Мемориалът подготвен по-добре от софийските паркове?

  • Home
  • Мемориалът подготвен по-добре от софийските паркове?

ТАЗИ ГОДИНА трасето на Мемориал Валери Великов е подготвено така добре, че дори и някои от софийските паркове биха завидели заради чистота – категоричен е директорът на Мемориал Валери Великов Димитър Георгиев-Полицая (на снимката).- За да бъда честен, така добре беше почистено и подредено трасето преди четири години, когато възобновихме състезанието на новото му трасе при Пивовара.“ Че Полицая е прав, лесно може да се убедите от поместените по-долу снимки, направени по време и след „освежаването“ на пистата. По традиция с мемориалното състезание, посветено на един от най-тачените български пилоти и звезда не само от локално значение – Валери Великов, започва автомобилния сезон на страната и шампионатът в скоростните планински изкачвания. „Подготовката практически е завършена“ – допълва Георгиев, за когото като главен организатор на надпреварата тази година подготовката започна по-рано от обичайното. Димитър Георгиев сочи факта, че в предишните години обичайно по това време се е започвало с подготовката на трасето (чистене, косене, подрязване на дърветата), докато за старта на автомобилната година от Шумен днес са приключили с работата по асфалтирането на зимните „язви“ и дупки по 3350-метровото трасе.

снимки за rallyxpress: ивайло георгиев
БЕЗ ДА СА ПРИПРЯНИ… Работниците от пътното предприятие в града запълват зимните „язви“ по 3350-метровата писта на Мемориал Валери Великов.

Впрочем запълването на асфалтовите дупки се отнася не единствено до състезателната писта, но и за онези места по ул. Раковски, която води към сервизния парк на Мемориала. „Къпането“ сме го оставили за дните от идния понеделник до сряда – допълва Полицая, като се аргументира, че така шуменци ще си гарантират, че няма да мият два пъти, ако в дните преди съботните квалификации завали дъжд.

снимки за rallyxpress: ивайло георгиев

ИЗТЕСАНО КАТО ПО УЧЕБНИК… От старта до финала трасето на първият от планинските стартове е подготвено така, че дава основание на домакините да смятат, че в София биха завидели.

ДЕСЕТ ДНИ ПРЕДИ старта на първото от състезанията в скоростния планински шампионат, варненският тим Флат-Аут имат пълното основание да се смятат всяка от гарнитурите, на които ще бъдат разделени 16-те участници, може  спокойно да претендира за място в призовата тройка на отборното класиране. В средата на миналия април клубът също беше представен най-многобройно на старта в Шумен, но тогава от Варна бяха докарани „едва“ 12 автомобила. Миналата година Мемориал Валери Великов изпотроши всички рекорди в планинското първенство на страната със своите 71 заявки и стартиралите общо 68 пилота, което принуди спортните комисари да прибягнат от промяна в графика на стартиране, пускайки по трасето автомобил на всеки 30 сек.

снимка: петко станчев

НОВА „ПУШКА“ ЗА ШЕФА… След три години зад волана на Ситроен Саксо (RC4), шефът на АСК Флат-Аут Петър Обретенов ще завени френския „шеврон“ с Форд Фиеста ST До момента в листата на заявените (както обикновено първата е на най-нетърпеливият измежду пилотите – Николай Кортелов!) има 24 имана, публикувани по-долу по реда на пристигането в щаба на Мемориал Валери Великов:

Николай Кортелов (Мотоспорт Т-Н, Ситроен С2), Мишо Симеонов (Мотоспорт Т-Н, Ситроен С2), Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио), Христо Атанасов (Бултранс, Ситроен С2), Живко Живков (ВАЗ 2105), Велизар Добрев (Жико Моторспорт, ВАЗ 2105), Николай Златков (Проспийд, Ауди S1), Петко Манолов (Проспийд, Субару Импреза STi), Тихомир Балевски (Проспийд, Субару Импреза),

За момента обаче най-внушителен е списъкът на варненския Флат-Аут, начело на който е лидера на варненци Петър Обретенов (Форд Фиеста ST), следван от още 15 (!!) пилоти – Ясен Обретенов (BMW E 30), Ивайло Иванов (BMW E 36), Стефан Либертинов (ФИАТ Уно), Пламен Петров (Хонда Сивик), Калин Кираджиев (Хонда Сивик), Деан Харалампиев (Опел Корса), Николай Николов (Фолксваген Голф), Николай Василев (Фолксваген Голф), Боян Стоянов (Рено Меган),Иван Ангелов (Пежо 206RC), Жеко Георгиев (Ситроен Саксо), Тодор Атанасов (ВАЗ 2108), Петър Павлов (ВАЗ 2105), Вилияна Дякова (ВАЗ 2105).