Край на водевила! От днес БФАС без правата си през ФИА

  • Home
  • Край на водевила! От днес БФАС без правата си през ФИА

СЪС СПЕЦИАЛНО писмо и в личен разговор с министър Красен Кралев, Министерството на младежта и спорта е било уведомено още на 17 януари, че решението на УС на СБА е съюзът, като носител на правата от ФИА (АNS) за спортната дейност на  територията на България, да прекрати правата на БФАС.

Според нормите в действащия спортен закон, федерация, която не притежава международното признание и права за организиране на спортната дейност, не би трябвало да има и правата да върши същото и на национално равнище. Така че сега трябва да се очаква, че ММС също ще лиши от своя спортен лиценз автомобилната федерация.

ОТ СРЯДА, 16 ЯНУАРИ, Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) е без права да упражнява спортната власт, да извършва планиране, организиране и провеждане на състезанията на територията на България. Двамата председатели на БФАС – бившият Владимир Илиев и избраният законно през април 2018 г. Калоян Станчев, са уведомени със специално писмо от днес,18 януари 2019 г.

:: Виж по-долу писмото, с което новоизбраният председател на БФАС Калоян Станчев и действащият във времето от последното Общо събрание председател на управата Владимир Илиев са уведоммни за решенето на националния ANS.

Така че това е финалът на 270-дневният водевил, който се разиграваше в и около офиса на бул. Тодор Каблешков, за да се оспорят резултатите на общото събрание на федерацията от 21 април 2018 г. и да се държи властта с цената на  всевъзможни и невъзможни юридически, административни и медийни флик-флаци. Решението за отнемането даденото от СБА право е на Управителния съвет на СБА (притежателят на лиценза от ФИА, българският ANS), с което управата на автомобилния съюз си прибира делегираните в продължение на повече от 50 години на автомобилната федерация права, да е управляваща автомобилния спорт у нас. „Решението логично и беше взето единодушно от съвета [управителния] на Съюза – каза късно тази вечер за сайта с новините в българския автомобилен спорт Председателят на СБА инж. Емил Панчев. – По време на Сесията на ФИА в Санкт Петербург в началото на декември, имах лична среща с президента г-н Жан Тот, когото информирах за ситуацията в БФАС, за несигурността и двувластието, както и, че ако не се стигне до обединение – може да се стигне до евентуалното решение за отнемането на лиценза, което и беше гласувано от УС миналата сряда. Имаме нелегитимен управителен съвет, който обаче „работи и управлява“ спорта. За всичко това има вече изпратени до ФИА две писма.“

колаж: rallyxprsss

В писмото до Станчев и Илиев интересни са мотивите, които са станали причината, за да се стигне до тази крайна за спорта и федерацията ситуация. „При това, след като през времето [СБА] остави и връзката на БФАС директно с ФИА, след което започнаха скандалите във федерацията“, допълва Панчев. Да припомним, че като носител на правата за спорта в България, автомобилния съюз е принуден в един момент, чрез специално определен човек, да си върне „комуникацията с Париж“, за да бъдат избегнати конфузните, чисто нашенски ситуации, в които автомобилният съюз директно е нападан във ФИА от този, който се ползва с неговото благоволение. Според Панчев, от началото на годината той лично на два пъти се е опитал да събере представители на двете непримирими крали, правейки повече опит най-вече да бъде спасено реномето на спорта и рали България, което според председателят на СБА миналата година е било бламирано и е стигнало най-ниската точка в своята история. Отделно Панчев подчертава крайната непримиримост на двете страни, които са категорични, че каквото и да е решението на съда на 29 януари, когато ще се гледат жалбите, това решение ще бъде жалено. „Това означава, че тази година те [управляващият в момента УС] не могат да приемат календар, не могат да приемат финансов план, не могат да приемат бюджет – допълва Панчев. – Те просто не могат да бъдат федерация…“ Да напомним, че изборът на новата управа и нейният председател Калоян Станчев бе оспорен едновременно с шест жалби и независимо от постулата на Устава на БФАС, че докато съдът не се произнесе по жалбите, новоизбраното управително тяло управлява спорта, заедно с бившия председател – Владимир Илиев.

Също в хронологията трябва да се посочи и присъединяването на четирима нови членове на един друг-предишен УС, по силата на който (отново в противоречие с основния закон на федерацията) управата е от 11 човека и реално не допуска законно избраните президент и съвет да изпълняват своите задължения след 21 април 2018 г.