И българските таймкипъри „виновни“ за успеха на Сафари

  • Home
  • И българските таймкипъри „виновни“ за успеха на Сафари

КАКТО ВЕЧЕ нееднократно сайтът с новините в българския автомобилен спорт е писал, след окупацията на половината Балканско полуостров, българските таймкипъри стъпиха на Африканския континент, а след десантът преди година и половина, вече могат да бъдат определени и като един от съучастниците за бъдещото завръщане на кенийския старт в лоното на световното първенство. Причината е в качеството на работата на екипа Иван Маринов, Константин Панайотов и Янко Калев. Това добре е известно на кенийците от предишните визити на нашенците. Но сега признанието е далече по-важно, но и много по-стойностно. Този път от работата на триото е изцяло до голяма степен зависят оценките на Саймън Ларкин, наблюдателя на ФИА, както и изводите, които ще си направи шефа на промотора Оливие Сиесла.

Янко Калев (на снимката горе) разказва:

„При инспекцията на наблюдателите (пълен мониторинг на всяка една съставна от схемата на ралото – бел. ред.), когато влязоха в залата на времеизмерването, последва многозначителната фраза: „А, да! Тук всичко е ясно…“

снимка: личен архив на янко калев
ТИХО И СПОКОЙНО… Екипът на Иван Маринов работи по обработката на резултатите. И вече никой не… трака по клавиатурите.

Да припомним, че след като през 2017 г. същият екип осигуряваше времеизмерването на турското рали Мармарис в момента, в който то също кандидатстваше за завръщането си в сериите, нашите бяха официално поканени от турския екип да бъдат дублиращите таймкипъри на системата на WRC в средата на септември тази година. „Доброто за нас е, че от миналата до тази година системата, благодарение на допълнителна разработка на Иван [Маринов], системата е доразвита така, че де факто няма никакво ръчно въвеждане на резултатите.

схема: личен архив на янко калев

ПРОСТО И ПО-СИГУРНО – така работят всички компоненти на схемата при използване на чипа RFID. „Процесът е напълно автоматизиран и операторите имат повече контролни, отколкото други функции по системата.“ Скромната добавка са монтираните поотделно на всеки автомобил, освен транспондерите, и джага, носеща абревиатурата RFID. Това е една от последните иновации на ТАГ-Хойер. „Монтирана е на вътрешната страна на стъклото, като с устройството за засичането, монтирано на летящият финал, резултатът влиза в системата с номера на автомобила и времето. Никаква работа с клавиатурата!“ При това, според сливналията е категоричен, че в случая с нашенската системата съотношението ефективност-вложения е далече по-високо от тази в най-напредналите страни заради софтуерната разработка.

снимки: личен архив на янко калев

СИГУРЕН И ЛЕСЕН МОНТАЖ… Така изглежда чипо RFID (долу) и така се поставят на вътрешната страна на задното стъкло (горе). „Не, със сигурност, нашето не е най-доброто, но е най-добре работещото заради схемата си. В други, по-заможни страни, имат техника, която е много и по-скъпа, но предаването на информацията е… да го кажа деликатно – непростимо остаряло.“

За сравнение, онова, което е известно като практика на този екип в националното първенство – преди комисарите да се съберат на заседание и коментар на резултатите, получават първичната разпечатка, в Кения до миналата година за това е било необходимо времето след финала докъм 00:30… след полунощ.