Мегапорт завърши с тестовете от предсезонна сесия за 2021

  • Home
  • Мегапорт завърши с тестовете от предсезонна сесия за 2021

СПРАВКАТА на RallyXpress показва, че за 32 дни (4.5 седмици), шампионите на страната, които ще започнат защита на титлата си в първия рали-спринт в Пещера (17/18 април), са записали на всеки десет дни общо 145.58 км.

» Кратък запис от днешните тестове, направен от МСА, може да видите ТУК
Първите 40.45 км са направени край Твърдица, най-дълга тестова е дистанцията край с. Риш (двата дни са посветени на подготовка върху макадам, предвид програмата на екипажа за ETR 2021 – бел. ред), във втората сесия са отчетени 60.45 км, преди финалните днес 45.10 км.

ТРЕТИ ПОРЕДЕН и първи 5-часов тест на върху асфалтово трасе направи днес екипажът на Мегапорт Рейсинг Тим Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (на снимката), използвайки част от класическата отсечка от шуменското рали Стари столици – Върбица. Днешните изпитания, които екипът на Моторспорт Академия-Твърдица (МСА) и поддържания от тях Шкода Фабия R5 Ево на Мегапорт Рейсинг Тим, фактически поставиха точката на както на интензивна тестова програма на тройните национални шампиони преди старта на сезон 2021, така и за целия технически екип на МСА. Ангелов и Гаджев стартираха подготовката си с кратък макадамов тест край Твърдица на 1 март, повториха изпитанията върху тази настилка втори недалеч от с. Риш (14 март), за да затворят подготовката си с още едни 5 часа и малко над 45 тестови километри до Върбица. За десерт на подготовката, екипът на Гьошев отцепва 3.2 км от класическата Върбица, на която да се работи в рамките на 5 часа, започвайки малко преди обеда. Трасето е подбрано така, че са хваща и малкия макадамов пасаж, който е част от скоростния етап на шуменското рали, както и заради относително хлъзгавия в тази част от пролетта асфалт, за да може екипажът да направи симулация на дълъг СЕ с малко по-нестандартни условия на трасето.

снимка за rallyxpress: мса-твърдица
В СИМУЛАЦИЯТА НА ДЪЛГА СКОРОСТНА… Миро Ангелов е получил добри настройки, което веднага се отразява и на скоростта му, и на темпото му на езда.

Общо за времето на тестовете Миро Ангелов прави поредица от няколко т. нар. ръна, като преди първото излизане от бокса, двамата с Жоро Гаджев правят отделни записки, без да използван бележките на екипажа от миналогодишното Стари столици.

:: Мирослав Ангелов: „Заради сезона – веднага след зимата, в сравнение с миналата година трасето значително по-замърсено и на някои от завоите предницата „буташе“ (т. нар. недозавиване – бел- ред.), така се след един тур спряхме, за да направим промени. Доста, нали, по-трудно минаване в сравнение с това от „стоиците“ – каза тази вечер пред сайта с новините в българския автомобилен спорт тройният шампион в националните първенства за 2020 г.

След корекцията с амортисьорите второто каране вече е значително подобрено, но Ангелов прави повторен „пит-стоп“, корекциите от който се оказват най-верните за момента. „Така че третият път на трасето, след една по-сериозна настройка, колата беше настроена много добре, а аз получих увереността, за да увелича скоростта и темпото на ездата“, допълва очевидно доволния от резултатите Ангелов. Преценката на неговия навигатор почти идентична на тази на пилота.

:: Георги Гаджев: „От днес съм доволен, Миро трябваше да работи по-концентриран, а и промените, които направи екипа се оказаха достатъчно верни и точни. Заради сезона – по-голямата видимост и усещане за по-широко трасе с липсата на храсти и зеленината край пътя, трябваше да направим нови записки. Предполагам, че тъкмо това, заедно с променените настройки, даде възможността той [Миро] да получи още увереност, но и също и значително да увеличи скоростта.“

И двамата в екипажа са категорични, че екипът на Пепи Гьошев е успя да намери възможно най-добрия компромис на сетинга за това трасе и тези условия, в които отборът е трябвало да направи последните си преди старта на рали-спринт Пещера (17/18 април).

РАБОТИМ В правилната посока – обобщи края на предсезонната подготовка шефът на екипа от МСА Петър Гьошев (на снимката). – Разбира се, доволен съм от направеното от Миро [Ангелов] и Жоро [Гаджев], но още по-доволен съм от това, че екипът на механиците се справя идеално с работата си.“ Другата причина, поради която Гьошев може доволно да потрива ръце е, че в днешните тестове механиците са били не само без своя титуляр – Пламен Зинков (сблъскал се директно с корона-вируса и сега извън отбора), но и с нов член на отбора – бившият сливенски състезател, а сега един от командата на Гьошев – Георги Лазаров. Ясно е, че върху Лазаров изборът на мениджъра съвсем не е бил случаен, което се разбира и от зададения насреща въпрос: „Нали е ясно защо?“

снимка за rallyxpress: мса-твърдица

С ЕДИН „КОРОНЯСАН“ И С ЕДИН ДЕБЮТАНТ… На това разполагаше за днешните последни тестове техническият екип на МСА. Гьошев обаче не крие и притесненията, които има около пълзящата пандемия: в рамките на следващите 16 дни, на него и на екипа му предстоят две много важни състезания: началото на шампионата по картинг в Хасково (10/11 април), където ще дебютира сина на Гьошев – Калоян, а следващата неделя – първото от спринтовите състезания за годината, с което Ангелов/Гаджев започват защитата на третата си национална титла.

„Де факто, ако не броим мен, в момента механиците са само трима и през главата ми не спират да се въртят вариантите около „короната“ и риска още някой да се зарази“, с половин уста споделя опасенията си мениджъра на МСА.