И Парагвай се прицели към световните серии

  • Home
  • И Парагвай се прицели към световните серии

ПРЕЗИДЕНТЪТ на Република Парагвай Марио Абдо Бенитесq 48 год. (на снимката) обяви публично своята подкрепа за искането на Парагвайкия туринг и автомобилен клуб, страната, представлявана от клуба, да кандидатства за Световно първенство по рали. От много години Парагвай е много активен и силен в автомобилните състезания в Южна Америка, по-специално като провежда ежегодното събитие Транс Чако Оф-роуд, при което леко модифицирани рали автомобили се използват в пустинните земи в северната част на страната. През последните години Парагвай също проведе квалификационни кръгове на регионалното рали шампионат на Международната автомобилна федерация (ФИА) за Кодазур.

снимка: мартин холмс рали
НИЩО НЕ СЕ ВИЖДА… Тежките пясъчни бури, които съпровождаха Транс Чако Оф-роуд през 1991 г. все още се помнят като едно от неочакваните предизвикателства в парагвайското състезание.

В тези се използват ортодоксалните схемите и форматите за автомобили, отговарящи на правилата от Приложение J, а не специална формула Maxi Rally, силно популярна в Аржентина. През 2019 г. парагвайските пилоти взеха четирите места в серията Кодазур, като шампион стана Алехандро Галанти. В шампионата за този сезон той използваше местно разработена Тойота Етиос R5, като в края на надпреварата Галанти спечели титлата с една-единствена точка преднина. Водачите от Парагвай са шампиони в регионалното първенство на ФИА Кодазур през последните девет сезона.

снимка: мартин холмс рали

ДЕВЕТИЯТ ПО РЕД… Алехандро Галанти спечели титлата Кодазур тази година и продължи серията от осем досегашни първи места.