Козлеков почете паметта на тримата в драмата от 2000 г.

  • Home
  • Козлеков почете паметта на тримата в драмата от 2000 г.

ПРЕДИ 20 години най-голямото българско рали – по онова време със заглавието Албена, за първи път в историята си до този момент, бе зачернено. На 20 май, на отсечката Върбица, двама от публиката – 32-годишният троянчанин и състезател в кроса Деян Александров и 30-годишният варненец Евгени Минчев стават курбан за спорта в най-нелепия инцидент в ралитата. Малко след старта на българския екипаж Радослав Козлеков/Марин Костадинов, техният автомобил излитат от трасето заради внезапно падналата градушка, превърнала покритието в истинска ледена пързалка. Двамата зрители инстинктивно скачат, за помагат да върнат техния Форд Ескорт WRC на пътя и екипажа да продължи битката си в Албена. Точно когато двамата са зад кърмата на Форда, от мъглата и без какъвто и да е контрол над своето по пързалката, в същата траектория излита и Субару Импреза WRX Сергей Успенски. Останалото е драма, която идо този момент е вписана в черния списък на българския кръг от еврошампионата.

снимка: личен архив на радослав козлеков

Но също е и страшно тежък инцидент в живота на Ради Козлеков, който вчера в Копривщенския храм Свето Успение Богородично изслуша молитвите на свещенослужителят Богомил за 20 годишнината от смъртта на Деян и Евгени, но също и за Марин Костадинов, напуснал преди време ни непростимо рано. „Да кажа, че спомените ме спохождат всеки ден ще е нечестно – каза за сайта с новините в българския рали спорт бившия пилот. – Но твърде често си мисля за този 20 май преди 20 години. Бах длъжен да направя този помен. Защото те двамата бяха от хилядите други верни запалянковци на спорта, заради който всички ние искаме да направим повече, предоставяйки им онова зрелище, което заслужават. Бог да прости и Марин, с който през годините сме делили мъката от тази драма.“

колаж: rallyxpressифограф

:: В история на българския старт от евросериите

има още един черен момент – 2009 г., когато в
Рила врезултат на драматична катастрофа
загина навигатора на швейцарския пилот Бриан Лавио. – Флавио Гужелмини.

НА КАКВО са способни искрените фенове на автомобилния спорт може да покаже историята с възстановената без фанфари и фойерверки паметна табела на загиналите на 3 август 1986 г. в Рали Вида състезатели Милан Фачек и Едуард Якуба.

Обяснява един от събирачите и хранителите на историята на родния автомобилен спорт, ненадминатият плевенски ентусиаст и човек със златни ръце Крис Христов.

„В началото на годината, единият от двамата белоградчишки запалянковци – Вальо Драгомански, минава край дървото, в което чешкият екипаж се врязва със 167 км/ч и открива, че възпоменателната табела, направена преди години за Фачек и Якуба брутално е отскубната… С Вальо не сме се виждали на живо, приятели сме от ФБ-групата Рали Вида. „На 15-ата минута след като и аз научих, вече бях на компютъра, за да направя проекта – с реалната Лада 2105 VFTS, номер 18, както и с кратък възпоменателен текст. Преди са били само имената и датите на раждане, никакво обяснение, нищо! Само си представете – в малкото чешко градче Хелпа в Татрите всяка година отбелязват пред паметника с панихида смъртта на Тодор Поптошев (14 септември 1080 г. – бел. ред.), а ние тук – трошим спомена за двама състезатели, които са останали завинаги част от Вида Рали.“

колаж rallyxperss от снимки: личен архив на крис христов, архив на групата рали вида

БЪРЗА И ПРЕЦИЗНА МАЙСТОРСКА РАБОТА… (горе) По време на гостуването на полската звезда Блажей Крупа (на преден план) при Крис в Плевен, автомобилният събират на истории му показва как е бил разработен проекта на паметната табела за чешкия екипаж. (в средата, отляво на дясно) Завършената нова паметна табела от неръждавейка, монтирана на по-високо място и Валери Александров с Вальо Драгомански, след като са завършили реставрацията на лобното място на Фачек и Якуба. (долу) Публикация в чешката преса за драмата, разиграла се с екипажа във Вида Рали.   Цялата работа по възстановяването на мемориалната табела, рамката за монтаж (и двете от неръждавейка), на елегантната ваза за цвета и държащият я легиран ринг, както изпращането и новият монтаж (Крис: „Направиха го по-високо от човешки бой, че да не могат да я откъртят“) отнема на Крис-Плевенски, Валентин Драгомански, Валери Александров, Кирил Василев и Георги Никитов точно една седмица.

Направено без шум и фейсбук перчене това ни напомня за още едно от черните местата, свързани със спорта, които не трябва да се позволява да забравяни някога!