Иномоушън на прага на втория сезон в БГ шампионата по рали

  • Home
  • Иномоушън на прага на втория сезон в БГ шампионата по рали

СЪЗДАДЕНИЯТ преди малко повече от една година клуб Иномоушън Рейсинг е на прага на втория си пълен сезон в националния рали шампионат. Отборът, за който се състезават носителите на купата за млади пилоти Тодор Славов от сезон 2016 Станислав Владимиров (на снимката) и Чавдар Събев, се надява на още по-успешна от дебютната година. Въпреки, че отново ще разчитат на стария си автомобил Опел Астра GSi (клас RC3), Станислав и Чавдар получиха няколко сериозни подобрения в него, които трябва да им помогнат за по-добрите резултати през настоящия сезон.

В седмицата преди първия кръг от националния рали шампионат – 48-то издание на рали България, екипажът на Иномоушън Рейсинг проведе кратка тестова сесия, в която Владимиров и Събев се запознаха с качествата на новите амортисьори, които бяха монтирани в техния автомобил.

„Доволен съм от поведението на колата с новото окачване. Надявам се, че бързо ще успея да се приспособя към него и ще мога да намеря верните настройки за предизвикателните отсечки на рали България – сподели непосредствено след тестовите изпитания Станислав Владимиров. – Колата се държи добре и се надявам, че ще успеем да подобрим постиженията си от миналата година, а основната ни задача е да завършим това тежко състезание“.

снимка: виктор спиров/apix
ПОДОБРЕНА ЗНАЧИТЕЛНО… За новия сезон Опел Астра-та на екипажа Владимиров/Събев получи значителни подобрения, които карат пилота да е доволен от поведението на автомобила си

.

Важен партньор се присъедини към организациите подкрепящи участието на Станислав Владимиров и Чавдар Събев.

Базираната в Горна Оряховица компания O.E. Моторспорт ще бъде партньор на шампионите за млади пилоти през настоящия сезон и ще се грижи за настройките на електрониката управляваща двигателя на състезателния Опел Астра GSi.

:: O.E. Моторспорт е една от малкото компании в България с решения за чип-тунинг на заводско ниво. Фирмата е с една от най-големите бази данни с вътрешнозаводска информация за над 3500 автомобила и техните системи за управление на

двигателя и трансмисията.