Корсика: две специални предизвикателства

  • Home
  • Корсика: две специални предизвикателства


ТАЗИ ГОДИНА ралито на Корсика е драстично променено – 63% от състезателния маршрут е различен в сравнение с миналата година. Дължината на скоростните етапи е нараснала на 333.48 (16.68 км повече), както и тоталната дистанция е увеличена с 39.40 км – от 1080.70 км през 2017 на 1120.10 тази година. Стартът на тур дьо Корс е с чудовищно дългата Ла Порта – 49.03 км, която се бяга два пъти в петък, 6 април. За разлика от петъка и съботата, неделния ден е като за разходка – само 2 специални етапа, последният от които – Коти Шавари (16.25) е пауърстейджа на френския кръг.

ФРЕНСКИЯТ кръг на световния рали шампионат през 2018 г. се базира отново в духовния дом на асфалтовите и драматично усукани пътища на остров Корсика. Тридневното събитие вече се установява в по-конкурентен формат с начало, спиране през нощта и централния сервизен парк в северния град Бастия и завършването му в южния град Аячо. Специална характеристика тази година е, че през първият ден колоната за първи път ще стигне връх Кап Корс, което като събитие от WRC не е правено от 1995 г. насам. Има две специални предизвикателства тази година. Първата фаза е почти най-дългия скоростен етап от четвъртия кръг (49.03 км), а в последния ден – пет часа време, което трябва да се прекара далеч от сервиза и финалната фаза, на пауърстейджа – на срещуположния край на острова. Първият етап започва в средата на кестеновите гори на Кастаниция в средата на острова, минаващи непосредствено до забележителната внушителна църква в Ла Порта. В петък се виждат две поредици от етапи, събота два цикъла от три етапа и неделя само на два етапа.   Специален проблем на този кръг е умението за прогнозиране на времето, като екипажите ще разчитат на своите информатори по т. нар. метеорологичните места по време на пътуване, както и на онези екипажите, предупреждаващи конкурентите за скорошна опасност, причинена на пътя при лошо време.

снимка: архив на rallyxpress
ПЪРВАТА ОТ ЧЕТИРИТЕ… Тиери Нювил и навигаторът му Никола Гилсул записаха на сметката си победа във Франция, поставяйки началото на поредицата, която нито един екипаж не успа да подобри през 2017 г.

Това обаче може да не повлияе за гумите, които ще бъдат в автомобилите, когато те напуснат сервиз, но ще от особено значение какви гуми ще бъдат монтирани на колата. Междувременно рали-общността очаква, че ФИА ще въведе обещаните нови правила, които да предотвратят изкуствената тактика за манипулиране на наказанията, въпреки че не е сигурно какви точно ще бъдат те.   За радост на феновете, деветкратният световният шампион Себастиен Льоб прави второто от трите си планирани участия в WRC тази година.

снимка: архив на rallyxpress

КРЪГОМ НА МЯСТО… Тиери Нювил върти своят Хюндай в един от 10-хиляди завоя, с които е известно рали Тур дьо Корс. 92-те заявки за Корсика Линеа Тур дьо Корс са сред най-високият брой за WRC събитие от Корсика 2015. Списъкът сега включва 25 автомобила от националната категория и не по-малко от 37 коли с две колела. Има 14 световни рали автомобила (11 регистрирани отборни коли с по трима състезатели) и 14 заявки за първенството на юниорите. Седемнадесет са автомобилите от R5, включително дебютиращите под флага на РН Спорт Ситроен C3 R5. В първото им рали те са поверени на Стефан Лефевър и националния шампион на Франция Йоан Бонато. Това е и ралито, в което има небивалият до момента брой на заявени участници с автомобили от категорията R-GT – три Порше 997 и четири Абарт 124 Рали.

снимка: интернет

ИНТЕЛИГЕНТНО – ОТ КРОСА В РАЛИТАТА… Филип Гаше (на малката снимка), който във Франция е известен повече като кросаджия, сега прави мотивирана стъпка в джентълменската формация на ралитата. В националната надпревара на Франция има 24 от вписаните екипажа, които ще се състезават по са националните правила. Забележително е, че Ситроен отново са заявени само в два регистрирани шампионатни автомобили – за Мийки и Льоб, а Крейг Брийн отново е поставен на скамейката на резервите. Третият автомобил на М-Спорт отново ще бъде управляван от Бриан Буфие, а третият i20 WRC –пак ще е за Дани Сордо.

снимка: интернет

В ОЧАКВАНЕ НА ПЪРВА СЦЕНА ОТ ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ… Екипът на Йоан Бонато (на малката снимка) вече е на брега на Средиземно море, очаквайки дебюта на новия Ситроен С3 R5

:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Няма технически проблеми от Мексико, но постепенно се появяват нови пътища в Корсика и необходимите записки стават все по-сходни с тези за Испания. Планираният петдневен тест в Корсика загуби половин ден поради проблеми в екипното пътуване. Ожие тества два дни, Евънс – ден и половина, Буфие – един. Нова кола за Ожие (шаси №10), Евънс ще е с №8 (бившата на Tanak от Австралия) и Буфие – №4 (Сунинен от Мексико). Очаква се новата кола на Фокус RS за Евънс да е готова за Португалия. „Съгледвачи“ са Жан-Джоузеф за Ожие, бащата Елфин – Гуиндаф и Жан-Марк Манзагол – за Буфие. От четирите предишни състезания в Корсика за Ожие – единствената победа е през 2016. Евънс завърши на второ място в лошото време през 2015 г., докато Буфие, който с най-голям опит от М-Спорт в Тур дьо Корс, е печелил това събитието като кръг от  ERC през 2013 г.

:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Две нови коли за това събитие: Нювил получава шаси №10, а Сордо – шаси №11. В същото време Микелсен ще е в бившата си кола в Мексико. Екипът планира три дни да тества седмицата преди събитието, базирано в Корсика, близо до Алерия, но това беше леко съкратено, когато Нювил зрелищно се разби в последния ден със шаси №5, финиширайки под мост на реката. Непроменена състав от екипажи от Монте Карло на съгледвачите: Бернт Колеволд – за Микелсен, Бруно Тири – за Нювил и Енрике Охеда – за Дани Сордо. Метео Франс работи с екипа за прогнозиране на времето, заедно с процеса на координиране на докладите от собствените екипи на екипа. Отборът ще има само шест дни пауза в базата в Алзенау, преди да се отправи за ралито на Аржентина. Силни резултати тук през предишните години за пилотите: Нювил печели през 2017 г., а през 2011 г., Сордо (с Peugeot 207 S2000), докато Микелсен спечели миналата година категорията WRC2.

:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Същите три коли, използвани в Швеция. Основните събития от предишното асфалтово събитие (Монте Карло) са работи по окачването. Проучванията продължават и в прегряването, турбо-неуспешния пробив на Танак в Мексико, неуспехът на Латвала с подобен безпрецедентен алтернатор. Шестдневен предварителен тест в Корсика с участието на трите шофьора, прогноза за времето, извършена от персонала и екипажите на сцената. Съгледвачите ще бъдат: Гардемайстер – за Латвала, Кангур – за Танак и Ханинен за Лапи. Това ще бъде най-важният на старт за Латвала, който спечели генералното класиране през 2015 г., спечели група N през 2005 г. и четири пъти завърши това събитие на четвърто място! Най-добрият резултат на Tanak е шесто място във Франция, докато най-доброто място За Лапи е второто място в WRC2 през 2015 г. Корсика винаги беше лично неудачно събитие за директора на отбора Томи Макинен, който в осем опита никога не завърши по-високо от шести.

:: СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. Отново след безпроблемно събитие в Мексико с само два екипажа, както бившите автомобили от Швеция (бившата кола на Льоб), използваха безкомпромисен набор за ясни асфалтови показатели. Политиката за екипа за 2018 г. е стриктно по две заявени WRC-коли, освен когато ще участва шейх Халид Ал Касими. Два дни в Корсика за всеки един от пилотите. Стивън Уитфорд отново е съгледвачът на Мийки, бившият пилот на отбора на Ситроен Патрик Маго за Льоб. Метео Франция е натоварена с прогнозиране на времето за екипа. В краткия период преди Аржентина е планирана петдневна тестова сесия. Това събитие ще извади на бял свят вече хомологираният и дългоочакван Ситроен C3 R5. Двата автомобила ще бъдат управлявани от Лефевър и Бонато. Льоб не се е състезавал в Корсика от 2008 г., но за последните четири пъти, когато е бил тук, той е печелил! Mийки се състезава тук пет пъти през последните тринадесет години и само веднъж завърши в топ десет (4-и през 2015 г.).