Любо Каменов и Ицо Манолов първи в петия старт от сезона

  • Home
  • Любо Каменов и Ицо Манолов първи в петия старт от сезона

ДВАМА ТОП-ПИЛОТИ – Любен Каменов (Иако Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) и шуменският инженер Христо Манолов (Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) са паралелните победители в планинското състезание Шипка-Дамасцена. Състезанието, организирано от Казанлък Моторспорт бе едновременно открито международно (кандидатски старт за Купата на ФИА в тази дисциплина) и пети кръг от националната надпреварата на „планинарите“. По тази причина Каменов спечели надпреварата за Купата на организатора, не взе никакви точки от първенството, докато Манолов записа втората за годината си победа, прибави 25 т. за генералното класиране и си замина за Шумен с плик, в който бе и наградата от 2500 лв. на спонсора Дамасцена.

снимка: петър минчев
ШЕСТ ПЪТИ ПЪРВИ… Любен Каменов бе една от най-ярките звезди на Шипка-Дамасцена, завършвайки първи във всеки един от тренировъчните и състезателните маншове на Шипка-Дамасцена.

Времето на панагюрският пилот в надпреварата е 4:52.39 мин. (победи и в двете изкачвания –бел. ред), а времето на пилота на Боила – 5:03.62 мин, изоставане на финала от 11.39 сек. Втори в състезание остана Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2), който е само на 0.20 сек от Манолов. За него е вторият плик наградата от 1500 лв. с емблемата на Дамасцена. За Телийски обаче по-важни са 18-те точки, които си заработи в планинско Шипка-Дамасцена, с които общият сбор за генералното класиране набъбва на 86 т. един кръг преди финала на първенството следващия месец в Кюстендил.

снимка: петър минчев

ВТОРА ПОБЕДА ЗА ПЕТ СЪСТЕЗАНИЯ… След първото място в Шумен, инж. Христо Манолов завърши на върха на Шипка-Дамасцена, като паралелен победител в националното и интернационалното състезание под Шипка. Второто за годината участие на Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) приключи с третото място в шампионатното класиране и бонус от Дамасцена от 1000 лв. След като пропусна състезанието край Лясковец и изгуби авантажа си от точки от там, в НС4 Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) пак спечели вътрешно-клубния двубой с партньора си Александър Димитров-Пъчката (Ситроен Саксо), оставил го на 3 позиция зад себе си на три позиции. Драмата в генералното от Лясковец с отпадането едновременно на Манолов и Царски, сега имаше своето продължение в НС3 под Шипка. Вчера от надпреварата отпадна Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик) и така битката в неделя се пренесе при Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Меган) и младият талант на КА2 Рейсинг Тим Иван Влъчков (Хонда Сивик). В събота вечерта Йорданов беше категоричен пред сайта с новините в българския автомобилен спорт той анализа възможностите си така: „Момчето е много бързо, освен това аз [Меганът] е по-тежък и утре [неделя] Влъчков ще свали минимум още 2 секунди… Напълно си го заслужава.“ Фортуна обаче се разпореди иначе. Влъчков спечели убедително първото качване днес, но във второто качване, на 26 пост „…отсече се колата и…“, обясни младежът, който не успя да запише втория си пореден успех в рамките на 14 дни. Този път Косю Йорданов влезе в шестицата на генералното класиране и с това запази – макар и много крехка – интригата за Кюстендил, която можеше да приключи тук, ако Стоев не бе отпаднал под Шипка.

снимка за rallyxpress: пламен митев

СПАСИТЕЛ НА ИНТРИГАТА В ШАМПИОНАТА: Косю Йорданов направи силно каране с по-тежък автомобил и срещу амбициозен млад състезател като Иван Влъчков, а Фортуна определи той да е победителят от Шипка-Дамасцена. Силно представяне направи завърналият се след дълго отсъствие Ивелин Йотков (БМВ-Клуб България, БМВ Е30), завършил на 4-ата позиция в петото състезание от календара. Този път продължилият от Шумен насам спор между Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2) срещу Димитър Божилов (Дунев Рейсинг, Ситроен Саксо) завърши с първата победа за заралията и общ резултат 1:5 и съотношение на точките за RC4 73:101. Формално погледнато тук първенството може да се смята за приключило. Както приключило реално е първенството в RC5, в което Павлин Русев (Булсим, Ситроен Саксо) стана първият известен шампион за 2017 г. с 5 победи от 5 старта и 125 т. актив. Втори в състезанието е останалият дълго време на резервата скамейка Симеон Христов (Стари столици, Форд Тигра), който е на 23-о място в генералното класиране. Същият актив, същият брой победи, но 5 мин. по-рано от пилота на Булсим закръгли за годината бургазлията Павел Шенков (Вромос, ВАД 2107), за когото титлата тази година е най-добрата отплата за първият пълен и изключително силен сезон, в който Шенков просто обезличи конкуренцията си още след Сливен.

снимка: петър минчев

СВАЛИЛ НАПРЕЖЕНИЕТО… Павел Шенков направи първия си пълен сезон в планинските състезания и сега може спокойно да отпусне, след като записа изключителния резултат от 5 старта и 5 победи.     В RC3 Антон Титов (Мегапорт, Ситроен DS3 R3T) – 14-о място в генералното класиране завърши като първенец, независимо, че за него участието в Шипка-Дамасцена бе повече тестово състезание преди рали Сливен, отколкото търсене на класиране в планинското първенство.

снимка: петър минчев

ПОЛЕЗНА ТРЕНИРОВКА… За пилотът на Мегапорт участието в Шипка-Дамасцена бе повече посветено на рали Сливен, отколкото на класирането в петото състезание от шампионата.