Като нямаш пари нe e лесно в WRC: Камили

  • Home
  • Като нямаш пари нe e лесно в WRC: Камили

СЕГА НА 32 ГОДИНИ, френският пилот Ерик Камили се появи на сцената на световните ралита през 2014 г. Тогава той дебютира в Германия в сериите JWRC и WRC3, пилотирайки Ситроен DS3 R3T. Това е и първото му рали извън Франция. В рамките на пет етапа той спечели два и дори беше водещ в категориите. По-късно същата година Камили се появи в Елзас на френския кръг, където завърши на 2-и, след като спечели шест етапа и в двете категории. През 2015 г. се озова зад волана на Фиеста R5 в WRC2 и завърши на 10-то място в серията, като отбеляза резултати от два подиума (в Германия и Франция), а в общото класиране завърши 12-и в Уелс Рали Великобритания. Две години след началото, той сяда в кола от категорията WRC и кара в екипа на М-Спорт. Но за да продължи, но французинът направи смесено представяне. Когато се присъедини към М-Спорт и подкара WRCar в Монте Карло през 2016 г., той беше по-стар от тогавашният водещ пилот на Мабкълм Уилсън Мадс Остберг, само с десет старта в световните серии, натрупани в рамките на осем сезона.   – Всичко започна с Рали Жьон във Франция, което е своеобразно подборно състезание и аз го спечелих. А след това победих в първенството на Франция за юноши, преди да вляза в JWRC. Вече бях на 26. По това време живеех в Германия, така че всички питаха „Кой е този човек?“, преди да се окажа в WRC2.

снимка: мартин холмс, англия

В САМОТО НАЧАЛО… През 2014 г. французинът взима първите си етапни победи в германския старт от световните серии.   Рали Жьон е едно от най-добрите места и неща за млади ралиджии във Франция. Това е, за да ви помогне федерацията (FFSA – бел. ред.) да влезете в ралитата, дори и да нямате пари Парите са един и същ проблем за почти всички…  

 – Какви, според вас, са били най-добрите спомени досега в кариерата ви?

– Мисля, че първо беше, когато успях да вляза с WRC за първи път в Монте Карло за 2016 г. Аз съм от Ница, близо до Монте Карло. Бях на пътя между две скоростни, в колата с навигаторът ми, само ние с тази красива кола и номер 6. Просто се наслаждавах на момента.

снимка: мартин холмс, англия и лична фейсбук страница на пилота
ДЕНЯТ НА ИСТИНСКАТА НАСЛАДА… Камили изпитва най-голямото удоволствие по време на Монте 2016 г., когато за първи път е сред пилотите от висшата класа.

Защото за мен, започнал с ралитата на 25, бях подписах договор в WRC на 28 години! Нямах нищо, съвсем точно! Бях много млад, но знаете кога ги нямате [парите] не е лесно. Така че, когато пристигнах в WRC, за мен това беше вече голяма стъпка. За съжаление хората си спомнят, че излетях от ледения път в Монте Карло. За мен не това е важно… Не, че не ме интересува катастрофата, но не мисля за това. Не се стигна до срив за две години и половина.

снимка: мартин холмс, англия

В КОМПАНИЯТА НА АСОВЕТЕ… Петото място в Сардиния през 2016 г. Камили смята за своят най- най-добър спомен. Но със сигурност най- най-добрият ми спомен в WRC, може би е от Сардиния през 2016 г. Тогава завърших шести, зад такива пилоти като Нювил, Латвала, Ожие, Сордо и сегашния световен шампион Танак. Тъй като хората не знаят или не си спомнят, да кажа, че когато подписах в WRC, имах само 25 старта в живота си! Така че бях млад не само на възраст, но на опит. Не беше лесно, но затова да мога да направя всичко за две или три години, след първото си рали, да, това е добър спомен.

снимка: мартин холмс, англия

ВЪРВИ МУ НА ПИРЕНЕЙТИ… Камили явно има афинитет към състезанията на полуострова – в Португаия през 2016 г. влиза в топ-шест на общото класиране. Да не пропусна и финала на 5-о място в Португалия през 2016 г. – най-добрият ми резултат. Това стана в осмото ми състезание на чакъл в цялата ми кариера, така че и този резултат е добър спомен.  

– Кариерата ви в WRC не продължи много дълго. Какво мислите, че се обърка?

– Бях малко млад, когато подписах, така че всички се питаха дали не се готвя да правя чудеса. Но когато нямаш пари и започваш късно е така… Тогава в WRC навсякъде бяха първите ми събития! Откривах всяко рали, наистина не беше лесно и в същото време исках да натискам, защото бях там точно, за да натискам. Тогава обаче разбрах, че другите вече имаха вече 5-6-7…-10 годишен опит. Когато се „блъснеш в ъгъла“, разбираш, че поради липса на опит нямаш добро темпо. Така че това ми липсваше през 2016 година.  

– Как сравнявате ездата си на асфалт с тази върху  чакъл?

– Предпочитам асфалта. Искам да кажа, че наистина съм пилот за асфалт, роден съм на асфалт. Но ако трябва да изберам, предпочитам чакъл, защото обичам да адаптирам моя стил на езда. Това е нещо, което харесвам.  

– Имате ли усещането, че се подобрявате карането си върху чакъла?

Да, това става рали след рали, защото все пак съм правил само над 60 старта в живота си, така че нямам много голяма база за сравнение с останалите. Нека да го кажа така: правя прогрес от рали на рали… Работя за това.

снимки: официална фейсбук страница на пилота

ИСПАНСКА ПЕЧАЛБА… В Каталуня-Коста Даурада, след поредица от езда с два автомобила в предишни стартове – Фолксваген Поло GTi R5 и Форд Фиеста Мк II, Камили седна в Ситроен С3 R5 и спечели категория WRC2 (горе), отбелязвайки победата в Тарагона със скромният си екип.