Матон обяснява опцията Льоб пак да е в тима

  • Home
  • Матон обяснява опцията Льоб пак да е в тима

ВЕДНАГА ЩОМ се появи преди старта на Несте Рали Финландия, че Себастиян Льоб щял да тества Ситроен С3 WRC, плъзнаха задължителните в такива случаи слухове, че деветкратният световен шампион ще се върне в WRC. Шефът на екипа на Ситроен Рейсинг Ив Матон беше преследван от журналистите в закрития парк на Юваскийла, но успяхме да го попитаме и директно да получим отговор на въпроса: за какво става дума, какво точно се случва в този момент? Ето какво отговори белгиецът по повод новината за тестовете на Себ Льоб: „Себастиян Льоб имаше общ интерес с нас да направим нещо. Той имаше желание да кара новият C3 WRC. За нас също беше интересно да има още една обратна връзка за колата и той [Себ] имаше желание да го направи. Целта беше той да кара колата за световният шампионат през 2017 г., заради любопитството от нея, а не да се връща към ралитата. Себ винаги е бил заинтересован да управлява всички видове спортни автомобили, а колите от WRC са на върха на тази класация.

– Къде ще бъде тестът?

– Няма да го обявим, защото ще настане голяма бъркотия. Единствената информация, която мога да кажа е, че ще е на асфалт в първата третина на следващия месец, непосредствено преди ADAC Рали Германия. Ако го направим така, както го планираме, ще е интересно. Защото неговото [на Себастиян] ниво на опит може да ни помогне – или да потвърди, или да ни даде някои нови идеи. Затова и искаме да направим този тест преди германския кръг.

– Има ли някакви планове да кара кола в състезание?

– Не.

– Какво е сегашното положение с Андреас Микелсен?

– Той ще кара в Германия, но нямаме никакви други планове за след това.

– Андреас остава ли в отбора или е свободен да направи онова, което поиска?

– За момента той е в отбора със сигурност, а след Германия какво можем да направим заедно до кроя на 2017 или през 2018 г. За момента тези възможности не са били дискутирани. Всичко договорено за момента е ADAC Рали Германия.

– Има ли направен график кой от пилотите в кое рали ще участва до края на годината?

– Имам разни неща на ум, да, така е… Но със сигурност няма да кажа нещо конкретно в момента. Единственото сигурно е, че от онова, което се случи в Германия ще решаваме за следващата година. И също – в останалите състезания ще имаме по три автомобила.

– Твърди се, че сте се отказали от шампионата тази година…

– Отказали не е правилния термин. Бих казал – концентрирали сме се върху 2018 г. Наистина работим, за да се опитаме да направим печеливша кола за идната година, което означава, че сме преместили фокуса напред.

снимка: мартин холмс/англия
ДОБРА КОМБИНАЦИЯ… Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон (на преден план) и неговият заместник Марек Наварски концентрирани върху… преместеният напред фокус.