Мега скандал на Осогово, финалът 2021 е прекратен

  • Home
  • Мега скандал на Осогово, финалът 2021 е прекратен

ЗАЕДНО С ПОТЪРПЕВШИЯ Пламен Камбуров, в протестната група в зоната преди старта – това се вижда и от кадрите – бе прекия му съперник в това състезание, наетият от Грийн Фокс МС панагюрец Любен Каменов (на снимката). За RallyXpress той категорично заяви: „Не мисля, че Пламен [Камбуров] е имал закъснение… Освен това, би било логично, дори и да е бил закъснял, да бъде допуснат до старта. Той [Пламен Камбуров] е последна кола и по трасето не би пречил на никого…”

ФИНАЛЪТ на планинския шампионат за сезон 2021 – Осогово, беше прекратен днес, след като в предстартовата зона се заформи мега-скандал, преди старта на второто изкачване от неделната програма. Причината за това стана отстраняването от старта на първия манш на лидера в класирането на първенството до момента и предизвестен победител в генералното класиране на първенството за сезона Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1). Като резултат от това почти целия екип на панагюрския тим се изсипа в зоната на старта, търсейки обяснения от съдийското ръководство на Осогово, защото в екипа с голяма сигурност знаеха, че за участието си в първото изкачване Камбуров не е закъснял. Разправията продължи близо 50 мин, след което спортният директор на състезанието Георги Стоянов обявява, че поради форсмажорните обстоятелства надпреварата се прекратява след първия манш, а участвалите в нея пилоти ще получат половината от присъжданите за едно състезание точки.

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЗАРАДИ КОРЕКТНОТО ОБЯСНЕНИЕ… (горе) Още със зараждането на хаоса след първия състезателен манш, Пламен Камбуров и прекия му съперник над Богослов Любен Каменов, търсят обяснения от съдията по фактите. (долу). Обединени заради точността – двамата пилоти чакат да разберат какво е решението на спортният директор на Осогово 2021 г.

Приблизителната хронология, която сайтът с новините в българския автомобилен спорт успя да сглоби, благодарение на своите източници на трасето над Богослов (за съжаление, нито един от тях не е следил часовника си), показва следното: – Любен Каменов, заема мястото си в „кошарата“  на предстартовата зона, а веднага след него, според предвидените от съдийското ръководство на Осогово 2021 правила, към зоната се нарежда и последният в стартовия списък Пламен Камбуров. – В момента, в който той трябва да се придвижи напред към старта, пред него е спусната бариерата и, като причина за това, се сочи, че пилотът на Ел-Ви Ауто Рейсинг е просрочил 5-минунтия период, в който той е длъжен да се подготви за предстоящия старт. – Преди началото на второто състезателно изкачване, хората от Ел-Ви Ауто Рейсинг са на входа на предстартовата зона, търсейки обяснения от ръководството на състезанието. – Междувременно, на широк фронт тръгва мълвата, че това е организирано умишлено от Камбуров, защото е загубил вчерашните тренировки от Каменов и закъснението се използва като повод за обструкции. (в двете отделни карета виж обясненията на състезателният мениджър на Камбуров, както и мнението на Каменов за ситуацията). – Също в категорията „а може би“ и също толкова нелеп е и произведеният от фабриката за фейкове слух, че това било схема, сглобена, за да не може Камбуров да отнеме от точките на претендентите за клубната титла Грийн Фокс Мотоспрот.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ФОРСМАЖОРНО ВЪВ ФИНАЛА… Спортният директор Георги Стоянов обявява пред събралите се в зоната на старта състезатели и фенове, че планинско на Осогово е прекратено, а точките от него ще са наполовина.

:: Тук обаче е наложително

да се направи едно уточнение и задължителната препратка към началото на съботните квалификационни маншове:


– Точно със същия аргумент,
но и също без да е направил закъснение за старта, до началото на първата си сесия не е допуснат бившия шампион и победител в същото това състезание Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2 Макс). Малко по-късно, по време на манш 1, на заралията е казано, че въпреки това ще стартира в квалификацията и пилотът е оставен на стенд бай в пълно „бойно снаряжение“ в кокпита на автомобила си, при почти 30 градусова слънце! но… въпреки това не е допуснат за първото си изкачване. Така волтажът на напрежението, предизвикан според RallyXpress и в събота, и в неделя от записаният в Допълнителния правилник отговорен съдия по фактите Борислав Панов, достигна червената си точка, станало и причина Георги Стоянов да вземе решението за прекратяване на надпреварата по форсмажорни обстоятелства.

колаж: rallyxpress

ПРОЧЕТЕТЕ И САМИ РЕШЕТЕ… Това е „отрязък“ от Специалният правилник за планинските изкачвания 2021, в който т. 14.3 е посветена на присъствието на пилота в предстартовата зона за технически контрол. Следващата 14.4 – посветена на наказанията. За кои точно нарушения се налага наказанието с отпадането на състезателя?


ДОПЪЛНИТЕЛНА картина около многогласовата кавга на старта на планинско Осогово дава и спортният мениджър на Камбуров Оги Желязков (на снимката): „Не е закъснял [пилотът], можех да го докажа, ако през телефона си бях пуснал он-борда в колата… Но всичко беше нормално, преди да ни изненадат с бариерата. Задължително трябва да уточня, че за първия манш, който беше спиран два или три пъти, никой не ни каза точен час за стартиране… Отделно съдията не само, че не извести Пламен, че е закъснял и да му каже с колко време е пресрочил часа си, а просто пусна бариерата на предстартовата зона и буквално избяга към старта!! Нямаше и видима причина да го спре, защото е последен и зад него [Камбуров] няма на кого да пречи…“

Според информация, с която RallyXpress разполага, в следващите дни се очаква, че Ел-Ви Ауто Рейсинг ще подаде протест до националната федерация с мотив за неизпълнението на Специалния правилник за планинските изкачвания за 2021 (виж ТУК – страницата на АФБ). Крайно любопитно би било да се разбере каква ще е оценката на Наблюдателя на АФБ, която ще бъде дадена за съдийството в това състезание. Макар да е напълно сигурно още от сега, че каквото и да е написано в този доклад, то няма да излезе извън рамките на офиса на федерацията. Както и ще предприеме ли някакви санкции АФБ за реално проваления финал на шампионата в планинските изкачвания за 2021 г.? Планинско Осогово 2021 е вторият случай в този най-къс в годините, но белязан с драматизъм и промени сезон (общо 3 и половина състезания, общо 23 манша и 47.8 състезателни километра), в който състезание е прекратено поради извънредни причини.

Първото бе планинското в Благоевград, където трагично загина пилотът на Грийн Фокс Моторспорт.

ДАЛИ ВСЕ ПАК евентуалното раздаване на половината от полагаемите се точки в прекратеното Осогово 2021 ще стигнат на Грийн Фокс Моторспорт, за да повтори титлата си от миналия сезон? Това е въпрос, на който дори и официални лица от организацията на домакините не се наемат да отговорят. И причината е, макар и годината до Осогово 2021 да е само с три (3!!!) състезания, до предполагаемия вчера финал, не беше точно и ясно точкуването на тимовете. На страницата на АФБ има единствено и само класиране на тимовете в сливенското Българка, а за Лясковец-Раховец и Своге – тази информация липсва, както и това, че в категорията „генерално класиране“ на първенството (на този етап и преди утвърждаването от АФБ на крайните резултати) са посочени подрежданията в отделните класове. Заради този текст, гарантирано, всички ще се обидят – ама как така? Ами просто такива са фактите и няма място за цупене.

Но пък за обидените има доста време, много по-дълго от самия шампионат, за да проверят и преценят каква е причината за това.