Купа Енеос: нов формат в сезон 2020, много повече километри

  • Home
  • Купа Енеос: нов формат в сезон 2020, много повече километри

В СЛЕДВАЩОТО пистово първенство КА2 Рейсинг Тим ще играе едновременно с три Мицубиши Лансър Ево 10, като към двата „кавалериста“ – на петкратния шампион на страната Косьо Маршавелов и неговият вице тази година – Камен Василев, ще се присъедини и двукратният шампион на Академията Венци Станев – най-ефективният пилот в целия пистов шампионат на страната през изтеклото първенство. Станев спечели всички квалификации и стартове от Купа Енеос, завършвайки сезона с резултат от 125 т. „В момента завършваме ролкейджа, както се казва – колата е на стойки, а и гарантирано ще предложим на публиката нов, трета, различена от „десетките“ на Косьо и Камен разцветка за колата на Венци“, категоричен е Митко Акабалиев (на снимката).

СЕЗОН 2020 ще претърпи радикална промяна във формата на пловдивската Енеос Рейсинг Академи и третият сезон на едноименната Купа. Това стана ясно по време на финалното състезание за годината на трасето край Калояново, в което, отделно от програмата Дракон Кристмас Компетишън, пилотите на този шампионат направиха отделна своя гонка. „Ами момчетата имаха да карат още километри тази година, след като отпадна старта на Серес и сега това си беше нещо като компенсацията за пропуснатото“, коментира пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Димитър Акабалиев, техническото гуро на пловдивската Академия и технически шеф на пловдивския КА2 Рейсинг Тим.

„Да, планираме да правим тази промяна, но за момента не можем да посочим датите на бъдещия шампионат – обяви пред RallyXpress създателят на Енеос Къп и лидера на цялата идея за едномарковата надпревара Константин Маршавелов (на снимката).

Трябва да бъдат съгласувани датите с първенството на България на писта, за да няма „покриване“ на стартовете.“Радикалното изменение за догодина е, че Енеос Къп формално излиза от схемата на пистовото първенство, за да стане част от програмата на Дракон Къп, сериите провеждани на трасето край Калояново в рамките на надпреварите, организирани от Христо Стоилов. „Вече съм превел 2000 лв. за лицензите на четирите старта от Купа Дракон“, гарантира вчера пред RallyXpress Стоилов. Това означава, че общо Купа Енеос през 2020 г. ще има четири състезателни дни. Промяна обаче ще има и във формата на Купата, като всеки от четирите състезателни дни ще е с две квалификации и два старта (вторият с пълен реверс при подреждането на осмината пилоти на стартовата решетка (първият – последен на старта, вторият – пред него, и т. н. – бел. ред.).

снимка за rallyxpress: люси цанкова
В ЧЕТВЪРТИЯ СЕЗОН – ПО НОВА ФОРМУЛА… Енеос къп ще претърпи радикални промени догодина, но схемата се приема добре от всички пилоти на пловдивската Академия.

Чисто технически това не е новост за пистовите състезания у нас, които използваха допреди две години. Засега балансът на плюсовете и минусите на тази промяна е трудно да бъде пресметнат. Поне на първо четене изглежда, че положителното е повече. От една страна публиката за пистовите надпревари ще загуби атракцията с гонки, в които няма „ластици“ и въртене на турове от двама-трима начело и група пилоти, които са гарнитурата на серията. От друга – намаляването на сериите във всеки старт от шампионата от 5 на 4, ще спести от времето на организаторите, затварящи за дълго пътните възли на трасетата за надпреварите.

снимка за rallyxpress: люси цанкова

В ОЧАКВАНЕ НА ТРЕТАТА ДЕСЕТКА… Константин Маршавелов и Камен Василев дискутират бъдещето на КА2 Рейсинг Тим, след като при „максималистите“ ще се появи и трети пилот в Ево 10 (виж карето горе в вдясно).
Колкото до самата Купа Енеос, Маршавелов и екипът получават четири силни бонуса:

:: намаляват драстично разходите по логистиката и всички главоболия с евентуални проблеми около транспорта на Ауди-тата с автовоза. Достатъчно е да си спомним, че състезанието на енеосите за Русе 2018 г. бе пред провал насред Търново, когато сериозна повреда в автовоза изпоти целия отбор с упражнението за време „разтовари-ремонтирай-натовари“, за да се спаси участието на Купа Енеос в третия старт от сезона.

:: за всичките осмина пилоти (оптималната бройка на участниците в този шампионат) се намалява лошото съотношение – състезателни километри-загубено време, което е един от вечните проблеми в часовия график на всяко състезание – напразното седене между квалификациите и състезанието.

:: Двойно повечето състезателни километри за пилотите при реверсивната система за 2020 г. и реалното увеличаване на интригата в Купа Енеос не само в 8-те старта, но и в целия едномарков шампионат.

:: Авторитетна подсилка за всеки един от кръговете на Купа Дракон 2020.  

снимка: архив на rallyxpress
ПОД ОГРОМНО НАПРЕЖЕНИЕ… Целият технически екип на Енеос Къп се е събрал на пътя в Търново, за да решат проблема с разтоварването, а след това и с обратното товарене на колите за Русе.

ДЕНИСЛАВ Терзийски спечели финалното състезание от сезона на Купа Енеос, записвайки победа и 3-о място в двата старта на писта Дракон. Това е втория успех на пилота от 28 октомври 2018 г. насам, когато на същото трасе той спечели предпоследната надпревара от сезона. Терзийски събра общо 40 т. от двете състезания, следван от първия победите на Купа Енеос – Ташо Ташев 37 т., Васил Александров 28 и от двукратният шампион в Академията за последните два сезона – Венцислав Станев – 27 т. „Това беше и първата „проба“ за бъдещият формат на купата, като във второто състезание през уикенда обърнахме подреждането на решетката – каза за RallyXpress Маршавелов. – Главното обаче е, че всички състезатели останаха доволни от този вариант, така че съм оптимист за следващата година.“

снимка за rallyxpress: люси цанкова

ДОВОЛНИ ОТ ПЕРСПЕКТИВАТА… Част от пилотите на пловдивската академия обсъждат между двете квалификации промяната на формата на Енеос Къп 2020, приемайки със задоволство бъдещите изменения.

:: Времена от първата квалификация (челна четворка): Васил Александров 1:12.078 мин (102.289 км/ч), следван на 0.072 сек от Денислав Терзийски (102.187), на 0.119 сек от Венцислав Станев (102.121), на 0.256 о Антони Тонев (101.927);

:: Времена от втората квалификация (челна четворка): Васил Александров 1:12.057 мин (102.319 км/ч), следван на 0.087 сек от Денислав Терзийски (102.196), на 0.278 от Венцислав Станев (101.926), на 0.626 от Ташо Ташев (101-438);

:: Времена от първото състезание – 7 обиколки (челна тройка): Денислав Терзийски – 8:28.418 мин (най-добра обиколка – 1:11.804 мин), следван на 1.650 сек от Васил Ангелов, на 2.112 от Венцислав Станев;

:: Времена от второто състезание – 7 обиколки (челна тройка): Ташо Ташев – 8:31.072 мин (най-добра обиколка – 1:12.182 мин), следван на 2.526 сек от Антони Тонев, на 3.388 от Данислав Терзийски.

снимка за rallyxpress: люси цанкова

ЗА ВТОРИ ПЪТ ПЪРВИ… Денислав Терзийски (в центъра), отбелязва втората си победа на трасето край Калояново. Вдясно от победителя – първият шампион на Купа Енеос Ташо Ташев, а в вляво от победителя – шампионът за 2019 г. Венци Станев.