Максимални драми в Русе, дебютант печели първа победа

  • Home
  • Максимални драми в Русе, дебютант печели първа победа


РЕЗУЛТАТИТЕ от съботните квалификации и времената от стартовете на петте национални серии и провежданата по традиция на това трасе надпревара в т. нар. „отворен клас“, можете да намерите ТУК.

НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА в генералното класиране на Макси след русенската писта, след като и двамата топ-пилоти в серията – действащият шампион Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) и вторият в подреждането след Бургас и Хасково Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9) не финишираха в обединената група на Макси и Туринг.

„Предаде ме автомобилът, точно се готвех да го изпреваря [Пламен] – нещо е станало от удара при първия завой – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт пловдивчанинът. – Удари ме вляво, прагът е разбит, пораженията стигнаха до колелото. Въртях още 5 обиколки, но Мицубиши-то отказа да продължи. Не зная каква е причината, вероятно по ходовата част… Сега Митко [Акабалиев] ще я гледа, за да каже…“

Маршавелов е категоричен, че от негова срана няма да има протест, но в същото време пилотът на КА2 Рейсинг Тим е уверен, че този инцидент ще бъде внимателно гледан от спортните комисари на писта Русе.

снимка от видеостената в русе
НА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ТРАСЕТО… Автомобилите на Константин Маршавелов (вляво) и този на Пламен Камбуров са приключили с русенското състезание с разлика от 3 метра и 6 обиколки в полза на софиянеца.

Кратко време, след като Маршавелов отпада от надпреварата и Пламен Камбуров остава реално сам на трасето, с възможността да повтори победата си от Хасково, и той е принуден да прекрати участието си, когато „деветката“ му спира само на метри от колата на Маршавелов, но на срещуположната страна на трасето.

Така спечели третият в групата – абсолютният дебютант от Пазарджик Камен Василев (Стайков Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2), който нито в един момент не е допускал, че ще стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка още след третото си участие.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ЩЕТИ ПО НАЙ-СКЪПИТЕ И НАЙ-МОЩНИТЕ… (на голямата снимка) Липсващият десен праг на пловдивското Мицубиши и изкривеното предно дясно колело. (на малките снимки) предната лява част на „кавалериста“ на Камбуров, където е точката на сблъсъка.

„Може и да изглежда лека победа, но в никакъв случай не беше такава! А и важното е да следвам програмата, изработена от Пламен [Стайков], която предвижда тази година единствено да карам с тренировъчно темпо и да уча трасетата“, заявява категорично при всяко свое изказване пазарджиклията.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ЕДНА ПОБЕДА ПАДНА ОТ НЕБЕТО… Камен Василев едва ли е предполагал, че още от третото си състезание ще запише победа, която той определя като нелека.

Двама в това състезание – Камбуров до приключването на участието си и Влъчков – до самия финал, бяха самотни пилоти на русенската писта, надбягващи се със себе си и хронометрите.

Може би в този случай една анкета за интереса на зрителите би била показателна. Впрочем, дали организаторите знаят колко беше публиката край трасето в неделя?

Газта, която двукратният шампион в Серия Туринг раздаваше в Хасково и сега, за втори пореден път бе „върната“ от бокса. За да не се получи така, че при някое от затварянията, които Камен Василев прави на Иван Влъчков до финала, нещата да приключат с нагънати ламарини и да се стигне до парадокса (чисто теоретично) финалът да не бъде пресечен от триото за стълбичката!

„Леко, безпроблемно състезание – каза пред RallyXpress Иван Влъчков – Нито технически, нито чисто спортни проблеми. Шефът (бащата и личния мениджър на Иван – Стамен Влъчков-бел. ред.) нареди да не атакувам. А и той [Камен Василев] постоянно ме „затваряше“, вероятно, защото щеше да е неприятно, да го задмине… Хонда.“

Вече е изтъркано, но чисто статистически Влъчков има 14 поредни победи от юни 2016 г. насам, а на километрите като лидер на колоната (за съжаление, такава статистика никой не е правил у нас) със сигурност са равни на тези, които е изминал от старта си на 24 април 2016 г. на Дракон-а – 1029.43.

снимка за rallyxpress: асен илиев

САМ СРЕЩУ СЕБЕ СИ, САМ СРЕЩУ ХРОНОМЕТРИТЕ… От турингие – никой отпред, никой далече назад. Иван Влъчков спечели четиринадесетата си победа с лекотата от 1000-килочетров национален опит.

Но както каза майката на шампиона – Светлозара, още на прощапулника си, Ванката отмъкнал цялата кръгла питка, без да се интересува от нито един друг предмет наоколо. Грешката е на мениджъра му, защото ако беше оставил волан, питката също щеше да бъде подмината „на 6-а“.

Втори в т. нар. серия – „Максимален Туринг“ е Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R), а трети Радостин Генчев (АРА Моторспорт, Фолксваген Голф).

Залозите за Серия Спорт могат да се смятат за „закрити“, а каквито и да са прогнози за бъдещето, те винаги ще опират до това – ще успее ли бургазлията Александър Димитров (Елена Тим, Хонда Сивик) да свие дистанцията с пилота на АСК Стара Загора Симеон Симеонов (Хонда Сивик).

снимка за rallyxpress: асен илиев

ДВАМА ОТ КОНКУРЕНЦИЯТА АУТ. ВРЕМЕННО… Колите на Ерменко Ерменков (вляво) и тази на Александър Димитров останаха „на място“, след като пилотите им се оказаха крайно неотстъпчиви в левия завой на „кръговото“.

До момента мачът Димитров – Симеонов се движи при резултат 1:2 победи, но от днес бургазлията има и една катастрофа, след като на „кръговото“ той и Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) не успяха да си поделят мястото и до следващия старт отварят работа на механиците.

Ако има нещо сигурно в шампионата, то това е, че стария шампион – Ерменков, няма да е новият първенец, след като до момента има поредица от три нули.

Сигурно е също така, че доминираната от заралийските Хонди Серия Спорт едно ще донесе поне една титла в клуба на Илия Бояджиев, ако не и тази за отборното, след като до момента АСК Стара Загора има 68 т.!

снимка за rallyxpress: личен архив на крис христов

КОЙ Е КИНДЕР-A И КОЙ Е СЮРПРИЗ-A… Дали подаръкът е за старозагорския ученик или той е най-ценната вербовка на Стефан Драганов, това ще го разберем в края на годината

Трябва да има и добри думи за заралийчето Кристиян Христов (Хонда Сивик), предвидливо вербуван от шефа на ЕФКО Рейсинг Тим Стефан Драганов. Това хлапе от Бургас през Хасково до Русе не само катери нагоре в класирането (10-о, 7-о, 6-о място), но вече е в топ-10 на пилотите от серията

снимка за rallyxpress: личен архив на влъчков рейсинг

ФИТНЕС ЗАНИМАНИЕ С ШАМПИОНСКИ ИНСТРУКТОР… Кольо Караколев загрява за старта, помпайки лицеви, а фитнес-инструкторът Иван Влъчков следи за правилното изпълнение на задачата.


ДВУКРАТНОТО обединяване на Макси и Туринг в два последователни кръга вече трябва да е запалило сигналната „червена лампа“ във БФАС, алармирайки, че нещата отиват от зле към по-зле. Четирима пилоти в Хасково и толкова в Русе е опасна тенденция сочеща, че има огромен (вероятно техническа) бъг, негативите от който се задълбочават от старт на старт. Едва ли топ-пилотите в серията искат да разиграват титла „две ръце“, без да говорим за публика, която би гледала паркур с два жребеца. На феновете гарантирано им писва от максимализирането на туринга, или, ако предпочитате – от туринговането на макситата.

„Този киндер сюрприз шок-яйце е за малкия, що’то вчера свали 3 сек от първата тренировка, а днес, в състезанието – още 3 сек!“, обяснява тимовият мениджър Ефко-то.

Венци Станев от пловдивската Рейсинг Академия Енеос, заедно със Симеонов и старозагорския клуб, е най-успешния пилот в националния шампионат на затворен маршрут. Всички те имат по 68 т. от трите кръга.

И ако Станев запази лидерството си в промотирания от Омникар-БГ пловдивски състезателен проект на КА2 Рейсинг Тим, то е защото успя да се класира втори в Русе.

Онова, което Кольо Карастоянов изпусна в хасковското състезание, кросистът от Мъглиж сега компенсира изцяло, печелейки и съботните квалификации, и неделния старт (Енеоси-те се оказаха третата пълна група след спортистите и лададжиите), свивайки разликата в класирането с Венци Станев на 13 т.

„Нещата, най-после, си дойдоха на мястото – обяви безапелационно Кольо Караколев. – Дошъл съм шампион да ставам, а не да се возя! В Хасково имаше проблем с автомобила, сега – всичко наред!“

Вчера единствения проблем за Огнян Патенов (Русе Кар Моторспорт, ВАЗ 2101) беше как да се оправи на старта с съгражданина си Павел Шенков (Дианел, ВАЗ 2105) и притесненията му бяха свързани със съединителя, който не работеше коректно.

Но Патенов, който се върна в бизнеса с година закъснение, успя да удържи и старта, и да диктува темпото до финала, побеждавайки силният софийски съперник от БАМС Бранимир Данов (ВАЗ 21013), и пилота на благоевградския Диамо Иван Лишев (ВАЗ 2101).

снимка за rallyxpress: асен илиев

НЕ ПУСКА НИКОЙ ИЗВЪН РУСЕ ПРЕД СЕБЕ СИ… Огнян Патенов имаше опасения за старта срещу Павел Шенков заради неработещият съединител, но конкурентът му не успя да го застраши подобаващо.