Изневиделица: Иван Влъчков с първи старт в GT4 на Словакия

  • Home
  • Изневиделица: Иван Влъчков с първи старт в GT4 на Словакия


ОСВЕН ПРЕДАВАНЕТО на БНТ HD Рейсинг.БГ (линк ТУК), можете да хвърляте и поглед върху боксовете на пистата през уеб-камерите, разположени над самите боксове (линк ТУК). Допълнителните възможности са за резултатите на живо (линк ТУК) и резултатите (линк ТУК) от официалния сайт на Евросериите на ФИА GT4.

ТОЧНО 24 ЧАСА, след като младия пилот на КА2 Рейсинг Тим и шампион в серия Туринг за 2016 г. Иван Влъчков (на снимката) представи и своя шампионски автомобил при визитата на президента на ФИА Жан Тот в София, най-младият шампион на България получи смайващо предложение. На него не би се намерила сила, която да го накара да откаже участие в четвъртия кръг от европейските серии в GT4 на Словакия Ринг точно след седмица зад волана на Син Кар R1. Предложението дошло късно снощи и е направено лично от мениджъра и собственик на София Кар Моторспорт Росен Даскалов. „Вчера, докато пътувах обратно към Русе, мислих много по въпроса, че отборът няма български пилот – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Росен Даскалов. – Затова и направих това предложение на бащата на Иван Стамен Влъчков и да пробваме пилота на Словакия Ринг за едно състезание и с нашата подкрепа.“ Две причини за решението си изтъква Росен Даскалов – първата, че познава 18-годишният Иван Влъчков още от неговата картинг кариера. И, второ, че като организатор на националното състезание от пистовия шампионат в Русе, е бил впечатлен от ездата на най-младия шампион на България в пистовите състезания.

снимка: фейсбук страница на феновете на иван влъчков
СКРИТ СМИСЪЛ ИЛИ СЛУЧАЙНОС… Няма яснота дали, виждайки вчера Иван Влъчков да сяда в пътния вариант на Син Кар R1 пред Ректората на Националната спортна академия Васил Левски, Росен Даскалов вече не е обмислял своето предложение към пилота на КА2 Рейсинг Тим…


ПИСТАТА СловакияРинг се намира близо до Орешова Потон и е направена от арх. Ханс Рот. Трасето е дълго 5922 м. и има общо 14 завоя. До момента е използвана в шампионатите на ФИА в GT1, европейския шампионат на GT3, туринг кар, както и германския шампионат ADAC GT Мастър.

„Не искам пилоти, които карат на 100 процента, защото тогава грешките – те винаги могат да станат – но при 100-те процента се увеличават. Иван [Влъчков] кара на 90-95 на сто, знае къде е границата, за я контролира“, допълва Даскалов. За бъдещият абитуриент СловакияРинг ще е първият случай, в който пилотът ще влезе в страховитата мелница на международно автомобилно състезание. Независимо от резултатите, които младият Влъчков ще запише в дебюта си, опитът, който ще придобие е толкова голям, че няма да е съизмерим с цялата му 13-месецна карира в пистовия автомобилизъм у нас. Само навъртените километри на СловакияРинг по време на свободните тренировки в петък, 14 юли (2х60 мин.), квалификациите в събота, 16 юли (2х20 мин.) и двете състезания в съботата и неделя, 17 юли (2х60 мин) ще са приблизително два и половина пъти повече отколкото целия километраж, който хлапето е навъртял за 15 старта в пистовия шампионат у нас.

„Имаме достатъчно материал от телевизията, с който след показаното в Словакия, ще се опитваме да търсим подкрепа от българския бизнес“, предвижда Росен Даскалов.

ЕСТЕСТВЕНО Е, че ще трябва да направим тестове с новия за Иван автомобил – каза пред RallyXpress Стамен Влъчков (на снимката), бащата и мениджър на Иван Влъчков. Целта ни с това първо участие е, да работим за портфолиото на пилота. Иван има няколко старта е в големи международни състезания, но по картинг, а това нещо съвсем различно и ще е първото му състезание в сериозен автомобилен шампионат от европейска величина.“ Влъчков-баща не уточнява датата, но е сигурно, че единственото място, на което Иван Влъчков може да тества Син Кар R1, е пистата Дракон край Пловдив. Впрочем има нещо доста знаменателно в това, вчера, веднага след церемонията по награждаването на Жан Тот с титлата Доктор Хонорис Кауза, излизайки на плаца пред Ректората на Националната спортна академия Васил Левски, 18-годишният шампион седна в представения за президента на ФИА пътен вариант на Син Кар R1.

снимка: официален сайт на евросериите GT4

ВАКАНТНА ЗА ШАМПИОНА… Този Син Кар R1, каран от румънски пилоти до британската Брандс Хедж, сега ще бъде автомобила от GT4, с който ще стартира Иван Влъчков в дебюта си на СловакияРинг.