Манолов печели първия манш, чупи рекорда на трасето с 0.5

  • Home
  • Манолов печели първия манш, чупи рекорда на трасето с 0.5


ОБЩОТО класиране от първия старт за сезона в планинския шампионат, както и времената на пилотите в отделните маншове могат да бъдат намерени на познатия адрес: http://www.results.bg/Planinsko/

ШУМЕНСКИЯТ инженер Христо Манолов (на снимката) днес записа името си не само като победител в първия манш от състезателния ден на Мемориал Валери Великов, но и като вторият пилот, който е направил най-бързото качване между старта на Кьошковете и финала на Пазачницата на Шуменското плато. При първото преминаване на трасето пилотът на БАМС успя да изведе своето Мицубиши Лансър Ево 9 (НС1) най-бързо до финала, спирайки хронометрите след 1:45.39 мин (средна скорост от 114.423 км/ч) , с 0.5 сек по-бързо от времето на Николай Златков (Проспийд, Ауди S1 Куатро), който постави първото най-добро постижение в мемориал Валери Великов. Рекордът на Златков е от 2015 г. и бе поставен по време на третия манш от състезанието – 1:45.89 мин. Преди него обаче първата поправка на постижението на Златков направи националният шампион в генералното класиране Юлиян Телийски (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), който завърши на Пазачницата след 1:45.50 мин. Неговата корекция обаче остана жива едва две минути, преди Манолов да направи своята корекция на най-бързото изкачване в Мемориал Валери Великов.

снимка: рафал-даниел христов
ОПАСНО БЪРЗ В НЕДЕЛЯ ПО ОБЕД… Инж. Христо Манолов прави завой по трасето на Мемориал валери Великов, читой първи мавнш спечели с рекордното 1:45.39 мин.

„Всъщност има различие в трасето, защото един от завоите в естествения шикан е „изправен“, и така дава възможност на пилотите да развият по-висока скорост – обясни директорът на състезанието Димитър Георгиев-Полицая. – При това е важно да се знае, че този завой беше префасониран главно по препоръка на самия Ники Златков.“ Междувременно от състезанието отпадна Стефан Стоев, който при първото качване днес завърши с 57-о време от 60 стартирали автомобила, след като каре на неговия Силвър Кар EF-10 се строши и реално го лиши от първо завършване в планинското първенство.

снимка: петър минчев/maxphoto

ЗА ЕДИН ДЕН ЩЕ Е РЕМОНТИРАНА… Това заяви старши-механикът в екипа на Боженци Боян Йорчев, казавйки, че доставката ще дойде по DHL само за едно денонощие…