Любо Каменов с два рекорда, драма за Стоев – чупи кутията

  • Home
  • Любо Каменов с два рекорда, драма за Стоев – чупи кутията

ТРИКРАТНИЯТ шампион в планинските шампионати на България Любен Каменов (на снимката) откри новият вариант на планинско Шипка-Дамасцена с напълно нов рекорд на промененото трасе за състезанието – 2:26.71 сек., постигайки средна скорост от 125.145 км/ч. „И това ще е новият рекорд на състезанието – каза спортният директор на петия кръг от националния шампионат и кандидатско за европейския трофей за планинските изкачвания на ФИА Николай Мончев. Независимо че Каменов участва в състезанието извън класирането за националния шампионат, неговото постижение оттук нататък ще е мярката, която пилотите ще трябва да атакуват и с която да се съобразяват в следващите години. „Имам резерв, но няма да го крия или да се пестя – заяви след финала на първия манш панагюрецът. – Просто ще си карам карането и каквото стане. Таково добре организирано състезание и такова добре трасе не позволяват да се кара бавно.“

снимка: петър минчев/maxphoto

СТО ПРОЦЕНТА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ… Екипът на Проспийд готви феноменалното Ауди S1 Куатро, преди Ники Златков да се яви на техническия преглед. И както заяви това за RallyXpress, още във второто качване направи поправката на своето постижение – 2:26.110 мин. На 10.54 сек завърши шуменският инженер Христо Манолов (Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), който е в люта битка с Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) за призовото място както в класа, така и генералното класиране на шампионата. Но втория тренировъчен манш на Манолов приключи само на метри от старта, когато едновременно и двете задни полуоски се строшават и шуменецът трябваше да се откаже от този манш.

снимка: петър минчев/maxphoto
ДОВОЛЕН ОТ ДВАТА МАНША… Лидерът в класирането преди Шипка-Дамасцена Юли Телийски може да е доволен от позицията си след двете изкачвания.

Царски е на 6-ото място в първия манш, като между него и Манолов са Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2 – 2:37.25), Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1 – 2:38.50) и завърналият се специално този старт носител на европейския трофей Николай Златков (Проспийд, Ауди S1 Куатро, НС1, 2:41.91). Истинската драма на първия манш обаче е, че почти гарантиралият си титлата габровец Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС3) е спря след финала със строшена скоростна кутия. Стоев има аванс от 46 т. пред Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Меган). Стоев има завършено изкачване (2:49.82 сек) и е по-бърз от Йорданов с 0.21 сек . и … внимание: трети в своя клас още от първото си състезание на Шипка-Дамасцена е Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик), който е на 1:45 от Косю Йорданов.

снимка: петър минчев/maxphoto

УМИСЛЕН ОКОЛО КОЛАТА… Стефан Стоев записа време от първото катерене към Шипка, но в главата му се въртят мислите за проблема със скоростната кутия. Впечатляващото в случая е, че само за две седмици най-младия шампион на страната в пистовите състезания от Серия Туринг, силно каране в две диаметрално противоположни дисциплини като италианските серии на GT4 и планинския шампионат. Най-вероятно Стоев и екипът му ще се върнат в Габрово, за да работят по скоростната кутия, защото записаното време му дава право в неделния ден да бъде на старта. Най-бърз в НС4 е Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) – 8-и и 7-и в общото подреждане – 2:49.11 мин. Ако Стоев направи „пробив“ в прогнозите на RallyXpress за тримата, които печелят утре дублираните си с миналата година титли, то Павлин Русев (Булсим, Ситроен Саксо R5) и Панел Шенков (Вромос, ВАЗ 2107) – 3:02.79 сек (1-и в RС5 и 20-ти в общото класиране, то Павел Шенков (Вромос, ВАЗ 2107, НС5) систематично изпълняват плана си, за да вземат титлите си предсрочно. „Само опипваме трасето и се сверяваме възможностите и ще натискаме по-здраво във втория и третия маншове“, категоричен беше Пламен Камбуров, което той направи и е 4-и (2:37.670 мин), само на 0.40 сек от Николай Златков, който е трети при втората тренировка.  

снимка: петър минчев/maxphoto

НАТИСКАНЕ ЗА ТРЕТИЯ МАНШ… Пламен Камбуров разговаря с екипа си обяснявайки, че ще натиска при третата квалификация.