Казусът с Илия Царски може да стигне до ФИА, обяви пилотът

  • Home
  • Казусът с Илия Царски може да стигне до ФИА, обяви пилотът


НАЦИОНАЛНИЯТ спортен трибунал на БФАС ще направи третото си поредно събиране в рамките на една календарна година, като в второто заседание на НСТ бе за 15-сикундното наказание за фаул старт на Илия Царски на пистата в Бургас. Първото заседание за миналата година бе по повод жалбата на Цветомир Русев около казуса с флаговете на рали-спринт Вида.

УВЕЛИЧАВАЩИЯТ скоростта си скандал около смятаното за несправедливо от Илия Царски декласиране след финала на планинско Шипка-Дамасцена, ще трябва да бъде решен първо от Националния спортен трибунал на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). Но много е вероятно той да бъде отнесен и до ФИА, се разбра днес от специално свиканата пресконференция с медиите, на която Илия Царски потрети фактите, които вече изложи и в социалните медии, и в столичен вестник, и в уважавана по думите на пилота спортна телевизия. Силното разочарование от състезанието, което Илия Царски изложил пред спортният директор Николай Мончев, е в основата на декласирането на пилота, зад което панагюрецът вижда заговор срещу себе си. За пореден път от понеделник насам Илия посочи дефекти в организацията и сигурността на състезанието, които Мончев като негов директор не можел да приеме, като Царски смятал наказанието срещу като заговор.

снимка за rallyxpress: асен илиев
В ЕДЪР ПЛАН… Операторка от БНТ снима отблизо снимките, които Царски смята да предостави на спортния трибунал като доказателства за тезата си, че преднамерено е получил наказания в Шипка-Дамасцена.

„Имам всички доказателства и правото е на моя страна“, категорично обяви той. Пилотът смята, че наказанието му е резултат от неодобрението, което е изказал към спортния директор на Шипка-Дамасцена Николай Мончев, че „това състезание е лошо организирано и не става за европейско първенство. Това е мое лично мнение и аз държа на него.“ В последствие, объркването в самия край на втория състезателен манш, съзнателно е използвано срещу пилота на Автоцар, като пилотът пътем обобщи и обидите, които бил получил от Мончев, нарекъл го „възрастна жена, която иска да предизвиква сензации.“ В продължилата обаче 57 минути среща с медиите, а и след това останаха въпроси, на които отговор очевидно ще се наложи да даде Спортният трибунал. Това са въпроси касаещи, както неточното и/или неясно изпълнение на правилата в самия край на Шипка-Дамасцена, така и питания относно фактологията и хронологията в развоя на казуса, превърнал постфактум Шипка-Дамасцена в „най-широко отразеното“ автомобилно събитие през тази година.

снимка за rallyxpress: асен илиев

СНИМКОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА… Илия Царски показва на журналистите покритите с камъчета гуми на колата си, както и снимка на опесъчената зона в закрития парк. Самият Царски не успя да обясни, след като е бил със свалена каска и система HANS, както и с полусъблечен гащеризон (реален край на състезанието за пилота – обяснение на Царски), дали има длъжностно лице, което може да го задължи да направи рестарт. „Валентин Бонев ми каза, че ще рестартирам“, заяви Царски.

Той категорично отказва да приеме мотивът в Решение №1 на спортните комисари (виж факсимилето по-долу), че „напуска самостоятелно закрития парк, за да почисти гумите си, да презареди с гориво и не се явява на старта.“

ФАКСИМИЛЕ от Решение №1 на Спортните комисари.

„Казаха ми, че ще стартираме предпоследни, имаме време. Затова и започнахме да почистваме гумите“, обясни Царски пред медиите в Пресцентър България. Дали обаче някой му е обявил с колко време разполага? „Не, никой не каза, а и не ни повикаха за старта“, допълва пилотът. Тук фактологията е: след решението да има рестарт, от финала на Шипка-Дамасцена към старта се върнаха двете Мицубиши-та – на Пламен Камбуров и на Илия Царски (водени от тъмна Опел-Манта с №002 на форлойфер), като и двама автомобила влязоха в боксовете си. След това първи на старта се появи Камбуров, който потегли веднага след седящият в предстартовата зона Христо Манолов, а Камбуров бе последван от съответно от Юли Телийски и Любен Каменов.

снимка за rallyxpress: къци цакев

ПРИЧИНАТА И ПОСЛЕДИЦИТЕ… (вляво) Снимката, направена от тима на Автоцар, според която това е състоянието на гумите, преди Илия Царски да потегли за рестартирания си втори манш. (вдясно). Автомобилът на Царски се движи към зоната на предстарта, но там вече има паркиран бус. И докато хората край предстартовата зона започнаха да се чудят „…дали Царя не се отказа“, зоната бе заета от микробус, в който момент на старта се появи Илия Царски. Не просто очевидно, а направо очевадно бе, че в цялата процедура в този момент имаше повече хаос, отколкото стриктното спазване на правилата при рестартиране на пилоти, които са били затруднени в изкачването си по една или друга причина. Въпросите пред Спортният трибунал ще наложат сериозно разследване. При това посоките ще са повече от три, а главната е, че лицензът на Илия Царски е отнет от спортните комисари.

МНОЖЕСТВОТО ругатни в социалните мрежи за забавеното с близо 3 часа награждаване на призьорите и победителите в Шипка-Дамасцена са изцяло за сметка на съдийския състав, пренебрегнал отдавнашното правило, че първо се прави церемонията, а след това се решават спорните въпроси. Пищна и красива церемония, която бяха устроили домакините остана видима само за пилотите и… малцината най-търпеливи.

„Да ми обяснят какво означава обиди, закани и заплахи!“, поиска пред медиите Илия Царски. Това предполага, че на върховните съдии ще се наложи да възпроизведат дума по дума цялата дискусия, както и да разберат от пилота думите, които той е казал, за да бъде наказан толкова безапелационно. Подобни случаи в практиката на този спорт у нас са по-малко от пръстите на едната ръка.

„Само лицензионната комисия им право да отнема лицензите!“, авторитетно обяви Царски, очевидно пропуснал възможността сам да прочете трите алинеи за текста на чл. 57 от Наредбата за провеждане на автомобилни състезания за 2017 г. (виж факсимилето от наредбата).

Спортният трибунал също ще се наложи да провели дали квалификациите, които са посочени в Решение №2 на спортните комисари (виж факсимилето долу), са точно толкова силни и верни, че Царски да отнесе половината от максималното наказание.Презумпцията сочи, че в случая едва ли има хора и определения, „изгубени в превода“, защото към Волфганг Зауер имаше прикрепена професионална преводачка. Съвсем друг е въпросът, че по време на дебатите, по думите на Царски са били превеждани на Зауер от Александър Ковачев, наблюдателят на БФАС в това състезание.

ФАКСИМИЛЕ от Решение №2 на Спортните комисари.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ-Бомбата (на снимката) ще заведе своя граждански иск за (предполага се) причинени морални вреди и психически натиск, на който е бил подложен от страна на председателя на спортните комисари Волфганг Зауер по време на конфликтното и силно оспорвано от Автоцар заседание на спортните комисари. По време на него, Димитров подава на австрийският експерт уведомлението, с което иска да го извести, че решенията на спортните комисари ще бъдат обжалвани пред спортният трибунал на БФАС. „Той го взе, прочете го, след което го смачка и хвърли срещу мен. Хванах топката с ръка и излязох…“, обяснява Бомбата. Това става в момент, в който и той, и пилотът на Автоцар Илия Царски са „в зоната на тежък емоционален афект“, а самия шеф на механиците на тима е почервенял от напрежение дотолкова, че всеки момент може да получи поредната си сърдечна атака. Само за допълнение – Димитров на три пъти е минал през инвазивна кардио-намеса и има три стенда на сърцето си.

снимка: rallyxpress

БЛИЗО ДО АПОПЛЕКТИЧЕН УДАР… С кръвно 190/150 и червен като ръкавите на тимовия екип, Бомбата показва уведомлението, което Зауер е смачкал, преди да го замери с нея… Димитър Димитров показва и снимката на смачканият на топка лист, с който иска да защити своите и на отбора права и да жалва решението на спортните комисари. Как реагираха на това българите, които бяха в залата на спортните комисари?

„Никак…“, кратко отговоря Бомбата, карайки присъстващите в залата на Пресклуб България да онемеят заради непрофесионалното и недопустимо поведение на специалист в планинските изкачвания, какъвто е Волфганг Зауер.