Кои са шестте ефективни шасита през 2018

  • Home
  • Кои са шестте ефективни шасита през 2018


ВСЕ ОЩЕ СЕ търси реалното обяснение за смяната на върха в Хюндай Моторспорт, след която досегашният тимов бос Мишел Нандан (на снимката) бе заменен с Андреа Адамо. Всеобщо признатата за логична причина хипотеза е, че за трета поредна година Нювил все е втори. Допълнението към това обаче може би са направените накуп и в кратък срок от време разходи в екипа, които са били хвърлени за напълно новопостроени автомобили – шасита номера 9,10, 11, 12, 14 и 15.

КОИ СА НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ шест шасита в заводските отбори на световните серии през миналото първенство ? Дали това са нови автомобили, произведени в халетата на професионалните екипи или са коли, които вече имат записани успехи в своята победна история още от 2017 г.? Дали и кой от трите Форд Фиеста WRC, управлявани през миналия сезон от действащият световен Себастиян Ожие, му е донесъл най-много точки, за да може пилотът да запише и шестото си световно постижение в своето и без друго респектиращо CV.Втора поредна година сайтът с новините в българския автомобилен спорт прави опит да открие, с кое от шаситата си профитата са събрали най-голям актив в двата шампионата на ФИА. Очакването, че това ще е едно от шаситата, построени в Довънби парк обаче се оказва напразно. Не само, че нито единият от Фиестите не помогнал на Ожие да запише и още един плюс за себе си и М-Спорт през годината, но отгоре на всичко е подминат и от Нювил, и от Танак (двамата също с участие с по три автомобила).

снимка: motorsport.com
НОВО И ЕФЕКТИВНО… С второто от трите си шасита през миналата година, Тиери Нювил събра най-много точки за седем от състезанията в световните серии.

Шаси 10 (рег. ALZ-WR-30, D) носи на трикратния вицешампион забележителният сбор от 120 т. в шампионата на пилотите и 90 т. в надпреварата на производителите от Франция, Аржентина, Португалия („Голям шлем“), Италия, Германия, Турция и Испания. С „десетката“ си – този път не като фактология, а като 100-процентова статистика – белгиецът печели средно по 17.42 т. за себе си, и по 12.85 т. за Хюндай Моторспорт в тези седем ралита, започвайки от френския кръг.

По-интересното обаче е, че само точка и в двата шампионата – на пилотите и на производителите, е причината второто най-ефективно шаси на годината (№5 от серията на Тойота Газоо Рейсинг (А6113, FIN) да е по-напред от най-успешния автомобил на световния шампион – 96/83.

снимка: motorsport.com

И В ТОЙОТА ЗАЛАГАТ НА НОВОТО Успехите на Отт Танак през този сезон до голяма степен се дължат и на новата А6113.

…КОИТО ВЛИЗАТ в Топ-6 на най-ефективните през шампионата са S1 FMSGB, вторият Фокус, каран от Ожие (86/76), поделеният между Хейдън Падън и Дани Сордо Хюндай i20 Купе WRC (ALZWR31, D, нов автомобил) – 84/84 т. и третото шаси от поредицата на Тойота Ярис WRC (А6111-FIN) – 78/72 т.

С него естонецът се пуска в Гуанахуато Рали Мексико през миналата зима, кара в Аржентина, Италия и Турция, а в осмия старт от шампионата Несте Рали Финландия, Танак прави своя първи „Голям шлем“. Средно за петте старта „петицата“, на Танак която също е ново производство, прави съответно по 19.2 и 16.6 т. за пилотите и производителите. Всъщност в Мексико Себастиян Ожие (95 т./83 т.) не се появява за сефте в шампионата с този автомобил. Реално това е Фиеста-та, с която през миналата година му дава победата в ралито на Австралия, но вече пререгистриран като OM 590 RT-GB.

снимка: motorsport.com

СТАРО ШАСИ С НОВА РЕГИСТРАЦИЯ Успешният автомобил на Себ Ожие има своето побеждаващо начало от края на 2017 г., когато със същия Фиеста, но под друга регистрация французинът спечели победата в Коф Харбър.

» Само петима от всички шестнадесет стартирали топ-пилоти в световните сери са спечелили 13-те състезания от календара: Танак и Ожие – по 4 състезания (Танак –три поред), Нювил 3, а Льоб и Латвала – по едно рали.

» От старта на шампионата до неговия финал са пробягани общо 250 скоростни отсечки (общата им дължина е 4319.69 км), а дистанцията между старта в Монте и финала в Кофс Харбър в Австралия е точно 16 918 км.

» Средната скорост на всичките тринадесет ралита е била 98.46 км/ч.

» Трите най-бързи ралита за 2018 г. са Финландия – 122.57 км/ч, Швеция – 89.13 и Германия – 106.45 км/ч.

» Трите най-бавни състезания от календара на ФИА през 2018 г. са Турция – 78.23 км/ч, Мексико – 89.13 и асфалтовото състезание на италианците – 89.85 км/ч.

» Петнадесет са пилотите, спечели най-малко по 1 скоростна отсечка през миналата година. Класацията на Топ-6 се оглавява от Отт Танак (на снимката) – 69 етапни победи, следван от Тири Нювил, който е спечелил 45 скоростни, Себастиян Ожие – 40, Яри-Мати Латвала -24, Есапека Лапи – 18, Андреас Микелсен – 13.

» Себастиян Ожие (на снимката долу) е пилотът,  който си е добавил най-много точки от класиранията във финалната скоростна отсечка на състезанията за годината – 2 победи, 37 т. Следват Тиери Нювил 33 (3 победи), Отт Танак – 32 (3), Есапека Лаппи – 21 (3), Яри-Мати Латвала – 17 (1), Андреас Микелсен – 14 и Крис Мийки 8 т. (една победа).

» Двама от четиримата пилоти – Нювил и Латвала (по 3) имат и най-добрите времена в от тринадесетте теста на екипажите (шейкдаун) преди фактическото начало на ралитата. По два пъти най-бързи в Крис Мийки и Ожие са били най-бързи в този етап от състезанията.

» За последните три шампионата единствено Нювил и Танак тази година успяват да направят „голям шлем“ във един финал (победа в пауърстейджа и победа в състезанието). Пилотът на Хюндай Моторспорт взима 30 т. от Италия, а Танак – 30 т. от Финландия. В същото време само Нювил е записал два „макса“ в два последователни шампионата – през 2017 г. той печели и двете в Аржентина.