„Клонираха“ ФБ страницата на Купа Дракон. А последствията?

  • Home
  • „Клонираха“ ФБ страницата на Купа Дракон. А последствията?

ИСТИНСКАТА страница на писта Дракон е на долния адрес

http://www.dracon.bg/

от която единствено можете за получите вярна, навременна и коректна информация за всички състезания – любителски и професионални (под егидата на БФАС), без участието на самозвани посредници, без никакви фалшификати.

СТРАНИЦАТА на любителското състезание Купа Дракон преди две седмици стана жертва на „клониране“, известявайки в социалната мрежа, че поредният кръг от надпреварата на единственото специализирано автомобилно трасе няма да се проведе.

Причината за клонинга, който до 4 април е дори с логото на пистата край Калояново е опитът на модератора на състезанията Красимир Живков да надскочи ролята си, за която е нает собственика на трасето инж. Христо Стоилов (на снимката). Нещо повече: в написания като за селски цирк обява, директно се обявява, че Купа Дракон се закрива. Вместо закриването на надпреварите обаче, фейсбук страницата по спешност се лишава от познатия на всички Дракон и очаквано в поредния старт участниците са значително намалели.

Връщайки лентата назад, както и използвайки част от запазените от 2008 г. документи за състезанията на Дракон, които са извън рамките на националните първенства под егидата на БФАС, трябва да кажа, че идеята за Купа Дракон се роди у Стоилов в два последователни етапа. Първият бе през 2008 г., когато в дълъг разговор на бензиностанцията на OMW до хотел Санкт Петербург (по времена рали Хеброс), Ицо Дракона формулира намерението си „да направи състезания за по-широка аудитория, с която да се разшири интересът към бензиновите спортове на любителско равнище.“

графика: rallyxpress

ТАКА ИЗГЛЕЖДА „клонираната“ страница във ФБ, която разпространява не-новини. Не трябва да й вярвате… Тогава в перспектива Стоилов виждаше като приоритет „италианското преследване“. По-късно обаче самият той отчете, че в тогавашния вариант на трасето (преди реконструкцията – бел. ред.) разделящата двете страни на трасето бетонна мантинела е опасна за аматьорите. „Но виж, важното е не само пистовите първенства, а популярността и на пистата, и на спорта сред любителите… разширяването на основата… привличането на млади хора с частни автомобили, които да стъпят на истинско трасе, за да се запалят по автомобилния спорт.

снимка: архив на rallyxpress
РАБОТНИ БЕЛЕЖКИ… Една от схемите, върху които Христо Стоилов работи през лятото на 2008 г., търсейки модуса за любителското състезание, различно от италианско преследване.

„Примерно „Купата на Дракона“, казваше пловдивчанина, очевидно визирайки своя прякор сред колегите си. Запазеното в бележника от това време изказване на Стоилов включва и доста възторженото, но недооценено в онази година очакване, че „това е пътя да бъдат привличани младите за спорта.“ Нещата очевидно се дооформиха в следващите една-две години, в които акцентът отново бяха италианските гонки, преди окончателно да се пръкне Купа Дракон, но не като наградата на Ицо, а като любителски шампионат. В този смисъл написаното от господин Живков твърдение, че идеята за Купа Дракон е негова, поне за знаещите и виделите звучи – най-малкото – несериозно. Дори връщайки се към първата си визита на Дракон-а (през октомври 2005 г. бях първият вестникар, стъпил на трасето, по времето, когато сегашното хале бе полуразрушено), Ицо обмисляше при бъдеща реконструкция да има и модул на трасето, в който участниците да са единствено любителите. „Не трябва да карат по пистата, по която ще се състезават профитата“, броеше плюсовете и минусите Стоилов.

снимка: архив на rallyxpress

ПЪРВИЯТ ЛИСТ НА ПЪРВИЯТ РЕГЛАМЕНТ… Началната страница от първия регламент за италианско преследване. Горе в дясно се вижда първата емблема на Писта Дракон и годината – 2005. Той си припомня онези години така:

„Тогава работех над идеята за по-интересен формат, в който няколко автомобила се преследват, като стартират през разстояние от стартова решетка. По този начин исках да предизвикваме по-голям интерес у публиката, но също така и тръпка за самите участници, независимо, че са аматьори.

В края на 2008 г., след разговора на бензиностанцията, бях решил да пробваме как стоят нещата, но прецених, че е твърде опасно за любителите, а след като се построи новия модул, през лятото на 2015 г., и пистата стана безопасна за любителите, идеята отново се завърна.

С тогавашния мениджър на писта Дракон Велко Иванов поделих намерението си за собствено интересно мероприятие на пистата, което той прие с огромно желание. „По това време се запознах и с Краси Живков, когото познавах от Ауди Имоушън, мероприятията на Николай Златков. Прояви желание да ни помага и така го присъединих към екипа.

Впоследствие, още след първото мероприятие въпросното момче се взе на сериозно, имаше някакви търкания между него и Велко Иванов. Велко започна да нехае, а в същото време аз бях зает с търсене на средства и довършване на строителството на пистата. Тогава, вероятно като външен продуцент, Живков е направил страница във фейсбук с логото на пистата. Това аз открих впоследствие.

„В момента, в който му беше поставено условие екипът на писта Дракон да има достъп до тази страница, той категорично отказа, което стана повод да прекратим отношения с него.“ Стоилов си обяснява факта, че логото на Дракона внезапно изчезва и е заменено с нищо незначещи сини стрелки с това, че Живков е научил, че пистата е с патентовано име и лого и има издаден нарочен лиценз.

„Не, засега, нямам намерение да се занимавам повече с този проблем – заяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт инж. Христо Стоилов. –. Смятам, че да се занимавам с този проблем е под моето достойнство. Това обаче е само засега. Направил съм консултациите си с юристи и ще видя дали и какво мога да предприема, ако реша да предприема някакви легални действия…“