Кошмарен състезателен уикенд за Георги Дончев Ред Бул Ринг

  • Home
  • Кошмарен състезателен уикенд за Георги Дончев Ред Бул Ринг

:: ПОСЛЕДНИТЕ петнадесет секунди преди удара в мантинелата, записани от он-борд камерата в колата на Георги Дончев, можете да видите ТУК.

Като „море от смесени чувства и емоции“ описа изминалия кръг от Порше Спортс Къп Георги Дончев (на снимката). Вторият кръг от едномарковия шампионат се проведе на пистата Ред Бул Рейсинг в Австрия и предложи редица диаметрално противоположни емоции, като финалният етюд бе подиум и едно първо място в класа, но с кола под наем и много изгубени нерви, време и ресурси.

Петъчният ден за българския пилот бе изпълнен с отлични резултати и сериозна заявка за челни позиции – с първо време в свободните тренировки в класа и второ в генералното класиране състезанието за отбора на Овърдрайв Рейсинг-Шутц Моторспорт започваше обещаващо.  „След като в петъчните тренировки бях най-бързият автомобил на пистата с изключение на едно GT3R (горния клас), което беше само с 0.3сек. по-бързо от мен, всичко за уикенда пред нас изглеждаше повече от обещаващо. „В една от последните тренировки за деня, леко подхлъзване на предницата, преминаващо в масивно презавиване, със зловещ трясък разби цялата еуфория от постигнатото в защитната стена на питлейна, оставяйки колата ни да изглежда като купчина желязо“, разказва Дончев.

снимка: прес-служба на георги дончев

ПО МНОГО: ВРЕМЕ, НЕРВИ И РЕСУРСИ… (горе) Изражението на Георги Дончев при вида на Порше-то, след близката среща с предпазната мантинела. (долу)

Ударът на Дончев идва, след като неговото Порше се е ускорило до 169 км/ч. (виж он-борд записа горе, вдясно), след като недозавиването преминава в масивно презавиване, когато предното ляво колело стъпва на тревното покритие до кербовете.  

Нещата обаче започват по-рано, когато пилотът открива, че неговото Порше, освен че е много бързо, а самия Дончев се чувства „невероятно комфортно в колата“, дърпа и в дясно. „Погледнато хронологично, такова високо темпо нямам до момента – обяснява пилотът на Овърдрайв Рейсинг-Шутц Моторспорт. – Не мога да кажа дали стана от пренавиване или от комбинацията от пренавиването и това дърпане на колата вдясно. Каквото и да кажа, ще бъде спекулация.“ Не е изключен и вариантът, при който двата лоши фактура са се комбинирали, нещо, което Дончев също не изключва. Тези три варианта също са потвърдени от британецът Спунър, чиято работа е единствено изграждането на пилоти. След като внимателно е анализирал записа, той допусна поравно всеки един от трите възможности да е довела до катастрофата.

„Много тъпа грешка, нещо, което също не ми се е случвало да направя“, допълва Дончев. Резултатът от нея за пилота сега е натъртване на дясната ръка („Вероятно съм стиснал волана по-силно“), сводът на дясното стъпало („…ударил съм го в спирачката…“), или както се казва – малък урок от Малкия дявол.

Така Георги и неговият екип са изправени пред въпроса дали и как да продължат участието в едва започващата надпревара, а решението е на пръв поглед налудничаво – кола под наем. Късно вечерта се намира подходящото Порше, механиците и екипът работят цяла нощ по настройките и в крайна сметка Дончев и съотборникът му Давид Ян се включват от 12-то място в старта от Супер Спорт Къп. „Опознавателното“ състезание завършва без особени проблеми, но и без сериозен успех – 16-та позиция в крайното класиране и 16-то място в стартовата решетка за неделя сутринта. Още в началните обиколки на неделния кръг Дончев успя да спечели 5 места, но отново инцидент в ожесточената битка го изхвърли от състезанието, докато преследва 10-тата позиция.

„И колата под наем ударих! При това я ударих в стената на пита, само на 3-4 метра от мястото, където ударих колата си преди 4 години.“

Последната надежда за екипа остава в двата старта от Спорт Кър Ендюрънс. Блестящо каране на Давид Ян в квалификацията осигури на отбора 4-та стартова позиция и нещата започваха да се връщат по местата си.

снимка: прес-служба на георги дончев
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЧИЯ Е КОЛАТА… И с автомобил под наем Дончев и екипът на Овърдрайв Рейсинг-Шутц Моторспорт могат да водят колоната.

Георги първи седна зад волана в това състезанието и започна предпазливо, като загуби няколко позиции, но в хода на преследването възстанови темпото. Във втория стинт, след смяната на пилотите, Давид продължи започнатото и отведе отбора на трето място в крайното класиране и първо в класа.

В загряващата обиколка за второто състезание обаче се оказа, че лек контакт на Ян в борбата с опонентите в първия старт е повредил едната полуоска и колата остана неподвижна още след първия завой.

„Всичко това се случва в моторспорта и бе ценен урок и опит за мен и нашия екип! Гледаме смело към следващото състезание на 21 и 22 юли на Нюрбургринг и ще се постараем отново да дадем заявка за най-добри времена и челни позиции“, коментира Георги Дончев и с нова доза мотивация продължава напред към предстоящите предизвикателства.

снимка: прес-служба на георги дончев

МАЛКАТА КОМПЕНСАЦИЯ… Въпреки всичко, на финала завоюваният подиум е малката утеха.