Камбуров: три от три на планинското край Заселе

  • Home
  • Камбуров: три от три на планинското край Заселе

♦ Планинско Своге влиза в хрониките на този шампионат, не само заради двата дебюта на пилоти през годината – Левент Юмеров (Шумен Моторспорт, БМВ Е46) и Димитър К. Чолаков (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 10), но също е с още един дебют и едно завръщане. Става дума за първото участие на Л. Николов (Ситроен Саксо, на снимките на Асен Илиев, долу), който в първото си състезание на терена се появи като подсигуряващ автомобил. „Но не каква да е [кола], а шампионска и не на кой и да е, а на Ал-Димитров- Пъчката.“ Според пилотът, подготовката на колата, която е престояла близо 2 години „на трупчета“ е заслуга на Виктор Тужаров, а „довършителните“ работи – на самия Николов.

♦ Объркване със стартовите номера, непосредствено преди началото на третия кръг от шампионата доведе до логично забавяне на церемонията по откриването на надпреварата, която от своя страна продължи да се трупа и за старта на първия манш, потеглил с 48 мин. закъснение. Част от галимацията (спортният директор Георги Стоянов правеше опити да я реши), както лесно установи RallyXpress, се дължи на неточностите при заявките, както и на това, че новопоявилите се пилоти са били без досегашни стартови номера за участие и като резултат, вместо напечатаните легални числа, в действие влезе принтера на организатора. Също така беше странно да се види и това, че Д. Чолаков на техническият преглед се появи както със стикерите на надпреварата, така и с предварително получен от секретариата …№1. „Реших, че това е някакъв жест за дебюта“, обясни Чолаков, който в състезанието реално се появи с ксероксен хартиен №86.

♦ „С ремаркета“ или „под конвой“, както е записано в Допълнителния правилник на планинското ще се изнесат пилотите до старта на 3352-метровото трасе, се обсъждаше до сами началото на церемонията по откриването. И слава на Бога, че последното решение не предвиждаше „талигите“ да са широкият едва 7.5-метра път, отреден за боксове, което във всеки вероятно критичен момент би се превърнало в ужасяващо твърда и неподвижна бариера.

:: На снимката (горе), изпратена до сайта от подписалият се като Петко Радойнов, добре се вижда напрежението от задръстването за пътуващите автомобили на феновете, както и импровизираното „резервиране“ на територия в боксовете, направено от някой

от екипите, отишъл в зоната рано-рано.

♦ Две апликации за Осогово вече са приготвени и, както изглежда, те ще бъдат отново от двама от тримата дебютанти – Левент Юмеров и Димитър К. Чолаков. Първият в четвъртък, а вторият днес, обявиха, че най-вероятно следващият им старт ще е край Кюстендил на 28 август.