Манолов: Нощес запалихме мотора за първи път от сезона

  • Home
  • Манолов: Нощес запалихме мотора за първи път от сезона


ДО КРАЙНИЯ срок за заявките в Мемориал Валери Великов остават точни три дни, а списъкът вече гони 40 участника. Миналата пролет на старта край Кьошковете бяха 45 автомобила. Последните по дата са вписани имената на Добрин Борисов (Рено Клио), Вилияна Дакова (ВАЗ 2105), Петър Павлов (ВАЗ 2105), Александър Борисов (Опел Корса), Димитър Божилов (Ситроен Саксо), Георги Василев (Мицубиши Лансър Ево 9)и Емил Бонев (Опел Кадет).

КЭСНО ВЧЕРА вечерта в халетата, където шуменският пилот и действаш шампион в НС1 Христо Манолов (на снимката) подготвя своето Мицубиши Лансър за състезания, се чу „гласа“ на нейния двигател. „Да бе, за първи път през този сезон – добавя Манолов. – Тази година е по-различна… повече внимание на бизнеса, затова и такова закъснение с подготовката за Мемориал Валери Великов.“ Сравнено с предишната пролет, шуменският пилот е закъснял с повече от месец в подготовката за началото на шампионата. По това време през 2017 г., освен че беше завършил работата по автомобила, Манолов имаше и минимум един тест зад гърба си. Но към бизнес ангажиментите тази година се прибавя и още това, че специално проектираните от неговия баща инж. Пламен Манолов разпределителни валове така останали само на фазата „поръчано и платено“, но… ненаправено и недоставено. „Така че ще използваме двигател отпреди 4 години – прави уточнението Манолов-старши. – Искаме –не искаме, положението е такова.“ Бащата на пилота е загубил около половин година, за да проектира и изчислява показателите на тези разпределителни валове, които засега – при това в най-добрия случай – ще се появят при шуменския екип на по-късен етап от шампионата.

снимка: драгомир петров/apix
РЕКОРДНА СКОРОСТ И 6 ОТ 6 ПОБЕДИ… В първия от трите състезателни манша на миналогодишния Мемориал Валери Великов, Манолов-младши записа рекордната средна скорост за това състезание – 90.824 км/ч. Освен това шуменският пилот записа и един от малкото случаи в 19-годишната история на планинския старт, побеждавайки и в шестте манша на надпреварата.

Намеренията на екипа са утре или най-късно в понеделник, пилотът да извади Мицубиши-то на терена, за да види какво е състоянието на автомобила, след като е монтиран новия-стар двигател.

„Така че тестове, в онзи смисъл, в който е прието да се разбира това, няма да правя“, допълва инж. Христо Манолов. – Само малко ще го „разтъпча“ [Мицубиши-то] някъде около Шумен.