Клубната титла е гарантирана, а за други 4 вариациите са 13

  • Home
  • Клубната титла е гарантирана, а за други 4 вариациите са 13


КЛУБНАТА победа тази година за втори пореден сезон отива във витрината на Мегапорт Рейсинг Тим (60 т.) още преди фактическия финал. Такива са най-простите сметки с точки и възможности, които търновския отбор има преди края на шампионата (виж заявките ТУК). Тримата му пилоти – М. Ангелов, А. Титов и Е. Денев са и по-добре класирани в шампионата, а и имат далече по-добра техника и опит от конкурентите си от АРА Моторспорт (45 т.) Пл. Георгиев и Хр. Парашкевов. Както и да завърши обявеният за Видин отбор на „мегапортите“ (всяко място от 2-о до 14-о), той ще вземе титлата в края на годината, дори габровският тандем да спечели първото място, което е малко вероятно, за да не се каже невъзможно.

ДВЕ ОТ ОБЩО ДЕСЕТТЕ национални титли могат да се броят за гарантирани още преди да е стартирал финалния кръг от третият пълен шампионат в ралиспринта. Шест години, след като се появи в схемите на българския автомобилен спорт, краткият вариант на ралитата тази година бележи своят четвърти сезон, който спринтовете ще имат завършено първенство. Така че в неделя, краят на сезона при кратките ралита, трябва определят останалите пет екипажа, които ще чакат шампионската церемония в края на годината. От тези пет позиции, една – може да се каже – е с предизвестен шампион – Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио RS, 36 т.). В този клас има само още един заявен пилот – Любомир Николов (Скорпион, Опел Корса), който обаче няма класиране до момента, а лидерът – Огнян Герджиков (Мегапорт, Рено Клио RS, 45т.), заради логистични причини отказа Видин.Впрочем, както сайтът с новините в българския автомобилен спорт вече писа, проследявайки последователно сезоните, в които Герджиков е бил на терен, няма начин да не се открие, че пилотът стартира само в точно отбрани и внимателно пресметнати от гледна точка на разходите състезания.Да припомним, че обичайната картина в бокса на Оги е, когато между маншовете или в сервизната зона, той е човекът… отбор, на чиито плещи лежи всяко едно състезание. Третият в челото на RC3 – Левент Ризов (Мотоспорт Т-Н, Хонда Сивик Тайп R, 21) пък съвсем неотдавна мина през хирургическа намеса и е в домашния лазарет.

снимка: петко станчев/rallyxpress
ТРЕТИ ПЪТ ПО СХЕМАТА 20-18… Тогава Миро Ангелов потегли към титлата в спринта, печелейки състезанието в Дряново. Това направи и през 2019, но не му стигна точка, за да повтори сезона си. Тази година пилотът на Мегапорт потрети схемата, но не пропусна Ихтиман и се готви за третата титла в спринта и третата през сезона.

„Е, трябва да завърша, разбира се!“, коментира повторението на титлата от 2019 г. Прокурора, който за този старт се е оставил да бъде воден от софийски ко-пилот с много опит – Красимир Механджийски. Дори и с половината точки от класирането на първо или второ място в този клас, Денев ще излезе пред Герджиков. Въпросът е дали този аванс ще е 51 или 48 т. Другата гарантирана титла е тази на клубовете (виж карето вдясно), за индигото под която от 2019 г. просто остава да бъде поставен „печат“. Дотук с простите и бързи сметки около две позиции в спринтовото първенство. За останалите три класа и генералното класиране има точно 13 различни възможности за името на първенеца. Да припомним, че реално титлата се оваканти още в Дряново, където действащият шампион Кирил Тодоров (Астра Рейсинг) се появи като зрител и сега загубилият трофея си от 2018 г. Мирослав Ангелов ще прави всичко, за да си я върне. Най-малкото, защото в миналия сезон той загуби шампионата от Тодоров само с точка разлика!

снимка: петко станчев/rallyxpress

ЕДНОВРЕМЕННО НА ДВЕ ПИСТИ… Такава е трудната задача на младия Денис Станчовски, който освен атаката на първото място в общото класиране, ще трябва и да опази и победата си в RC4. Ако елементарната логика, която сочи към Ангелов, се потвърди без ексцесии, то формално  ще имаме нов-стар шампион. Естествено интригата се върти около името на първенеца в генералното. Съвсем логично е обаче, че това е полу-интрига, доколкото елементарното сравнение на техническите възможности на водача – Миро Ангелов (Шкода Фабия R5 Ево, 2 победи, 60 т.) и тези на Пежо 208 R2 на 19-годищният Денис Станчовски (Автоцар, 2 втори места, 48 т.) изобщо не е в полза на младежа, който прави наистина най-силния си сезон, откакто е в рали-спорта. Шансовете му за титлата в точков вариант са също толкова по-малки, колкото е и разликата в калибъра на двете „пушки“ – Денис може да е шампион единствено, ако спечели Вида (78 т.), а Ангелов е 5-и (77 т.) и по-назад в класирането.

снимка: петко станчев/rallyxpress

НО И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВА ЩЕ Е ТАКТИКАТА НА ТИТОВ… Всички чакат двубоя на Ангелов и Станчовски, но никой не се сеща, че третият – Антон Титов може да изтегли печелившата карта В засада на двамата обаче е Антон Титов (Мегапорт, Пежо 208 R2, 8-о и 3-о място, 32 т.). За него отсега е ясно, че не се мери в титлата, но пък силно желае да прескочи втория, каквато и да е… неговата фамилия. Докато двойният за тази година шампион (рали и планинско) Ангелов може да стане победител, но не и шампион в RC2 (няма участие на други пилоти в класа – бел. ред.), то Станчовски (две първи места, 60 т.) играе и на втора писта – тази за победата в RC4. Пресечната точка на интересите и тук го противопоставят на Титов (4-о и 2-о място, 43 т.), така че изходът от генералното класиране ще предреши и изхода в този клас. Може да се каже, че панагюрският пилот печели победата дори Титов да победи (73 т.), а Станчовски да е последен от тримата заявени (81 т.). Подобно оплитане на интересите на двамата пилоти е интересно и заради това, кой каква тактика ще определи за себе си – максимално златна или консервативно сребърно-бронзова. Във всеки случай, който и от двамата да спечели RC4, ще е нов шампион, след като държащият короната през последните 3 сезона заралия Динко Иванов (Ситроен С2 R2 Макс) първо катастрофира в Ихтиман, в следващия уикенд – в Благоевград, така че дори не се заяви за Видин. От трио – в дует: такава се оказа ситуацията в RC5, след като кюстендилецът Емил Петров (АРА Моторспорт, Пежо 106) изтегли заявката си от Видин заради технически проблеми с колата. И за титлата на влезият си състезателна отпуска пловдивчанин Петър Христозов (BRC България, Хюндай i20 Купе) сега спорят двама, всеки от които за първи път е в позиция под самия връх.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ВИЦЕТО СРЕЩУ ДРУГОТО ВИЦЕ… Благодарение и на силната техническа подкрепа от Петър Гьошев (в средата), семейство Йорданови – Петър и Любка, започнаха кариерата си в ралитата от Ихтиман през 2019 г. и завършиха сезона на второто място. Година по-късно, пак в този спринт, фамилният екипаж е готов да оспорва лидерството на вицето в НС5 от 2019-а, а сега лидер в RC5 – Красимир Каменов.

В ДИСЦИПЛИНИТЕ на българския автомобилизъм има чуждестранни граждани, петима „ралиджии“ и един „пистар“, които са влизали в тройките на общото класиране и на класовете. През 2013 г. украинците Олександър Салюк и Йевхен Червоненко завършват 3-и в генералното класиране, а сръбския дамски екипаж Йована Йованович/Наташа Тонгус в същата година са първенци (но не и шампиони – бел. ред) в тогавашния Клас 7. Реално чужденец, който печели титлата в генералното класиране е единствено Пиер-Джорджо Бедини (Ит), който завършва първи в пистовото първенство през 2008 г. (Х, над 1600 куб. см). В същото време друг пистаджия след него германецът – Алекс Бох е 2-и в същата категория, но както той, така и шампиона на България при навигаторите през 2016 г. – Давид Кварацхелия (Давидоне, на снимката), са натурализирани българи.

Преди година сегашният лидер в подреждането Красимир Каменов (Жико МС, Ситроен Саксо, 2 победи, 60 т.) имаше шанс да е победител в НС5, но пропусна. В същото време 2019 г. бе именно пилотския дебют на милтишампиона при навигаторите с Крум Дончев, а сега състезател на АМК Ботегврад Петър Йорданов (Хюндай i20 Купе, 2 пъти втори, 48 т.), който след Ихтиман и Бургас завърши годината като вице в RC5. Така че спорът за това кой ще е първенец в тази категория сега се води двама „сребърни“, като малката разлика преди неделята предвещава и доста затегнато положение. За него клубният бос Иван Иванов казва, че не само е подготвен да стане шампион, но и може да го направи. Срещу което Пепи Йорданов противопоставя силния, макар и носещ технически главоболия първи пълен сезон. Двубоят ще е пряк, защото в националната класация за RC5 са само тези двама пилоти и шансовете на Йорданов са малки. Дори и при негова победа (15 т.) и второ място за Каменов (12 т.), във видинския клуб ще имат една титла повече за годината. Това – при положение, че Каменов заложи на завършване, оставяйки Йорданов да вземе финала в неделя. Краят на това първенство предоставя и една любопитна възможност. Тя е, че за първи път в рали-дисциплините един чужд гражданин – роденият в Клермон Феран Дамиен Беал (Хоби кар, Рено Клио Макси, НС3, второ място и победа, 54 т.) може да се разпише като първият пилот, национален първенец в някои от класовете.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

БОРИ СЕ ЗА ФРЕНСКА СТРАНИЧКА В БЪЛГАРСКАТА РАЛИ-ИСТОРИЯ… Дамиен Беал и неговата съпруга Виолета Дескова ще искат да удържат лидерството си в НС3, а по този начин франсето ще запише своето име като първия чуждестранен пилот, спечелил титла в клас от националното първенство на България.

НАПРАВЕНИТЕ в анализа изчисления са на базата на воденото от RallyXpress годишно класиране в шампионата на ралиспринт. Тези сметки са неофициални, а определянето на шампионите в главното класиране и в отделни класа, както и в клубния шампионат за годината, ще бъдат определени, след като АФБ  валидизира резултати в сезона от всички състезания и  от автомобилната управа „парафира“ сезон 20-20.

Беал се появи за първи път именно във Видин през 2019 г., но отпадна и сега се връща в същия спринт, пълен с амбициите за победа. При това в единствената от категориите на заключителното състезание, която според заявките е най-насеселена – 5 екипажа. На добро класиране ще разчита и Пламен Георгиев (АРА Моторспорт, ФИАТ Пунто, два пъти трети, 42 н.). Но освен на добрата техническа подготовка, габровецът залага и на навигатор като Стефан Казаков. Неговият спортен опит не само го правят един от ветераните в щурманската работа, но и се простира далеч извън кок-пита на колата, след като Казачето е и всепризнат технически експерт в автомобилните дисциплини. Както и в най-малкия от класовете на хомологираните автомобили, и тук слъсъкът Беал vs Георгиев е челен, защото останалите трима пилоти са далеч извън претенциите цза годишната класация в НС3.

снимка: петко станчев/rallyxpress

ЗАЛОГ НА ИСТИНСКИ ДВОЕН ЕКСПЕРТ В СПОРТА… За да успее да прескочи френско-българската конкуренция в Рено Клио-то от Русе, Пламен Георгиев се върна към партньора си от Габрово Стефан Казаков. Съвместната им езда е начин титлата в класа.

ГОЛЯМОТО НАПРЕЖЕНИЕ около спринтовото първенство и тази година не се размина на екипажите. Но докато в предишни години въпросът бе повече дали ще се намерят организатори на три кратки ралита, то тази година нещата се свеждаха до това, какви изненади може да поднесе корона-вируса, НОЩ и здравното министерство и правителството. За видинчани, които на два пъти местиха оригиналната дата на спринта, опасенията бяха да няма противоепидемно ограничение, по-тежко от недопускането на публика. Ето кратка информация за това, каква подготовка направиха някои от екипажите, които са в центъра на споровете за титлите в спринтовото първенство.  

:: Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево): „Реално тест преди Видин беше състезанието – също финал – на гимкхана в Твърдица. В него участието ми беше непланирано, но завърши с победа. Всъщност с Пепи [Гьошев] искахме да използваме това, че трасето е спънато, за да отработя обратни завои и спънати трасета. „Ево-то“ не е променяно, всички изменения в техниката правихме така, че да бъдат актуални за Сърбия Рали. Сега преди отпътуването – само нормалното предстартово обслужване. Надявам се на добро състезание, в което да спечеля и третата за тази година титла.“

:: Денис Станчовски (Автоцар, Пежо 208 R2): „Нищо специално по колата, направено е обичайното за преди началото на състезание – козметичното обслужване. Направих и обичайната проверка на системите и механизмите, за кратко карайки Пежо-то. Направихме го недалеч от Панагюрище. Имаме достатъчно гуми, не си заслужава сега, в края на годината да се купуват нови. Това, което имаме в отбора, това и ще караме. Подобен разход не си заслужава в момента, в който ще започне зимната пауза.“

:: Игнат Исаев, технически мениджър на Антон Титов (Мегапорт, Пежо 208 R2): „Не сме правили нищо специално като подготовка на Пежо-то за Видин. Просто изпълнихме стандартната за такива случаи схема за предстартовата подготовка и… в петък товарим и пътуваме за състезанието.“

:: Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио RS) „Първоначално смятах да пропусна Видин – както обичайно – заради логистичната сметка. Сакаш ми е по-изгодно да стартирам в Сърбия, отколкото във Видин. Но след Ихтиман сметките ми показаха, че имам всички шансове да дублирам титлата си от миналата година и това промени решението ми. Съжалявам, че оставам сам в класа, но това не означава, че ще е лесно състезание. Да, титлата е почти осигурена, но… първо трябва да завърша във Видин…“

:: Красимир Каменов (Жико-Моторспорт, Ситроен Саксо) „Реално това ще бъде седмото ми състезание, което ще направя в кариерата си като спринтовата дисциплина. Подготовката на Ситроен-а – така я планирахме – беше направена по-основно преди състезанието в Ихтиман. Затова и сега, както се казва обичайно, само забърсахме автомобила и го подготвихме за път. Не, преди да тръгнем дори и не сме планирали да правим някакви специални тестове. Вероятно, на път за Видин, някъде по онези стари трасета на това рали Вида, ще завъртя два-три километра, за да видя всичко ли е наред.“

:: Дамиен Беал (Хоби кар, Рено Клио Макси) „Използвах събора на Рено на пловдивската писта Дракон, за да разкърша автомобила малко. Направих и някои промени по настройките му, които да бъдат съобразени със спецификата на видинските трасета. Основното по Клио-то беше направено след Дряново и преди Ихтиман така, че в дните на подготовката за Видин за имам на пренастройвам само дребни неща. По време на тестовете на Калояново добавих още „кила“, както посочиха [техническите] комисарите в Ихтиман, а и направих няколко тура с… един бъдещ навигатор – Сашо, синът на моята съпруга.“