Мегапорт на Дракона 2.0: Тони Титов под преса в пълно рали

  • Home
  • Мегапорт на Дракона 2.0: Тони Титов под преса в пълно рали

КАК ТАКА ПИСТА, чиято обща дължина е само 2.048 км може да побере в себе си едновременно две „трасета“ с обща дължина от 24.3 км? „Два часа съм се потил у дома докато напасвам така съществуващите завои и разположението на пластмасовите конуси, че да се получат тези отсечки“, коментира за сайта още през април Игнат Исаев. Затова и началото на теста започва с моделирането на „етапите“, като в топ-секретният бележник на Исаев със сигурност има поне още 3 варианта. „Иначе става нещо познато и научено за каране…“

ПЪРВИЯТ ПЪЛЕН отборен тестов ден на СК Мегапорт вчера остана неравномерно разпределен между Мито Ангелов и неговата Фабия R5 и първото излизане на терена на Антон Титов (на снимката), за когото изпитанията на писта Дракон се оказаха първите километри със Ситроен DR3 Макс след финала на миналогодишното шуменско рали. „Да, прибрах се малко поуморен – коментира пилотът за сайта с новините в българския автомобилен спорт. – Нямаше нищо извънредно, но е вярно, че беше натоварващо за един ден.“ Обикновено педантичният до последно Тони Титов обаче тук сбърка. Като следваше предварителната програма на отбора и менторът му Игнат Исаев, на Дракона пилотът се появи малко след обяда. Първоначално той и навигаторът Теодоси Димитров направиха задължителното с Пежо 208 описване на завоите и особеностите на двете импровизирани от Исаев трасета (дълъг 14.3 и къс вариант – 10 км), след което влязоха в тренировъчен ритъм, карайки последователно по два пъти двете „скоростни“. Професионалната експертиза на Мегапорт не би била така висока, ако – нека го наречем щаба клуба – не би успявал на момента да преработи и изпълни намеренията си, в мига, в който настъпят изменения в графика.

снимка: rallyxpress

В БОКСОВЕТЕ, ЧАС ПРЕДИ НАЧАЛОТО… Техническият екип на СК Мегапорт е подготвил всичко и чака да пристигнат двамата пилоти за първия пълен тестов ден на клуба. „Да, ама тренерът каза, че няма повече да карам – оплака се Миро Ангелов в момента, в който компютърът на неговата „ер-петица“ първо даде грешка, а след около част се върна в нормален работен режим. Така, колкото и да го сърбяха ръцете „да си покарам още“, Ангелов трябваше да прекрати както тестовете, така и промоционалните турове със специално поканени от Еуратек за този ден гости. С вчерашните „две отсечки“, общият километраж на екипажа Ангелов/Сивов (без състезателните километри от спринта в Дряново) вече минава 200 и вчерашните изпитания трябваше да са последната част от подготовката за рали Твърдица (7/8 юли).

снимка: rallyxpress
НЕ „ПОВОЗИ“ ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ… Грешката в компютъра на „ер-петицата“ преждевременно спря Миро Ангелов от теста, оставяйки въпроса да бъде решаван технически от екипа на Мегапорт.

Явно, братята Исаеви не допускат и най-малкия риск за автомобила и моментално вкараха Фабия-та в бокса, от което намиращите се на Дракон-а други пилоти тутакси се възползваха, излизайки да въртят обиколки по пистата. „Дребен елемент, който не струва нищо, но задължително ще бъде заменен за стопроцентовата сигурност на автомобила“, коментира Игнат, допълвайки, че става дума за част, която се доставя за чехите от подизпълнител. Което означава, че на Ангелов ще му се наложи да направи още едно изпитание – кратко и набързо, колкото екипът да се убеди, че всичко работи преди старта на шампионата в Твърдица следващия месец.

снимка: rallyxpress

ДА СЕ ПРОВЕРИ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ… Ради Исаев работи по Ситроен-а на Антон Титов, а листът с позициите, които трябва да бъдат проверени още един път, стои затиснат от чистачката на предното стъкло. Така вместо планираният в ранния след обед тест за Тони Титов, графикът на пилот се оказа силно съкратен. „При този несигурен и неустановен календар в шампионата, който започва след средата на годината, не беше необходимо да се правят по-ранни тестове – обясни за RallyXpress Титов. – Месец май ми е особено натоварен откъм ангажименти и добре, че промениха датите на [рали] България, че да не изпусна това както през миналата година.“ За последно в състезателна обстановка Тони Титов е по време на шуменския финал на първенството през 2017 г., след което до вчера е в отпуск в продължение на година, 5 месеца и 12 дни.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ПОСЛЕДНИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ ОТПУСКАТА… На финала на шуменското Стари столици Антон Титов и навигаторът му Динко Георгиев завършиха 3-и в 2WD, което им осигури и бронзовото отличие за миналия сезон.

АНТОН Титов надали е бил просто „поуморен“, защото само в рамките на 3 часа, при това без никаква почивка, е влизал от едната – в другата скоростна „отсечка“. Така Исаев едновременно натовари вчера и отдавна ревизирания и подготвен Макс, и прекаралият дълго време на скамейката пилот. Поставени под толкова силна и за такова кратко време преса, и Ситроен-ът, и Титов са издържали, което се напълно покрива намеренията и плановете на Исаев. „В момента, в който пистата се освободи от останалите пилоти, на нея веднага излезе Антон – обяснява менторът на СК Мегапорт. – Излиза от единият етап, прави 1-2 обиколки за охлаждане и отново влиза в следващия етап. „Има такива ралита, в които интензивността на скоростните етапи е много висока, от едната отсечка – почти без преход – се влиза в следващия етап и… така. „Това и искахме да направим и с колата, и с Антон – да влязат в работен режим. За колата съм сигурен, Тони трябва да каже за себе си. Но определено съм доволен, защото имитацията на етапите е до такава степен детайлизирана, че има места, през които трябва да се правят завои широки точно колкото един автомобил.“

:: И нещо колкото любопитно, полкова и каращо човек да се замисли. Преди Антон Титов да започне със своите изпитания, братя Исаев отделиха достатъчно дълго време на бяло Мицубиши (на снимките горе), с което по-късно Игнат на бърза ръка навъртя около 20 км, показвайки че изобщо не е загубил усета си да води бързо и ефектно японския „кавалерист“. Мълчалив анонс, че може да се пусне в шампионата по рали при тази оскъдица на расови автомобили?