Манолов срещу Царски – 2:1 и спорът ще се затегне в неделя

  • Home
  • Манолов срещу Царски – 2:1 и спорът ще се затегне в неделя


РЕЗУЛТАТИТЕ от трите квалификационни сесии днес, както и от трите състезателни манша в утрешната надпревара можете да видите ТУК

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че неделното състезание запази класирането от съботните тренировки за планинско Българка, то шампионатът ще получи едно от най-завързаните класирания далече преди надпреварата за годината да е преполовена.

Шуменецът инж. Христо Манолов (на снимката, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) приключи спорът за най-добрата позиция (според правилата – последната) в колоната за старта утре с Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) с резултат 2:1 манша.

Пилотът на софийския БАМС записа най-доброто си постижение при третото изкачване ва Българка 2:39.260 мин., подобрявайки с 1.890 сек времето на Царя от втората квалификация.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен
ПЕЧЕЛИВША ФОРМУЛА – КАРАЙ СИ КАРАНЕТО… След като допусна няколко поредни грешки във втория манш, инж. Христо Манолов спечели първото място, използвайки старата автомобилна формула…

„Мога да предполагам, че и това [постижение], и времето ми от втората тренировка биха били по-добри – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт шуменецът. – Второто [каране] го направих доста хаотично и на места хлъзгах [колата], което не беше добре. Затова и за края реших, че ще си карам карането, но пък допуснах доста сериозна грешка. Затова и смятам, че резултатите не са онези, които реално трябваше да запиша, но… мои грешки са си.“ Във времето, в което Манолов вече записва постижението си от третата квалификация, в екипа на Царски разбират, че работата по промяната на геометрията на задната част на Мицубиши-то няма да стигне на механиците и мултишампионът се отказва от третия старт. „Отделно това ми дава възможност да съхраня гумите за утре“, направи уточнение пред RallyXpress Илия Царски. Тук обаче трябва да се сетим, че много често панагюрецът пропуска финалния манш в състезанията, особено в онези от стартовете, в които е убеден, че е запазил някоя и друга секунда за неделните изкачвания.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ПЕСТЕЛИВ НА ГУМИ… Заради недостига на време при настройките на Мицубиши-то, Илия Царски пропусна третото изкачване към Българка. Трети в този клас, на 27.520 сек от Манолов е пилотът на Скорпион Георги Георгиев (Субару Импреза WRX). Неговото най-добро постижение – 3:01.360 мин – му отрежда 16-ото място в общото класиране на съботния ден. В две от трите сесии днес – втора и трета – шампионът в НС2 за миналата година и трети в крайното подреждане на сезон 2016 Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) завърши най-бързо не само от карето-участници в този клас, като на пилота не му достигнаха съответно по около 2 сек, за да бъде най-бърз измежду всички 37 стартирали пилоти.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ПО-ДОБРИ ГУМИ И ПОВЕЧЕ НАДЕЖДИ ЗА НЕДЕЛЯ… Шампионът в НС2 Юлий Телийски се надява, че в неделя на три пъти ще повтори най-доброто си постижение от квалификациите. Разликата обаче между второто и третото изкачване на Телийски е точно 2.65 сек, което според Телийски се дължи изцяло на промяната в използваните гуми. „За първия и втория [маншове] карах с гумите от Благоевград, затова и след като ги смених времето ми се подобри – обясни пилотът. – Надявам се утре да направя същите времена още три пъти, за да смятам, че съм си свършил работата на Българка.“ Преди сливенското състезание Телийски оглавява временното подреждане на пилотите с 28 т. С по 25 са Манолов и Царски, така че от неделните резултати ще се определи дали ще има промяна в това класиране. Най-бърз измежду автомобилите с две предавателни колела – напълно в рамките на очакваното – е габровецът Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС3), който с времето от първото си качване към Българка – 2:46.360 мин си осигури 4-ата позиция за утрешния старт.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

БЪРЗА ХОНДА, НО С ПРОБЛЕМИ ВЪВ ВТОРИЯ МАНШ… Стефан Стоев се оказа изправен пред проблем с датчика, но механиците от екипа бързо решиха задачката и вече всичко е окей за Дългия. Следващите две изкачвания на шампиона за миналата година са съответно с 5.71 и 1.77 сек по-слаби от резултата в първото качване. Да припомним, че Стоев планираше последните настройки по автомобила да направи именно по време на днешните квалификации за планинско Българка. „Но ще си имам занимание за тази нощ, защото датчик на Хонда-та, който сложих миналата година след Българка, сега ме трови и не ми позволява да вземам всичко от автомобила“, обяви за RallyXpress Стоев. Час по-късно Стоев кратко „рапортува“ по телефона: „Оправих ме го, всичко си отива на мястото…“ Всичко в рамките на очакваното е и в позицията в края на съботния ден, която заема Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, НС4) – 5-о време (3 квалификация) – 2:48.410 мин. Обаче има и разлика от Шумен и Бургас и тя е, че Александър Димитров-Пъчката (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, НС4) не е плътно за тимовия си бос, защото в квалификациите допусна местният ас Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, заявен отново в НС2) да го изпревари с 1.62 сек.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ДЖОРДЪНА Е ПЕТИ… Точно според прогнозите и възможностите – Йордан Тодоров без усилия отново е в челото на квалификациите. Сигурно и утре ще дублира това представяне, а с него и победата в отборното класиране. Осми, девети и десети в съботния ден са съответно Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, НС4) -2:53.590, Ивелин Йотков (БМВ-Клуб България, БМВ Е30, НС2) – 2:55.300 и третия пилот на софийския Джордан РТ – Косю Йорданов (Рено Метан, НС3) – 2:55.340 мин. Най-бърз в RC4 e рали-звездата на сливенчани от миналия сезон Дилян Станков (Булсим, Рено Клио) – 11-о място, 2:56.970 мин, а в RC5 – тарторът в този клас и лидер след два от стартовете тази година – Павлин Русев (Булсим, Ситроен Саксо) – 15-о място, 3:00.950 мин.

Да отбележим още, че независимо от първото появяване на шампиона за 2016 г. в НС5 – Николай Ганев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, 17-о място, 3:01.640 мин), габровецът бе изпреварен с 3 места и повече от половин секунда от водещият в касирането до момента бургазлия Павел Шенков (Вромос, ВАЗ 2107) – 3:00.190.