Максимален Маршавелов, печели с прецизна тактика

  • Home
  • Максимален Маршавелов, печели с прецизна тактика

Времената от тренировките
могат да бъдат видени ТУК.

ПЪРВИЯТ СТАРТ от пистовото първенство на България за 2017 г. завърши днес на пътния възел Орфей в Хасково с очаквани победи на Ерменков, Влъчков и Маршавелов (на снимката).

В Серия Супер отново най-бърз бе Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо), който завъртя 12-те тура на 3120-метровото трасе за 44:33.50 мин. (в това време са включени и 30 мин. за рестартирането). Следната скорост на Ерменков бе 99.03 км/ч.

На 11.13 сек, за 6-и пореден път зад него остана пилотът на Казанлък МС – Симеон П. Симеонов (Хонда Сивик), а третата позиция е за 34.40 сек е каращият много силно в това състезание Филип Игов (Вромос, Ситроен Саксо, RC4), на когото не достигнаха 22.17 сек, за да изпревари пловдивчанина. Игов успя да се справи със силно защитаваната трета позиция от русенецът Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик), но това стана по време на… „втория манш“.

снимка: rallyxpress

ДОВОЛЕН ОТ ПЪРВИЯ СТАРТ… Ерменко Ерменков спокойно рестартирането на Серия Спорт, след като бе прекратена в средата на 12.те обиколки. Състезанието обаче бе разделено на 2 по 6 тура, след като в първата му половина Юри Саликирякис (АМК Хасково, Ситроен Саксо) обърна автомобила си току пред 6-и съдийски пост и състезанието беше спряно и рестартирано с летящ старт след 34 мин. В Туринг-а писта Хасково се разви по схемата 7-5-3: седем стартирали в квалификациите, пет автомобила в състезанието и… трима пилоти на стълбичката. С две думи: който оцеля – пръска с шампанско. Но както и при „спортистите“, така и в тази серия, стартовете бяха два. След като Давид Будев (АМК Хасково, Рено Клио) получи повреда и препречи трасето във втория тур, точно на 60-ата минута, и този старт бе спрян с червен флаг. От останалите четирима последен отпадна Красен Василев (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Клио), така че шампионът от 2016 г. и неговият първи подгласник – Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик) и Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) си осигуриха безпроблемно състезание, разделени от огромна дистанция и далеч-далеч отзад без нито един преследвач.

снимка за rallyxpress

ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЕЧЕЛИ… След поредната първа позиция от 2016 г. насам, тийнейджърът Иван Влъчков продължи серията от седем първи места от 2016 г. с още едно. „Не карам за точките, а заради състезанието“, каза преди старта завършилият на третото място Светослав Ковачев (Дианел Рейсинг, Фолксваген Голф). Но за него писта Хасково завърши и с първото му бронзово стъпало… след Бог знае колко състезания насам. Влъчков направи 12 тура (2 и след старта още 10) за 12:55.18 мин, Апостолов пресече финала 16.92 сек след него, а Ковачев – почти на обиколка зад тях. Първенството на „максималистите“ и тази година, както и предишния сезон, започна с победа на Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10). Той разви най-високата скорост по трасето на пътния възел Орфей (115.4 км/ч) и след 12 обиколки завърши за 13:37.47 мин., а първенецът за 2016 г. Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9) завърши 35.85 сек след него. Интригата дойде в средата на надпреварата, когато Камбуров, на чийто задна броня Маршавелов бе залепнал още от старта, направи грешка в 6-ия завой, изпускайки го и го подмина. Последва пропускане на тези, които са отзад, за да се включи пак в колоната. Както се оказа малко след финала на Хасково, точно прегрелите спирачки са били причината и пилотът на Автотранс да изпусне шестия завой, да излезе извън трасето, губейки и ценното време и лидерската си позиция.

снимка за rallyxpress
ДОБРЕ РАБОТЕЩА ТАКТИКА… На трасе, та което изпреварването е практически невъзможно, Маршавелов приложи най-верния модел, за да спечели срещу Камбуров.

Всъщност това бе и тактиката на Маршавелов. На трасе, на което принципно няма място за атаки и изпреварване, но и тази година допълнително „обзаведено“ с три шикана заради високите скорости на Макси, единствената работеща тактика бе тази, на която заложи пловдивчанина и която му донесе първата победа за годината.  „Да, това беше тактиката, като и двамата имахме едни и същи проблеми с прегряването на спирачките, с тази разлика, че при мен се появиха малко по-рано. Така че не тактика да пазя автомобила, а прегрените спирачки бяха причината в последните обиколки видимо да намаля темпото“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт след финала пловдивчанинът. Да отбележим, че макар и този майки ден да бе сравнително топъл, това не беше горещ ден, такъв какъвто се очаква, примерно за пистата в Русе… Трети, точно предвидените очаквания завърши местният картинг-кадър Симеон Симеонов, който за пред своя публика еднократно се качи на Мицубиши Лансър Ево 9 (RC2), а срещу него БМВ-тата на варненския Флат-аут – на Николай Георгиев (4-и) и на Ясен Обретенов (5-и) нямаха никакви шансове.

Симеон Симеонов завърши на 1:44.8 мин зад двамата двукратни шампиони в смятаната за атрактивна, но все повече оредяваща Серия Макси.