – надпреварата за екипажите с автомобили с две задвижващи колела (2WD). След като първо удари бордюр, а след това преобърна колата по таван, водачът в класирането Дилян Станков (Булсим, Пежо 208 R2) отпадна от надпреварата. Но той не само подари титлата на 19-годишния панагюрец Денис Станчовски (навигатор Явор Брънков, Автоцар, Пежо 208 R2), но и отстъпи без борба титлата и в RC4, давайки по този начин възможността младият пилот, който е възпитаник на Моторспорт Академията в Твърдица, да завърши трети в генералното класиране на сезон 2020. Станчовски/Брънков завършиха на първото място до подиума, като записаха най-големия си успех в кариерата – освен двете титли, това класиране е най-високото място, до което двата са достигали в международно рали извън България. 19 сезона по-късно, Левент Ризов (него навигатор е Добрин Абрашев) от екипа на добричкия клуб Мотоспорт Т-Н изведе своята Хонда Сивик до втората си титла – след тази в стария клас А6, сега в RC4 – един доста рядък случай в историята на автомобилния спорт у нас.      

Днес екипът на Ботевград – семейството Петър и Любка Йорданови (Хюндай i20 Купе) успяха да запазят темпото си на езда и въпреки техническите проблеми от вчера, да завършат най-добре от двата екипажа в R5, което им определи първото място в категорията за тази година.