Късно снощи: връщат лиценза на Царски, губи казуса Шипка

  • Home
  • Късно снощи: връщат лиценза на Царски, губи казуса Шипка

ЛИЦЕНЗЪТ НА МУЛТИШАМПИОНЪТ на мултишампионът на България Илия Царски ще бъде върнат и панагюрският състезател ще има правата да се състезава и в бъдеще, обяви вчера късно вечерта Националният спортен трибунал на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) с решение №2/2017 след продължило близо 6-часа заседание. Това решение бе първото обнародвано на страницата на федерацията в 21:50 ч. (виж ТУК двете страници на решението). Според това решение, заедно с лиценза, който трябва да бъде върнат на пилота незабавно, ще бъде и възстановената в пълен размер и внесената за обжалването таксата от 1000 лв. Така Царски ще може да стартира във финалния кръг от планинския шампионат тази събота и неделя в Кюстендил. Това обжалване, както и жалбата на Илия Царски срещу решението на спортните комисари в планинско състезание Шипка-Дамасцена бяха повод за остри нападки и критики от страна на пилота на Автоцар първо на финала на откритото международно състезание, а след това и в медиите.

По първата жалба обаче – изключването на Илия Царски петия старт в националното първенство – планинско Шипка-Дамасцена, спортният трибунал я остави без последици, без изобщо тази жалба да бъде допусната до разглеждане от тримата членове на „висшия автомобилен съд“ (виж ТУК двете страници на решението).

колаж: rallyxpress
КОПИЕ ОТ ПЪРВАТА ОТ ДВЕТЕ СТРАНИЦИ на Решение №1/2017 г. на Националния спортен трибунал на Българската федерация по автомобилен спорт.

По втората част от „казуса Шипка“ Царски остава без класиране от това състезание, а заедно с него губи приложената такса от 1000 лв., заедно с други 180 лв. „съдебни разходи“. От протоколите за двете решения на Националния спортен трибунал е видно, че двама от неговите членове – Пламен Панталеев и Иван Маринов, на основание на чл. 15.2.2 от Международния спортен кодекс на Международната автомобилна федерация (ФИА), не са взели участие в заседанието на трибунала, защото са били преки участници в планинско Шипка-Дамасцена . Панталеев като състезател, а Маринов – като официално лице в надпреварата.

:: Решението на трибунала е окончателно и не подлежи на обжалване по силата на двачлена – 15.1.1 на Международния спортен

кодекс на ФИА и чл. 38, ал.2 от Устава на БФАС.